Achter de schermen van ‘Leaving Las Vegas’: comazuipen ter voorbereiding

Films | Zo’n 27 jaar geleden ging ‘Leaving Las Vegas’ in première, een zwaarmoedig drama over een gebroken man die zich dood wil drinken in de gokstad. Pickx dook achter de schermen van deze gelauwerde film met Nicolas Cage in een glansrol.

Door Pickx

Deel dit nieuws

'Leaving Las Vegas' is een Amerikaanse dramafilm uit 1995, geschreven en geregisseerd door Mike Figgis en gebaseerd op de gelijknamige semi-autobiografische roman uit 1990 van John O'Brien. Nicolas Cage speelt de rol van een suïcidale alcoholist in Los Angeles die, na zijn familie en werk te hebben verloren, besluit naar Las Vegas te verhuizen en zich dood te drinken. Hij laadt een voorraad drank en bier in zijn BMW en wordt dronken terwijl hij van Los Angeles naar Las Vegas rijdt. Daar ontwikkelt hij een romantische relatie met een prostituee, gespeeld door Elisabeth Shue.

De film kreeg veel lof van critici en publiek. Cage ontving zowel een Golden Globe als een Oscar voor zijn hoofdrol.

Zware voorbereiding

Auteur John O'Brien, op wiens roman deze film is gebaseerd, beroofde zich van het leven twee weken nadat de film in productie ging. Regisseur Mike Figgis overwoog het project af te blazen, maar besloot dat de film een mooie herdenking voor O'Brien zou zijn. De Rolex die Ben (gespeeld door Cage) in de film draagt is overigens het echte horloge van John O'Brien.

Om zich voor te bereiden op zijn rol filmde Nicolas Cage zichzelf terwijl hij dronken was, om zijn spraakpatronen te bestuderen. De bekroonde acteur ging zelfs verder: hij deed aan binge drinking om zich ten volle te kunnen inleven in zijn rol en bezocht gehospitaliseerde alcoholisten.

Hij bekeek ook vier films ter voorbereiding: ‘The Lost Weekend’, ‘Days of Wine and Roses’, ‘Arthur’ en ‘Under the Volcano’. Figgis belde Albert Finney, ster uit ‘Under the Volcano’, namens Cage om te vragen of hij werkelijk dronken was toen hij in de film acteerde. Finney zei dat dat onmogelijk was. Acteur Richard Lewis (Peter) - zelf een herstellende alcoholist - herinnerde zich ook dat iemand op de set aan Cage beschreef hoe het is om dronken te zijn.

IJsblokje

Ben eet gedurende de hele film niets. Dit versterkt zijn afhankelijkheid van alcohol, omdat chronische alcoholisten meestal vergeten te eten of geen voedsel naar binnen kunnen werken. Tijdens de restaurantscène legt hij spaghetti op zijn vork, maar eet het niet op. En wanneer Sera hem rijst voorschotelt, eet hij in plaats daarvan een ijsblokje.

Een bekende drankfabrikant had er bezwaar tegen dat het merk in beeld verscheen in een film over een man die zich dood drinkt, dus werd elke opname waarin een fles van hun product duidelijk zichtbaar was, digitaal aangepast om het etiket op de fles te maskeren.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top