‘Tokyo Vice’ op FOX: waargebeurd, verzonnen of iets daartussenin?

Series | Vanavond zendt FOX de openingsaflevering uit van de dramareeks ‘Tokyo Vice’, over een misdaadverslaggever van een Japanse krant. De serie is gebaseerd op de memoires van de 53-jarige Amerikaanse journalist Jake Adelstein, maar de grens tussen feit en fictie is dun.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Adelstein groeide op op een boerderij in Columbia, Missouri. Als kind begon hij met karate als reactie op pesterijen. Karate inspireerde Adelstein later om Japans te gaan studeren aan de universiteit van Missouri. Voor zijn tweede jaar ging hij naar Tokio, waar hij overstapte naar een Japanse universiteit. Eenmaal in Japan ging hij nooit meer weg.

Binnen vijf jaar na zijn studie Japans deed Adelstein examen om bij de Yomiuri Shimbun politieverslaggever te worden. Hij werd de eerste niet-Japanse verslaggever van de krant. Hij begon (zoals de meeste politieverslaggevers voor de krant) met het verslaan van honkbal, maar stortte zich al snel op de misdaadverslaggeving. Net als in de HBO-serie raadden collega’s hem aanvankelijk af om zich te verdiepen in de activiteiten van Japans meest beruchte misdaadsyndicaat, de yakuza. Na de jarenlange weigering van de redactie om zijn artikels over de yakuza te publiceren, verliet Adelstein de Yomiuri in 2005. Eén van zijn langdurige onderzoeken betrof een yakuza-leider, Tadamasa Goto

Na zijn vertrek bij de krant publiceerde Adelstein een spraakmakende artikelenreeks en later een boek, ‘Tokyo Vice’. Het boek ontmaskerde Goto als FBI-informant, die informatie over zijn bende uitwisselde om in ruil in de Verenigde Staten een levertransplantatie te ondergaan (levers van yakuza zijn vaak beschadigd door drugsgebruik en overmatig drinken). Adelstein ontdekte dat Goto een visum had gekregen nadat hij een deal had gesloten met de FBI, wat inhield dat hij andere yakuza had verraden.

Zenboeddhistische priester

Adelstein werd in de aanloop naar de publicatie van zijn verhaal bedreigd door de yakuza. Hij publiceerde het toch in 2008. Goto verliet de yakuza en werd een boeddhistische priester om zich te beschermen tegen vergelding. Na zijn vertrek bij de Yomiuri werkte Adelstein voor het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, waar hij onderzoek deed naar mensenhandel.

Anno 2022 woont Adelstein nog steeds in Tokio. Hij is nu aan de slag als onderzoeksjournalist voor The Daily Beast en Asia Times. In 2017 werd hij een zenboeddhistische priester. Momenteel is hij bezig aan een vervolg op ‘Tokyo Vice’.

Sterk gedramatiseerd

Showrunner J.T. Rogers heeft benadrukt dat ‘Tokyo Vice’ sterk gedramatiseerd is. “‘Tokyo Vice’ is geen biografie, noch een documentaire”, zei Rogers in The New York Times. “Het is geïnspireerd door echte gebeurtenissen, maar het blijft fictie.” Entertainmentwaarde was de hoogste prioriteit, en elke waarheid die toevallig in de serie terechtkwam was slechts een bonus.

Geen van de personages, zei Rogers, hebben echt bestaan. Toch wilden de makers dat de serie geënt was op de realiteit van Tokio in die tijd. Hoewel de personages fictief zijn, is het karakter van Adelstein grotendeels overgenomen uit het boek. Ook het beeld van de yakuza moest waarheidsgetrouw weergeven hoe de organisatie destijds opereerde.

The Hollywood Reporter onthulde intussen dat veel mensen rondom Adelstein de juistheid van zijn memoires in twijfel trekken. Zoals de bewering dat Adelstein undercover ging bij de yakuza. Zijn undercoververslaggeving vormt een essentieel onderdeel van het verhaal, maar Adelsteins collega Naoki Tsujii betwijfelt of hij zoiets daadwerkelijk heeft gedaan. “Geen enkele journalist zou van de Yomiuri toestemming krijgen om undercover te gaan”, zei Tsujii. “In Japan doet zelfs de politie geen echte undercoveroperaties; het is in principe illegaal en bewijs kan op die manier niet worden verzameld, hoewel er onlangs enkele wettelijke hervormingen zijn doorgevoerd. De Yomiuri was erg streng over dat soort dingen.”

Bekijk de eerste aflevering van ‘Tokyo Vice’ vanavond om 20u35 op FOX of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top