‘Lady Bird', de eerste grote hit van Greta Gerwigs

Films | In de film ‘Lady Bird’, die in 2017 werd uitgebracht, speelt Saoirse Ronan een katholieke student op de middelbare school die ervan droomt om haar schoolcarrière verder te zetten aan de andere kant van het land, aan de oostkust van de Verenigde Staten. Ze wil af van de invloed van haar moeder. Het autobiografische verhaal resulteert in een bekroonde debuutfilm van Greta Gerwigs. Pickx vertelt je er alles over!

Door Pickx

Deel dit nieuws

Christine "Lady Bird" (Saoirse Ronan) is een Californische middelbare scholiere die weg wil van haar liefhebbende maar uiterst strenge moeder (Laurie Metcalf). Die is verpleegster en werkt hard om haar gezin te onderhouden sinds haar man zijn baan verloor. Lady Bird bedenkt ondertussen een plan om weg van huis te studeren. Uiteindelijk krijgt ze de mogelijkheid om te studeren aan een universiteit aan de oostkust, waar ze student wordt in New York

Met het hoogste aantal opeenvolgende ‘Fresh’ beoordelingen (164) op Rotten Tomatoes bij de release in 2017 brak ‘Lady Bird’ snel het record dat eerder op naam stond van 'Toy Story 2' in 1999. De film werd ook genomineerd voor vijf Academy Awards en drie BAFTA’s. Naast een resem nominaties sleepte de film ook een aantal prijzen in de wacht, waaronder twee Golden Globes

Aan de hand van een realistisch verhaal met een frisse touch bereikt het personage van Lady Bird een groot publiek. De scènes zijn vaak herkenbaar waardoor kijkers heel goed kunnen meeleven met het verhaal. De film heeft een erg universeel karakter. Of je nu bent opgegroeid in San Francisco, op een katholieke middelbare school voor meisjes hebt gezeten of een gecompliceerde relatie met je moeder hebt, iedereen herkent er zichzelf wel een beetje in. Daarom kan ‘Lady Bird’ beschouwd worden als een van de beste films van Greta Gerwigs.

Een autobiografie?

De overeenkomsten tussen Greta Gerwig en het hoofdpersonage van haar eerste film zijn duidelijk. Greta Gerwig groeide op in Sacramento, ging naar een katholieke middelbare school en deed er alles aan om na haar afstuderen te kunnen verhuizen naar de Big Apple. In haar eerste solofilm ‘Lady Bird’ gebruikt Gerwigs een gelijkaardig hoofdpersonage (Christine ‘Lady Bird’ McPherson, gespeeld door een karaktervolle Saoirse Ronan in een van haar meest kenmerkende rollen tot nu toe). Het is overduidelijk dat zowel Gerwig als ‘Lady Bird’ met dezelfde problemen hebben geworsteld tijdens hun tienerjaren. Toch wil Gerwig ‘Lady Bird’ geen autobiografische film noemen, want het is volgens haar het verhaal van ‘Lady Bird’, en niet van haarzelf. 

Greta Gerwig heeft inmiddels uitgelegd dat het schrijven van haar scenario ervoor zorgde dat ze het verhaal verder kon ontwikkelen. Op die manier tilt ze het verhaal verder dan louter haar eigen ervaringen. Delen van de film weerspiegelen gebeurtenissen uit haar eigen leven, maar Gerwig wilde er geen exacte replica van haar eigen schoolcarrière van maken. Het blijft dus bij een setting die gelijkaardig is aan de jeugd van de regisseur. “Niets in de film is letterlijk in mijn leven gebeurd, maar het verhaal bevat een kern van waarheid die resoneert met wat mij is overkomen”, vertelt Gerwig. 

‘Lady Bird' is beschikbaar via Prime Video. Het volledige aanbod van Prime Video kan je nu streamen vanaf je Android TV Box. Meer informatie over deze optie vind je hier terug.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top