'Rebel' van regisseursduo Adil El Arbi en Bilall Fallah nu te zien in Pickx VOD-catalogus

Films |

Net als elke maand pakt Pickx in de VOD-catalogus ook in januari uit met enkele grote kleppers. Vanaf 2 februari is 'Rebel' beschikbaar in de video-on-demand-catalogus. De nieuwe film van het regisseursduo Adil El Arbi en Bilall Fallah volgt het verhaal van een jonge rapper uit Molenbeek die wordt gerekruteerd door Islamitische Staat. Het is volgens onze landgenoten hun meest persoonlijke project tot nu toe. Pickx vertelt je meer over deze bijzondere film. 

Door Pickx

Deel dit nieuws

Adil El Arbi en Bilall Fallah, of Adil & Bilall, de twee regisseurs die in eigen land al succes boekten met ‘Black’ en ‘Patser’ en vervolgens in Hollywood de regie in handen kregen van ‘Bad Boys for Life’, keren terug naar hun roots met ‘Rebel’. Die film volgt het verhaal van Kamal Wasaki, een jonge Belgische rapper met Marokkaanse roots die besluit naar Syrië te gaan om de slachtoffers van de oorlog te helpen. Zijn broer Nassim, die met zijn familie in Molenbeek is gebleven, raakt vervolgens overtuigd om zich bij zijn oudere broer in Raqqa te voegen, maar wordt dan benaderd door een rekruteerder van Islamitische Staat. Dankzij Pickx kan je de film vanaf 2 februari bekijken in de VOD-catalogus. 

Deze film, met zijn loodzware onderwerp ver verwijderd van hun Hollywood-projecten, ligt beide filmmakers bijzonder nauw aan het hart. In interviews legden ze uit dat ze deze problematiek van dichtbij hebben meegemaakt: “In 2012, 2013 besloten mensen van onze leeftijd, de meesten van dezelfde afkomst als wij, die in België woonden, om naar Syrië te vertrekken. Dit hadden we nog nooit eerder gezien. Hetzelfde verschijnsel deed zich niet voor tijdens het conflict in Irak. Soms waren het jongeren die we kenden, of vrienden van vrienden. Iedereen in België van Noord-Afrikaanse afkomst kent wel iemand die daarheen is gegaan, en vaak zijn deze jongeren in groepen vertrokken. We vroegen ons af wat ze in Syrië gingen doen. [...] We waren getuige van dit fenomeen waarbij onze hele generatie betrokken was. Het was een oorlog die plotseling heel dicht bij ons stond, terwijl de conflicten voorheen meestal ver weg plaatsvonden. We zagen nooit Belgen, Vlamingen, in dit deel van de wereld. Het was echt nieuw om bijvoorbeeld propagandafilms van terroristische organisaties te zien met mensen die op ons leken, die het Frans spraken dat wij hier spreken, die uit onze wijken kwamen.”

Een serieuze film

Adil & Bilall leggen ook uit dat dit hun meest persoonlijke film tot nu toe is. Een film die ze moesten maken omdat ze als Marokkaanse moslims in België vaak de vraag kregen wat ze vonden van de aanslagen in Europa of de macabere beelden die uit Syrië kwamen. Deze film is hun antwoord daarop. Ter voorbereiding van de film spraken ze met de families van jongeren die naar Syrië waren vertrokken. De film toont de technieken die Islamitische Staat gebruikt: zorgvuldig gemaakte propagandafilms om kwetsbare jongeren in de val te lokken.

In de film spelen de Brusselse rapper Aboubakr Bensaihi, eerder te zien in ‘Black’, en Amir El Arbi (de jongere broer van Adil). Ze verschijnen naast de uitstekende Lubna Azabal (‘Rock the Casbah’) als de moeder die vastbesloten is haar twee zonen terug te winnen.

Opnieuw gaan de Belgische succesregisseurs op hun eigenzinnige manier te werk en durven ze risico's te nemen. Dat blijkt uit een onverwacht muzikaal moment wanneer Kamals personage met zijn vrienden een rap improviseert in een Molenbeekse snackbar. Een moment dat perfect werkt, dankzij de choreografie van Sidi Larbi Cherkaoui. 

‘Rebel’ is vanaf 2 februari beschikbaar in de Pickx VOD-catalogus

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top