5 dingen die je misschien nog niet hebt opgemerkt in de filmklassieker 'Titanic'

Films | Het is nog maar 25 jaar geleden dat James Cameron 'Titanic' heeft uitbracht. Deze verfilming van het zinken van de oceaanstomer Titanic, met Leonardo DiCaprio en Kate Winslet in de hoofdrol, maakte filmgeschiedenis. Pickx sprokkelde enkele minder bekende weetjes over deze klassieker...

Door Pickx

Deel dit nieuws

James Camerons tekeningen

"Draw me like one of your French girls" is waarschijnlijk een van de beroemdste zinnen uit de film 'Titanic'. Terwijl Jack en Rose een relatie opbouwen, vertelt de jongeman haar dat hij graag tekent en deelt vervolgens  zijn schetsen met haar. Rose was onder de indruk van zijn tekentalent en  vroeg hem later om haar volledig naakt te tekenen. Deze tekening is een van de overblijfselen van de Titanic die aan het begin van de film worden gevonden door een expeditie die de schatten van de Titanic probeert terug te vinden. Saillant detail is dat zowel de schetsen uit Jacks notitieboekje als de tekening van de naakte Rose het werk waren van regisseur James Cameron. De filmmaker heeft duidelijk oog voor detail!

Kate Winslets improvisatie

Leonardo DiCaprio en Kate Winslet waren allebei nog jong toen ze de hoofdrol kregen in 'Titanic', maar uit hun optredens blijkt dat ze allebei al enorm getalenteerd zijn. Neem bijvoorbeeld de scène waarin ze haar verloofde Cal afwijst en zelfs in zijn gezicht spuugt. Dit gebaar stond niet in het script, maar Kate Winslet voegde het toe om de transformatie van haar personage te illustreren. Rose leerde "als een man" te spugen van Jack, en ze aarzelde niet om deze nieuwe vaardigheid te gebruiken om te ontsnappen aan haar verloofde.

Onderkoeling

Het filmen van 'Titanic' was geen gemakkelijke taak. De acteurs moesten enkele van hun scènes in het water spelen om het langzame zinken van het schip te illustreren. James Cameron gaf ze weinig ademruimte, vastbesloten om zo realistisch mogelijke scènes te krijgen. Kate Winslet zei in een interview dat de ergste scène om te filmen was toen Jack stierf en ze moesten wachten op hulp. De twee acteurs werden daadwerkelijk ondergedompeld in ijskoud water om de realiteit zo dicht mogelijk te benaderen. De actrice vertelt dat ze onderkoeld raakte. Ruim 25 jaar later is ze deze vreselijke ervaring nog steeds niet vergeten.

Het wrak van de Titanic

James Cameron was een perfectionist bij het maken van 'Titanic'. En daar had hij gelijk in, gezien het succes van de film! Hij ging zelfs zo ver dat hij tot twaalf keer toe met een duikboot de echte gezonken Titanic verkende. De filmmaker heeft veel tijd onder water doorgebracht om de resten van het schip te observeren en vanuit elke hoek te filmen, zoals aan het begin van de film te zien is. Hij wilde de volle maat nemen van de ramp die zich had voltrokken om zijn film zo realistisch mogelijk te maken. Uiteindelijk zou je kunnen zeggen dat de regisseur meer tijd op de Titanic heeft doorgebracht dan de passagiers van 1912 voordat zij hun verschrikkelijke lot ondergingen.

In detail

Realisme was het sleutelwoord op de set van 'Titanic'. De bemanning wilde het cruiseschip zo getrouw mogelijk nabootsen, tot in het kleinste detail! Zo werkte James Cameron samen met Cunard Line, de opvolger van White Star Line (mede-eigenaar van de Titanic), om de studioset te maken. Zij konden waardevolle inzichten verschaffen in de constructie van het stoomschip. Cameron spaarde ook kosten noch moeite om het interieur na te bouwen. De regisseur werkte bijvoorbeeld samen met hetzelfde bedrijf dat de in het echte schip gelegde tapijten produceerde, zodat de vloer van de studio zo getrouw mogelijk zou zijn aan die waarop de passagiers in werkelijkheid liepen.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top