Joren Seldeslachts speelt een hoofdrol in ‘Geldwolven’: “Beter om af en toe op de rem te staan”

Series | Joren Seldeslachts kennen we als Alan in ‘Spitsbroers’, Charlie in ‘Beau Séjour’, Blinker in de verfilmingen van de jeugdboeken van Marc De Bel, en nu ook als de charismatische oplichter Chris in ‘Geldwolven’. De eerste twee afleveringen zijn sinds maandag te zien op Streamz, dus schotelden wij de acteur enkele vragen voor. “Het feit dat Tom Van Dyck me aanmoedigde, gaf me veel zelfvertrouwen”, herinnert Joren Seldeslachts zich.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Dag Joren. Wat kan je ons vertellen over de serie en je personage?

Joren Seldeslachts: “’Geldwolven’ gaat over twee figuren die elkaars tegenpool zijn. Frank De Jong, gespeeld door Tom Van Dyck, is een fraude-expert die Chris De Wolf, mijn personage en een kleine oplichter, doorheeft. Chris overtuigt Frank ervan dat hij niet altijd achter de kleine vissen aan moet zitten. Er gaan miljoenen naar witteboordcriminelen, maar jij wil mij pakken? Op dat moment is er vanalles aan de hand in het leven van Frank, waardoor hij alles wat hij de afgelopen decennia heeft gedaan in twijfel trekt. De twee mannen beseffen dat ze iets voor elkaar kunnen doen.”

“De serie is onlangs in première gegaan. Ik had de hele reeks al gezien, maar ik vond het heel spannend om alle meningen te horen. En die vallen goed mee, de kijkers zijn enthousiast!”

Het verhaal, over een iets oudere, brave man die samen met een jongere crimineel het verkeerde pad op gaat, doet wat denken aan de Amerikaanse topserie ‘Breaking Bad’. Maar wie ‘Geldwolven’ ziet, zal meteen merken dat het helemaal iets anders is.

Joren: “Inderdaad, en ik begrijp wel dat veel mensen die vergelijking maken. Maar wat ik juist leuk vind aan ‘Geldwolven’ is dat het naast erg spannend ook heel grappig is. In die zin is het echt wel iets unieks. Ik word zelf vooral gecast in dramatische rollen en ook in dit geval komt het komische aspect vooral van Frank. Tom Van Dyck is een fantastische komische acteur natuurlijk. Toch zocht ik ook wat humor op, maar dan vooral in de dynamiek met andere personages. Het was leuk om met een klasbak als Tom een soort Peppi en Kokki-gehalte te creëren. Het feit dat de twee personages zo ver van elkaar staan en elkaar niet altijd begrijpen, zorgt voor humor.”

Tom Van Dyck keert met deze serie terug naar het scherm nadat hij even de pauzeknop induwde. Wat deed dat met de dynamiek op de set?

Joren: “Tom heeft voor dit project inderdaad even wat minder gewerkt, maar hij was wel al van in het begin betrokken bij de reeks. Hij heeft de rol dus minutieus kunnen voorbereiden en kon al wat belangrijke beslissingen maken. Een televisieset in Vlaanderen is altijd een uitputtingsslag voor iedereen, zowel voor de acteurs als de crew. Je werkt twaalf weken lang intensief, je kan aan niets anders denken in die periode. En iemand als Tom Van Dyck moet altijd maar blijven bevestigen. Dat is mentaal vermoeiend. Maar op de set was daar eigenlijk niets van te merken. Iedereen heeft het wel eens moeilijk, zeker ’s nachts in de kou, maar Tom bleef altijd even vriendelijk en vrolijk. Het is een straffe kerel.”

In 2020 heb je zelf ook even op pauze gedrukt omdat je net vader was geworden. Was er in die zin wat wederzijds begrip?

Joren: “Ik ben van mening dat je af en toe beter wat op de rem staat en jezelf niet vergaloppeert.Tom is dan weer iemand die al heel veel bereikt heeft en constant hard gewerkt heeft, in die zin leken we zeker op elkaar in die periode. We konden in ieder geval veel van elkaar leren, ik ben blij dat we deze reeks samen hebben kunnen maken."

