‘Avatar'-vervolg op komst: vijf weetjes over de recordbrekende kaskraker

Films | Dertien jaar na het monstersucces van 'Avatar' is de eerste van de vier sequels, 'Avatar: The Way of Water', te zien in de bioscoop. Pickx heeft enkele fascinerende weetjes over de meest verwachte blockbuster van de afgelopen jaren op een rijtje gezet.

Door Pickx

Deel dit nieuws

James Cameron begon met het schrijven van 'Avatar' in 1994

James Cameron heeft er lang over gedaan om zijn 'Avatar' op het witte doek tot leven te brengen. Zijn eerste vage ideeën en visuele voorstellingen dateren uit de jaren zeventig, waarna zijn blockbuster in de loop van de decennia langzaam vorm kreeg. In 1994 schreef Cameron het eerste script voor 'Avatar', dat hij in de daaropvolgende jaren verfijnde. De regisseur wachtte tot 2007 om zijn scenario te verfilmen: pas toen vond hij dat de technologie ver genoeg gevorderd was om het verhaal te realiseren zoals hij het voor ogen had.

Componist James Horner bedacht instrumenten voor de filmmuziek

Wanneer je een wereld creëert die zo uitgestrekt en levendig is als Pandora, wil je die exotische planeet ook zo aantrekkelijk mogelijk visualiseren. Naast de memorabele beelden, fantastische wezens en prachtige landschappen die 'Avatar' sieren, is muziek ook een van de beste middelen om de magie en de verwondering te versterken.

Om de emoties en geluiden te creëren die de hoofdpersonen voelen en horen, ging wijlen James Horner, componist van 'Avatar', tot het uiterste om de wereld af te speuren naar unieke muziekinstrumenten. Hij vond zelfs nieuwe instrumenten uit om het exacte geluid te reproduceren dat hij wilde voor de partituur.

Een taalkundige heeft duizend woorden uitgevonden in de Na'vi-taal

Een taal evolueert voortdurend, en vaak gaan er eeuwen voorbij voordat de basisgrammatica vorm krijgt. Maar taalkundige Paul Frommer had een kortere deadline voor ‘Avatar’: James Cameron wilde dat hij een fictieve taal creëerde voor zijn aliens op Pandora op basis van de 30 tot 40 woorden die Cameron al had gecreëerd voor de plaatsnamen en de namen van de personages.

Een hele nieuwe taal uitvinden klinkt gemakkelijk, maar de Na'vi-taal is meer dan gewoon gebrabbel of onverstaanbare woorden. Het is gebaseerd op een fictieve grammatica, met eigen regels en een logisch opgebouwd lexicon. Na'vi is het geesteskind van Paul Frommer, die zegt dat hij vurig hoopte dat de film 'Avatar' een grote hit zou worden, zodat zijn monnikenwerk niet voor niets zou zijn geweest. Hij begon eraan te werken in 2005 en heeft meer dan duizend woorden gecreëerd.

Protagonist Sam Worthington woonde in zijn auto toen hij auditie deed...

"Hij heeft mijn leven veranderd en ik zal hem altijd dankbaar zijn". Die "hij" is James Cameron, terwijl degene wiens leven hij veranderde niemand minder is dan hoofdrolspeler Sam Worthington, die Jake Sully speelt. Toen Worthington auditie deed voor de hoofdrol in ‘Avatar’, woonde hij in zijn auto.

De Australische acteur zegt dat hij de meeste van zijn bezittingen verkocht toen hij 30 jaar oud was. Met het geld kocht hij een auto, waarin hij ook ging wonen. Volgens de showbizzsite CodeList.biz staat die auto nog steeds in de garage van Worthington. Na zijn hoofdrol in 'Avatar' nam zijn carrière een hoge vlucht en leeft hij niet langer in de armoede.

James Cameron verdiende meer dan 350 miljoen dollar aan de film

Om te zeggen dat James Cameron goed geboerd heeft, is een understatement. De man heeft twee van de succesvolste films aller tijden gemaakt, 'Titanic' en 'Avatar'. Omdat 'Avatar' naar schatting 2,7 miljard dollar heeft opgebracht, heeft ook de Canadese regisseur dus flink wat verdiend aan zijn sciencefictionfilm. Volgens Deadline kreeg hij meer dan 350 miljoen dollar voor het maken van de film. Hij was tenslotte de schrijver, regisseur en producent. We kunnen dus gerust zeggen dat 'Avatar' er nooit zou zijn gekomen zonder zijn gedurfde visie.

Maak kans op filmtickets dankzij de wedstrijd van Pickx Wonderland en ontdek 'Avatar: The Way of Water' in de bioscoop! 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top