Artiest van de week: Lucid Lucia zweeft tussen vrije improvisatie en strakke funk

Muziek | Het Antwerpse Lucid Lucia brengt op debuutalbum ‘Ever-changing Light’ een mengeling van vrije jazz en strakke funk. De band bestaat uit oudgedienden van de Vlaamse muziekscène en is verrezen uit de as van fusionformatie BRZZVLL. We stellen hen even voor als artiest van de week.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Toegankelijke jazz, even dansbaar als STUFF. en even funky als Snarky Puppy, dat is waar Lucid Lucia voor gaat. De band bracht in 2021 een fel gesmaakte eerste EP uit met de naam ‘Lucid Lucia’ en volgde die op 7 oktober van dit jaar op met de eerste langspeler: ‘Ever-changing Light’. Maar eerst even een terugblik, want de de band komt niet zomaar uit het niets aangewaaid.

Vincent Brijs (saxofoon en EWI), deel van het jazzmeubilair in Antwerpen, was de oprichter van BRZZVLL, een jazzcollectief dat tussen 2007 en 2017 hoge ogen gooide. Nadat ze de wedstrijd Jong Jazztalent Gent wonnen, kwam in 2008 het eerste van vijf albums uit. Hun muziek zat vol experimenten met poëzie, spoken word en hiphop. In 2017 verscheen hun laatste album, ‘Waiho’, meteen ook de eerste volledig instrumentale worp.

Het instrumentale album moet een zaadje geplant hebben bij Brijs, want na het ter ziele gaan van BRZZVLL startte hij het quasi volledig instrumentale jazzfunkcollectief Lucid Lucia op – vernoemd naar zijn dochter en een nummer van zijn vorige band. Dries Lehaye (ook de bassist van STUFF.), Stijn Cools (drums), Bart Borremans (saxofoon, Lady Linn, Vaya Con Dios), Jan Willems (keys) en Dries Verhulst (gitaar) maakten mee de overstap, percussionist James Williams (TheColorGrey, Mooneye, Cory Henry) werd erbij gehaald om het geluid te vervolledigen.

De artiesten op de line-up van Lucid Lucia hebben al een aardig palmares bij elkaar gesprokkeld en op ‘Ever-changing Light’ vullen ze elkaar perfect aan. Ze krijgen elk hun moment in de spotlights, maar ondersteunen elkaar ook met een interessant samenspel. Hun toegankelijke, open jazz wordt aangevuld met strakke funk, wringende ritmische experimenten en omzwervingen langs (soms) dissonante vrije improvisatie. Het geheel klopt voor de liefhebber van eclectische avant-garde als een bus, maar ook wie minder fan is van complexe jazz kan erop uit de bol gaan. Geen mirakel als je bij de opsommingen in de vorige alinea de namen STUFF. en Cory Henry hebt herkend.

Lucid Lucia is een aardige aanvulling op het al zeer aantrekkelijke jazzlandschap van België. Er moet hier toch iets in het water zitten, denken we. Wie hen aan het werk wil zien, kan op 21 oktober naar de Gentse Handelsbeurs, op 15 december naar de Roma in Antwerpen, op 17 december naar nona in Mechelen of op 26 mei naar de Ancienne Belgique in Brussel afzakken.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top