‘Yesterday’ op Eén: de doorbraakrol van Himesh Patel

Films | Wat hebben ‘Tenet’, ‘Yesterday’ en ‘Don’t Look Up’ gemeen? Antwoord: Himesh Patel. De Britse acteur is vanavond te zien op Eén in de romcom van Danny Boyle over een alternatieve werkelijkheid waarin iedereen The Beatles is vergeten na een wereldwijde stroomstoring. Enkel een ploeterende muzikant (Himesh Patel) lijkt zich het oeuvre van de Fab Four te herinneren.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Ergens in de toekomst, wanneer de mensheid terugkijkt op de carrière van Himesh Patel, zal zijn rol van Jack Malik, de underdog in ‘Yesterday’, bestempeld worden als zijn doorbraak. Maar Patel debuteerde al in 2001, toen hij elf was en de hoofdrol speelde in een schooltoneelstuk, een parodie getiteld ‘This Is Your Life, Santa Claus’.

Hij blonk uit in die rol en doorliep daarna een acteursopleiding. Op zijn zestiende kreeg Patel een vaste rol in ‘EastEnders’, de langlopende BBC-soap. Hij speelde de rol van Tamwar Masood, de zoon van een postbode en een wannabe stand-upcomedian.

In ‘Yesterday’ speelt Patel een worstelende singer-songwriter die in het Engelse gehucht Sawtry woont. Hij wacht op zijn grote doorbraak. Zijn manager Ellie, gespeeld door Lily James (‘Downton Abbey’, ‘Baby Driver’), wacht op haar beurt tot hij inziet dat ze veel meer wil zijn dan enkel zijn manager. Op een avond crasht Jack met zijn fiets en stoot hij zijn hoofd. Op datzelfde moment worden in een uitbarsting van magisch realisme alle sporen van de Fab Four gewist. Behalve voor Jack, die de laatste persoon op aarde blijkt te zijn die zich The Beatles herinnert.

De film is een charmerend liefdesverhaal met een gezonde dosis fantasie. Doet Jack enkele van de meest aanstekelijke liedjes ooit eer aan door ze opnieuw tot leven te wekken? Of steelt hij het werk van genieën en doet hij op de kap van The Beatles een gooi naar wereldfaam? Feit is dat de artiest moet uitzoeken hoe hij de roem in evenwicht kan brengen met de eisen van vrienden en familie.

The sky is the limit

Patels moeder werd geboren in Zambia, zijn vader in Kenia, en beiden kwamen via India naar Engeland. Hij is een kind van de postkoloniale diaspora. “Het favoriete nummer van mijn moeder is 'Imagine', omdat dat uitkwam toen zij in Engeland arriveerde”, herinnerde Patel zich in een gesprek met Vogue.

Na ‘Yesterday’ landde hij de hoofdrol in ‘The Aeronauts’, over een 19de-eeuwse ballonvaartpionier en een wetenschapper die in een crisis belanden tijdens experimenten in een gasballon – losjes gebaseerd op ware gebeurtenissen. Door die rol nam Patels carrière een nog hogere vlucht. In 2020 verscheen hij in ‘The Luminaries’, een BBC-miniserie die zich afspeelt tijdens de goudkoorts van 1860 in Nieuw-Zeeland. Datzelfde jaar was hij te zien in ‘Tenet’, de scifiblockbuster van meesterregisseur Christopher Nolan. Enkele maanden later stond hij naast Jennifer Lawrence, Leonardo DiCaprio, Meryl Streep, Jonah Hill, Timothée Chalamet en Ariana Grande op de set van de kaskraker ‘Don’t Look Up’, in de rol van journalist en vriendje van het personage van Lawrence.

Deze winter zal hij nog te horen zijn in de 3D-animatiefilm voor kinderen ‘The Amazing Maurice’ en volgend jaar staat Patel naast Joseph Gordon-Levitt op de filmaffiche van de komedie ‘Providence’. Je merkt: the sky is the limit voor Himesh Patel.

Bekijk ‘Yesterday’ vanavond om 20u50 op Eén of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top