Onze favoriete weetjes uit seizoen 4 van 'Over eten'

Films | Ons voedsel en eetgewoontes onder de loep nemen en zo nodig evalueren, dat is het doel van ‘Over eten’, het reportageprogramma met Kobe Ilsen en Danira Boukhriss Terkessidis op Eén. Vanavond krijgen we de laatste aflevering van het vierde seizoen te zien, waarin wordt teruggeblikt op enkele van de strafste en meest verrassende verhalen van de afgelopen zeven afleveringen. Wij selecteerden ook alvast enkele favoriete fragmenten.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De eerste aflevering van het seizoen stond helemaal in het teken van – zo werd het ons toch aangeleerd – de belangrijkste maaltijd van de dag: het ontbijt. Maar niet alleen in die eerste aflevering werden ontbijtgewoontes onder de loep genomen. Elke week lieten bekende Vlamingen een hele dag in hun kookpotten kijken, en daar kwamen enkele verrassende maaltijden uit. Dat Bart Kaëll zijn dag begint met een tasje citroenwater, dat verbaast ons niet helemaal. Average Rob belegt een boterkoek met chocopasta, pindakaas en schijfjes banaan. Klinkt als een stevig ontbijt, maar dat is voor hem ook geen grote verrassing. Dat Goedele Liekens haar dag begint met een bord spaghetti bolognaise als ze de dag voordien iets teveel gemaakt heeft, daar vallen we dan weer van achterover. En de combinatie met koffie smaakt ook nog eens lekker, als we Kobe Ilsen mogen geloven.

Aflevering twee stond in het kader van het iconische voedselduo peper en zout. Wist je dat er een kans is dat er meer in je pepervaatje zit dan je zou verwachten? Bij 17% van de geteste stalen peper die je in de supermarkt kan kopen, zijn de vaatjes aangevuld met niet-aangegeven plantaardig materiaal. Dat blijkt uit een onderzoek van de Europese Commissie. Koriander of papaja kunnen ertussen gemengd zijn. Bovendien wordt zwarte peper soms verkocht als witte. Het verschil in smaak is moeilijk te merken en er is geen gevaar voor de gezondheid, maar eerlijk is het ook niet echt. Het fragment kan je hier herbekijken.

Is er zoiets als een bierbuik? Daar kunnen we snel op antwoorden: ja natuurlijk. In bier zit alcohol en alcohol bevat veel calorieën, meer dan suiker zelfs, en omdat je het drinkt, geraak je er minder snel door verzadigd. Maar ook: als we alcohol drinken, maakt ons lichaam meer cortisol aan, en dat zorgt dan weer voor de aanmaak van vetreserves. Daarnaast zorgt de consumptie van alcohol voor een hongergevoel, en wie gedronken heeft, grijpt sneller naar een pak friet dan naar een appel. Het fragment waarin komiek en bierliefhebber Lev Vanorbeek onder de scanner gaat, kan je hier herbekijken.

Over de aflevering die in het kader stond van groenten, kunnen we vooral zeggen dat we leerden hoezeer Erik Van Looy de nochtans essentiële voedselgroep haat. In de groentenafdeling in de supermarkt zegt hij over een doodgewone paprika: “Ik snap niet dat ze dat ooit hebben uitgevonden.” Wat die paprika hem ooit heeft misdaan, weten we ook niet.

Bekijk ‘Over eten’ op woensdag om 20u40 op Eén of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top