Er was eens een Rode Duivel: Pier Janssen

Sport | In 2022 blikt Proximus Pickx terug op Rode Duivels die slechts een voetnoot in de geschiedenis van onze nationale ploeg zijn. Hoewel zij slechts een handvol wedstrijden internationals waren, zijn ze toch opgenomen in het geschiedenisboek van onze nationale ploeg. Deze keer hebben we het over Pier Janssen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Pier Janssen speelde in zijn jonge jaren voor de Limburgse clubs Opitter en Bree. Toenmalig tweedeklasser Thor Waterschei, dat nadien fusioneerde met Winterslag en KRC Genk werd, haalde hem op 20-jarige leeftijd binnen. Het werd een prachtig verhaal, want in zijn eerste seizoen promoveerde hij met de club naar de hoogste afdeling.

De centrale middenvelder maakte er een gouden periode mee, want hij wist in 1980 onder meer de bekerfinale te winnen. Thor Waterschei dwong in die periode twee jaar op rij Europees voetbal af en in die tweede campagne schreef het geschiedenis door de Franse topclub PSG in de kwartfinales van de Europacup II uit te schakelen. In de halve finales was Aberdeen te sterk. In de jaren nadien werden de resultaten minder, maar in 1985 klopte RSC Anderlecht aan. Zij haalden de toen 28-jarige Limburger naar Brussel.

Transfer naar Anderlecht

Janssen (op de bovenste rij tweede van rechts op de ploegfoto, nvdr.) was er aanvankelijk invaller in een team waar hij moest opboksen tegen toppers als René Vandereycken, Juan Lozano en Enzo Scifo. Een jaar later was hij de vervanger van de vertrokken Vandereycken en hij liep daardoor in de kijker van bondscoach Guy Thys. Die haalde hem in 1986 voor het eerst bij de selectie van de Rode Duivels.

Op 19 november 1986, enkele maanden na het legendarische WK van de Belgen, mocht Janssen 90 minuten opdraven in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Bulgarije. Janssen kende een droomdebuut, want hij scoorde meteen waardoor België 1-1 speelde. De grote doorbraak bleef echter uit. Hij mocht nog een keer 45 minuten spelen in een oefenmatch tegen Portugal en hij speelde ook 25 minuten in een EK-kwalificatiematch tegen Ierland. Nadien werd hij nooit meer opgeroepen.Dat kwam mede omdat hij zijn basisplaats verloor bij Anderlecht, waar het toptalent Charly Musonda helemaal doorbrak.

Afsluiten bij Genk

Janssen verdween steeds meer uit beeld en in 1989 verliet hij Anderlecht op 32-jarige leeftijd om voor Lokeren te gaan voetballen. Daar speelde hij uiteindelijk twee jaar en in 1991 maakte hij de cirkel rond door nog een jaar voor fusieclub Racing Genk te spelen. Daar sloot hij op 35-jarige leeftijd zijn carrière af.

Janssen was in dat seizoen speler/trainer en hij zou tot 1993 de coach blijven van Genk. De Limburger was nadien ook nog werkzaam als trainer van Patro Eisden, SK Tongeren, Heusden-Zolder en KVK Beringen. Sinds 2003 trainde hij geen club meer en op zijn 66ste geniet Janssen van het leven.

Fan van onze serie? Herbeleef de passage van Jeroen Simaeys bij de Rode Duivels.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top