Winter is coming: deze filmparels komen het meest tot hun recht in de winter

Films | Winter is coming! De donkere dagen dienen zich aan, en dus is er niets gezelligers dan je lekker in te duffelen onder een warm dekentje op de sofa, voor het tv-toestel. Pickx somt vijf films op die zich uitstekend lenen tot die winterse setting.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Parasite

De film ‘Parasite’ heeft geschiedenis geschreven tijdens de Academy Awards van 2020. Naast het winnen van vier beeldjes, is de speelfilm ook de eerste niet-Engelstalige film die 'Best Picture' wint.

‘Parasite' is een verhaal van een klassenstrijd. Ki-taek en zijn familie zijn arm en wonen noodgedwongen in een vochtige kelderwoning. Op een dag slaagt hun zoon erin een aanbeveling te krijgen om Engelse les te geven in het huis van de familie Park, een rijke en luxueuze familie. Beetje bij beetje slaagt hij erin al zijn verwanten mee te krijgen, met als doel zich de luxe toe te eigenen van hen die het aan niets ontbreekt.

De film bevat dan ook een sociale boodschap die ons allen kan aanspreken: hij stelt de flagrante ongelijkheden van onze maatschappij aan de kaak en doet ons afvragen waartoe we in staat zouden zijn als onze levensstandaard in het gedrang zou komen. Tussen horror en humor biedt Bong Joon-ho een sociale en economische fabel die de wereld raakte tot ver buiten de Koreaanse landsgrenzen.

Get Out

Normaal worden Oscars niet vaak uitgedeeld aan horrorfilms, maar toen Jordan Peele met zijn ‘Get Out’ op de proppen kwam in 2017, wist hij de Academy wel te overtuigen. Hoe kan het ook anders, Peele verhief het genre naar nieuwe hoogtes. Naast een schrikwekkende psychologische horrorfilm is ‘Get Out’ bij momenten komisch, provocerend, gelaagd en intelligent.

Chris, een Afro-Amerikaanse fotograaf, ontmoet voor het eerst de familie van zijn welgestelde blanke vriendin. Zodra hij in het huis aankomt voelt hij wat onderhuids racisme, maar de geheimen van de familie blijken veel verder te gaan dan dat. Naargelang hij steeds meer vreemd gedrag ziet, heeft hij nog maar één doel: weg geraken. Met een schitterende hoofdrol voor Oscarwinnaar Daniel Kaluuya.

Jordan Peele geldt als één van de meest spraakmakende filmregisseurs van het moment. De man fileerde het Amerika van vroeger en nu op huiveringwekkende wijze in 'Get Out' en 'Us'. Zijn films zijn telkens voorzien van een diepere, maatschappijkritische bodem, waar met metaforen en scherpe beeldtaal op meesterlijke wijze uiting aan gegeven wordt. Het maakt zijn horrorfilms genietbaar voor zowel de ongeschoolde, wereldvreemde leek als de intellectuele meerwaardezoeker.

Knives Out

Een familiebijeenkomst, een groot landhuis, een dode, een detective en veel geld: alle bouwstenen voor een entertainende misdaadkomedie.

'Knives Out' start op de typische manier van een roman van Agatha Christie, maar al snel ontspoort het verhaal. De familie van misdaadschrijver Harlan Thrombey (Christopher Plummer) komt samen voor zijn 85ste verjaardag. De ochtend na het feestje treft de huishoudster de pater familias dood aan in bed. De politie denkt aan zelfdoding, maar een onbekende heeft privédetective Benoit Blanc (Daniel Craig) ingehuurd om de zaak te onderzoeken. Al snel ontdekt hij dat de hele familie verdacht is.

De ene is ontrouw en wist dat Harlan daarvan op de hoogte was. De andere stal geld van Harlan en was net betrapt. Harlan had ook net zijn zoon moeten ontslaan en had een zware discussie met zijn kleinzoon. Alle familiegeheimen komen boven water en niemand lijkt onschuldig te zijn. En stuk voor stuk kunnen ze elkaars bloed drinken. Kan jij het mysterie oplossen? 

Amuseer je met deze topcast: Daniel Craig, Chris Evans, Jamie Lee Curtis, Ana de Armas, Michael Shannon, Toni Collette en Katherine Langford.

Doctor Sleep

Danny Torrance wordt als volwassen man nog steeds achtervolgd door nachtmerries uit het verleden. Net als zijn vader Jack heeft hij last van woede-uitbarstingen en kampt hij met een alcoholverslaving. Als hij naar New Hampshire verhuist, maakt hij kennis met de 12-jarige Abra Stone. Net als Danny blijkt Abra over een bijzonder gave te beschikken die 'The Shining' wordt genoemd.

De terugkeer van Dan naar het Overlook Hotel, waar hij achtervolgd wordt door visioenen van zijn verleden, is heerlijk en met veel visuele knipogen naar Kubricks 'The Shining' in beeld gebracht. En Ewan McGregor schittert als een getroubleerde en getraumatiseerde man die weg probeert te raken van de verslavingen en het geweld van zijn vader. De cirkel is zowaar rond.

Doctor Sleep’ is nu beschikbaar in de Pickx VOD-catalogus.

Fargo

De autoverkoper Jerry Lundegaard kijkt aan tegen een enorme schuldenberg. Hij besluit zijn echtgenote te laten ontvoeren en zijn rijke schoonvader te laten opdraaien voor het losgeld. Maar de ontvoerders Carl en Gaear zijn stuntelige amateurs die Jerry al snel in de problemen brengen. De ontvoering verloopt allerminst van een leien dakje en bovendien vermoorden de kidnappers een agent en twee onschuldige ooggetuigen tijdens een routinecontrole.

Met deze film uit 1996 verwieven de gebroeders Coen bekendheid. De film werd genomineerd voor zeven Oscars, waaronder die voor beste film en beste regisseur. Uiteindelijk ging hoofdrolspeelster Frances McDormand (de vrouw van Joel) lopen met de Oscar voor beste actrice en wonnen de broers voor beste originele script. De film vormde de inspiratie van de gelijknamige serie, te zien op Netflix, waarvan de broers de producers zijn.

‘Fargo’ is nu beschikbaar in de Pickx VOD-catalogus.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top