Stress voor gastrollen

Je kondigde begin 2020 aan dat je het wat rustiger zou doen, en wat kort daarna gebeurd is, weten we intussen allemaal. Heb je er toch wat van kunnen genieten?

Joren: “We zijn ongelooflijk blij dat we die tijd hebben genomen en tijd hebben gekregen door corona om onze dochter te leren kennen. Het heeft ons geen windeieren gelegd, want ze is een ongelooflijk vrolijk, blij en levendig kindje. Mijn lief werkt als kleedster in de musicalwereld, dus voor haar was het wel pittig om twee jaar niet te kunnen werken. Uiteindelijk heb ik in 2020 wel nog wat gewerkt, zo heb ik ‘Mijn Slechtste Beste Vriendin’ opgenomen.”

De jongste jaren ben je in elk geval heel actief geweest. Er staan ook enkele projecten in het buitenland op je filmografie. Hoe voelde die terugkeer aan?

Joren: “Als ik een paar maanden niets gefilmd heb, kan ik me wel beginnen afvragen: ‘willen ze me nog?’ Maar het is uiteindelijk als fietsen, je verleert het niet. Dat zelfvertrouwen win ik snel terug. Ik vind het sowieso altijd spannend om aan iets nieuws te beginnen. Als je voor een gastrolletje even op een set komt, voelt dat toch altijd ongemakkelijker dan als je met een hechte crew tien weken aan iets werkt. Het is hetzelfde gevoel als op een eerste schooldag.”

In Nederland, waar je recent in de film ‘Paradise Drifters’ en de serie ‘Swanenburg’ hebt geacteerd, misschien nog iets minder bekend bent, moet dat gevoel dan nog groter zijn.

Joren: “Ja, dat is het zeker. Daar kende ik niemand. Als ik helemaal alleen in het buitenland op hotel zit, is het makkelijk om te beginnen stressen over een project. Maar na enkele dagen ben ik dat ook gewoon. We zouden nu een tweede seizoen maken van ‘Swanenburg’ en ik kijk er al heel erg naar uit om mijn collega’s terug te zien.”

Op de set van ‘Geldwolven’ was er ook een bekend gezicht, want regisseur Gijs Polspoel had ook ‘Spitsbroers’ gemaakt, waarin je een hoofdrol speelde. Voelde het met hem meteen vertrouwd?

Joren: “Toen ik op de casting aankwam, was ik wel best zenuwachtig. Gijs kende ik inderdaad al, maar met Tom had ik nog nooit samengewerkt. Nadat ik één scène had gespeeld, merkte hij wel al dat het goed zat. Hij zei: ‘oei, daar moet ik iets tegenover zetten’, deed een kostuumvestje aan en zette een brilletje op, en meteen waren we samen aan het spelen. Castings zijn altijd spannend, maar het feit dat ik Gijs al kende en dat Tom, van wie ik toen dus enkel nog maar een grote fan was en nog geen collega, me aanmoedigde, gaf me veel zelfvertrouwen.”

Afgelopen zomer was ook vrij veel te doen rond de opnames van de film ‘The Last Front’, waarin je ook meespeelt. Wat kan je daar al over kwijt?

Joren: “Julien Kerknawi, de regisseur, heeft jaren geleden een kortfilm getiteld ‘A Broken Man’ gemaakt. Daarin speelde ik samen met Koen De Graeve de hoofdrol. ‘The Last Front’ is de langspeelversie van dat scenario. Julien heeft er jaren mee rondgelopen omdat hij wilde dat het er erg Amerikaans uitzag en dus had hij een groot budget nodig. Hij is erin geslaagd om het geld bijeen te krijgen en is begonnen met filmen met Iain Glen (‘Game of Thrones’) in de hoofdrol. Omdat ik intussen te oud geworden ben om zijn zoon te spelen, heb ik een andere rol gekregen. Zo vriendelijk en trouw is Julien wel! Het was heel leuk om te doen.”

Ontdek ‘Geldwolven’ nu op Streamz via Pickx! Klik hier om te achterhalen hoe je eenvoudig je Streamz-account activeert.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top