Waarom ‘Speed’ intussen is uitgegroeid tot een echte klassieker

Films | Dinsdagavond kan je op VTM4 kijken naar ‘Speed', een film die 28 jaar geleden werd geïntroduceerd en ondertussen is uitgegroeid tot een echte cultfilm. Genoeg redenen dus om nog eens terug te blikken op het verhaal en verloop van deze spannende thriller.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Twee agenten van het korps van Los Angeles worden opgeroepen om een groep directeurs uit een gesaboteerde lift te helpen. Crimineel Howard Payne zit achter de feiten en wordt door het werk van agenten Jack Traven en Harry Temple buitenspel gezet. Payne zint echter op wraak en bedenkt een nieuw plan. Deze keer betrekt hij er ook meer onschuldige mensen bij, want hij installeert een bom onder een bus die door een bijhorend computersysteem verplicht wordt om sneller dan 80 kilometer per uur te rijden. Als hij trager rijdt, ontploft de bom. Payne zorgt er bovendien voor dat niemand de bus kan verlaten, waardoor Jack Traven voor een erg moeilijke klus komt te staan. 

Het personage van Jack Traven wordt in deze film vertolkt door niemand minder dan Keanu Reeves. Naast hem staan andere topacteurs- en actrices als Dennis Hopper en Sandra Bullock. Regisseur Jan de Bont kon dus rekenen op een topcast om deze film in te blikken. Naast de cast is ook het verhaal een van de redenen dat deze film uitgroeide tot een kaskraker. Het verhaal werd geschreven door Graham Yost en is eigenlijk zeer eenvoudig vormgegeven

Een crimineel die zich aan de hand van een sluwe truc probeert te verrijken door losgeld te vragen. Twee agenten die onschuldige mensen op een bus moeten redden terwijl die dreigt te ontploffen. Daar is het verhaal van ‘Speed’ eigenlijk mee verteld. Deze film telt maar een handvol verhaallijnen en elk van die afzonderlijke verhalen zit eigenlijk zeer eenvoudig in elkaar. Terwijl Jack in volle actie zit om de bom in de bus te ontkoppelen moet zijn collega en rechterhand Harry van op een bureau achterhalen wie die crimineel nu eigenlijk is. Dat zorgt voor een dualiteit met snelheid en actie aan de ene kant, en traag bureauwerk aan de andere kant.

Slechte sequel

Verder wordt het verhaal ook aangesterkt met een cliché uit actiefilms uit de jaren negentig. Dat de held van het verhaal, gespeeld door Keanu Reeves, uiteindelijk ook verleid wordt door een van de passagiers, is een leuke toevoeging. Eén ding staat vast: ‘Speed’ is geen actiefilm vol ingewikkelde verhoudingen, maar soms zorgt eenvoud voor een prachtig eindresultaat en dat is exact waar deze film om draait. 

Terwijl ‘Speed’ hoge toppen scheerde, deed de sequel van de film dat helemaal niet. In ‘Speed 2: Cruise Control’ zien de kijkers eigenlijk exact hetzelfde verhaal als in de eerste film. Alleen werd het vervoersmiddel in de tweede film vervangen door een cruiseschip. Daar kan je je meteen al vragen bij stellen. In de eerste film zag je heel wat actie aangezien men eerst een lift gebruikte, nadien een bus en uiteindelijk ook de metro. Dat zijn telkens vervoersmiddelen die ietsje sneller zijn. In de tweede film gaat het over een sabotage van een groot schip, waar snelheid dus helemaal niet bij komt kijken. De keuze voor een cruiseschip kreeg dus al meteen heel wat kritiek. Bovendien weigerde Keanu Reeves elke medewerking. Onder meer door deze en een aantal andere redenen, werd deze film neergesabeld door menig critici. ‘Speed 2’ kreeg zelfs een award voor ‘Slechtste vervolg op een film’. Als je kan kiezen, kijk je dus beter naar de eerste film in de ‘Speed’-franchise.

Bekijk ‘Speed’ dinsdag 18 oktober om 20u35 op VTM4 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top