Op deze manier verschilt ‘Belgica’ met het echte leven in Gents café Charlatan

Films | Donderdagavond kan je op VTM3 kijken naar ‘Belgica’, de succesfilm van de Belgische regisseur Felix Van Groeningen. De film vertelt het verhaal van twee Gentse broers die het café ‘Belgica’ openen. De zaak groeit snel en wordt een hotspot in het nachtleven, maar dat zet druk op de band tussen beide broers. In werkelijkheid is het verhaal gebaseerd op café Charlatan in Gent. Maar waar maakte Van Groeningen gebruik van fictie, en waar niet?

Door Pickx

Deel dit nieuws

In de film met Stef Aerts en Tom Vermeir in de hoofdrol krijgt de kijker de wrede wereld van het Gentse nachtleven te zien. Van omkopingen, schietpartijen, drugsgebruik en rock-’n-roll tot uitgelopen ruzies in vriendengroepen, het komt er allemaal in voor. Maar gaat het er echt zo aan toe als je een avondje uitgaat in Gent? Of gaat het er in werkelijkheid helemaal niet zo wreed aan toe? Pickx zocht het voor je uit. 

In een interview aan Het Nieuwsblad, spraken de échte mannen achter café Charlatan over het verhaal in de film. Ze zijn duidelijk van mening dat de film gelijkenissen heeft met de realiteit. Maar dat Van Groeningen in bepaalde scènes zijn fantasie de vrije loop liet gaan, staat buiten kijf. 

Volgens Gerald Claes en zijn twee vennoten, Nik Vandenberghe en Mario Vuylsteke, brengt de film vooral de vriendschap in en rond de horecazaak in beeld. “Felix heeft een universeel verhaal gemaakt over vriendschap, broederschap en de verlokkingen van het leven. Hij wil tonen dat iedereen het moeilijk heeft om zich goed te voelen in het leven. Maar Belgica is niet het verhaal van de Charlatan” klinkt het ostentatief.

Grondig overleg

Toch zal de oplettende kijker die zich ook al eens liet gaan in het Gentse nachtleven (al dan niet schoorvoetend) moeten toegeven dat de film wél een aantal herkenbare zaken aan bod brengt. Drugs in de Gentse horeca? Zeker geen illusie. Discussies, ruzies en soms geweld? Eveneens niet. Zakenpartners in het echte nachtleven die elkaar het leven zuur maken? Ook dat komt in de realiteit meer dan eens voor. 

Vergis je niet, de film kwam tot stand na grondig overleg tussen de mensen van het café en Felix Van Groeningen. Beide partijen luisterden goed naar elkaar, waardoor de regisseur zich kon baseren op anekdotes, verhaallijnen en personages. En verder? Daarin deed Van Groeningen waar hij zo goed in is: een realiteit naar een hoger niveau brengen in een film die tot de verbeelding spreekt. Alleen mensen die op regelmatige basis tijd doorbrengen in café Charlatan zullen weten waar de film de lijn van non-fictie en fictie overschrijdt…

Bekijk ‘Belgica’ donderdag 20 oktober om 23u op VTM3 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top