'Filmklap' neemt 'The Northman' onder de loep

Films | Vikingfilm ‘The Northman’ is het onderwerp van de volgende ‘Filmklap’, het programma waarin Sverre Denis een film onder de loep neemt die je gezien moet hebben. Naar aanleiding van de uitzending geven we je al even mee waarom de film het zien meer dan waard is.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Robert Eggers

The Northman’ is op het moment van schrijven de nieuwste film van indie sweetheart filmmaker Robert Eggers. Hij verwierf wereldwijde faam en een bijzonder goede reputatie bij filmkenners die niet bang zijn van wat subversieve horror en psychologische gruwel met zijn langspeeldebuut ‘The VVitch’ uit 2015. Die film zette actrice Anya Taylor-Joy, die vijf jaar later met ‘The Queen’s Gambit helemaal zou doorbreken, op de kaart. In 2019 bracht hij een van de best onthaalde films van dat jaar uit : ‘The Lighthouse’ met Robert Pattinson en Willem Dafoe. De kunstzinnige en compleet geflipte film wist zowat iedereen te overtuigen die er met een open geest naar keek. Eggers’ reputatie als een van de beste indiefilmmakers van zijn generatie stond al na twee films in steen gebeiteld. Iedereen keek dan ook reikhalzend uit naar zijn volgende project. Wie de films van Eggers kent, weet dat we veel meer kunnen verwachten dan een gewoon wraakverhaal in het vikingtijdperk.

Zijn eerste productie met een groot budget

Voor ‘The Northman’ kreeg Robert Eggers een beduidend groter budget. ‘The VVitch’ kostte 4 miljoen dollar, ‘The Lighthouse’ 11 miljoen en ‘The Northman’ maar liefst 90 miljoen. Naar Hollywoodstandaarden nog steeds geen enorm bedrag, maar wel genoeg om de filmmaker de kans te geven om zijn visie helemaal te realiseren. Dat uit zich in indrukwekkendere locaties, meer uitgebreide actiescènes, betere special effects… En het is mogelijk de laatste keer dat Eggers met zo’n budget zal werken. Niet omdat hij het vertrouwen van de studiobonzen verloor, maar wel omdat hij aangaf dat hij liever met kleinere budgetten werkt. Als een productiestudio meer geld in een project investeert, komen er namelijk meer bazen over je schouders meekijken. Dat zinde de eigenzinnige filmmaker niet altijd, dus hij zei in interviews dat hij terugkeert naar kleinere projecten. Dat betekent waarschijnlijk dat het de laatste keer is dat we Eggers’ visie op een dergelijke schaal gerealiseerd zullen zien.

Brutale actie

In de film trekt de volwassen Viking Amleth naar IJsland om de dood van zijn vader te wreken en zijn moeder te redden. Toen hij een kind was, zag hij namelijk hoe zijn oom zijn vader verraadde. Als je dat leest, weet je al dat je je aan een dosis brutaal geweld kan verwachten. Eggers maakte er een punt van om de actie en het geweld vlakaf voor te stellen zonder terug te deinzen. Hoofden worden afgehakt, bijlen worden in borstkassen geplant en pijlen, zwaarden en speren vliegen lustig in het rond. En dat alles vaak onder een laagje modder. Het geweld in die tijd was allesbehalve mooi, dus zo toont Eggers het ook.

IJslandse wildernis

Dat brutale geweld wordt afgewisseld met fabelachtige IJslandse decors. Het land is niet voor niets een gedroomde bestemming geworden voor liefhebbers van ongerepte natuur. Groene valleien, fjorden en indrukwekkende rotsformaties baden in een prachtig licht. In deze scènes kreeg Robert Eggers des te meer de kans om te tonen waarom hij zo’n gevierd filmmaker is.

Geen crowdpleaser

We willen duidelijk zijn: ‘The Northman’ is niet voor iedereen. De film werd aleens vergeleken met ‘Braveheart’ of ‘Gladiator’, maar is helemaal geen crowdpleaser zoals die films. En dat zien we als iets positiefs. Eggers is een eigenzinnige filmmaker die van elk shot iets bijzonders wil maken. Zijn onnavolgbare stijl zal sommige kijkers afschrikken, maar wie er wel van houdt, zal er des te meer van genieten. En voor wie toch op zoek gaat naar typische Hollywoodelementen is er de indrukwekkende cast. Alexander Skarsgård, Nicole Kidman en Ethan Hawke prijken op de affiche naast Anya Taylor-Joy en Willem Dafoe die terugkeren naar Eggers’ sets na ‘The VVitch’ en ‘The Lighthouse’.

‘The Northman’ is nu beschikbaar in de Pickx VOD-catalogus

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top