Artiest van de week: Ana Diaz, een verrukkelijke smeltkroes van genres

Muziek | Ana Diaz is de kleindochter van immigranten die de dictatuur in Spanje ontvluchtten. Ze groeide op in een huis waar haar hele familie (tantes, ooms, neven en grootouders) woonde en ze zich verdiepte in de Galicische folklore. Haar sound voert ons langs de oevers van de jazz, flamenco, hiphop en raggamuffin. Kleurrijk, divers en vooral: steengoed.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Diaz leerde in haar jeugd veel traditionele liederen zingen. Tijdens haar tienerjaren ging ze op internaat bij een kunsthumaniora in Brussel, waar ze een jazzopleiding volgde. In die periode ontdekte ze het Brusselse nachtleven en zijn verschillende muzikale universa: hiphop, drum-'n-bass, elektro, house, dubstep, ... Diaz nam al die verschillende invloeden op als deel van haar muzikaal rijpingsproces.

Al heel jong deed ze podiumervaring op, omringd door haar familie en folkmuzikanten op wereldmuziekfestivals. Haar muziek is een weerspiegeling van haar leven.

Introspectie

Met haar nieuwe project ‘Maloserá’ serveert de Brusselse songs die beïnvloed zijn door zeer uiteenlopende genres: van bossa, pop, flamenco tot fado. Ze componeert, schrijft en covert traditionele liederen begeleid door muzikanten en zingt zowel in het Frans als in het Spaans, Galicisch, Engels en Portugees. De Iberische cultuur is een rode draad doorheen haar werk.

Centrale thema’s in haar repertoire zijn liefde en ongelijkheid. Feministisch en geëngageerd als ze is, schuwt Diaz de delicate maatschappelijke onderwerpen niet. Hoewel haar oeuvre uitblinkt in introspectie, kijkt ze ook graag met open blik op de wereld en naar zichzelf. Ze leeft dan ook volgens het motto: zing om je emoties te uiten, je wonden te helen en jezelf te bevrijden.

'PLUS RIEN'

Diaz loste in mei 2019 haar eerste single 'Lost Friends', die in juni 2019 werd gevolgd door een tweede single getiteld 'BB'. Na collabs met Belgische rapgroep Le 77 en de zangeres Blu Samu bracht Diaz 'Rec_Final' uit, haar eerste soloproject. De hele set is volledig samengesteld door Iliona, een jonge beatmaker en zangeres uit Brussel die Diaz ook begeleidt op het podium als achtergrondzangeres en DJ. Het meest recente wapenfeit van Diaz is de gevoelige single 'PLUS RIEN'.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top