Het beste werk van horrormeester Mike Flanagan

Series | 'The Fall of the House of Usher', de nieuwste serie van horrormeester Mike Flanagan, is sinds 12 oktober te vinden op Netflix. Voor de gelegenheid blikt Pickx terug op enkele van de meest memorabele titels de van scenarist, producent en regisseur.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Gerald’s Game

Na enkele minder dan opmerkelijke horrorfilms te hebben geregisseerd, zoals ‘Absentia’ en ‘Ouija: Origin of Evil’, schakelde Mike Flanagan naar een hogere vitesse met zijn adaptatie van een roman van Stephen King uit 1992: ‘Gerald’s Game’. Het boek werd lang als onverfilmbaar beschouwd, maar Flanagan deed er toch een gooi naar. Carla Gugino en Bruce Greenwood spelen de hoofdrollen: een getrouwd koppel dat een vakantie zal doorbrengen in een afgelegen huis. Ze spelen een rollenspelletje in de slaapkamer waarbij de vrouw wordt vastgebonden aan het bed, maar op dat moment krijgt de man een hartaanval. De vrouw moet zien te overleven, maar moet ook met haar eigen demonen afrekenen.

‘Gerald’s Game’ is beschikbaar op Netflix.

The Haunting of…

Flanagan werd al helemaal gelauwerd met zijn succesreeks ‘The Haunting of Hill House’, dat met ‘The Haunting of Bly Manor’ een vervolg kreeg. Beide reeksen vertellen wel een heel ander verhaal. In ‘Hill House’ volgen we een gezin dat opgroeide in een huis dat bezeten is door bovennatuurlijke krachten. Als volwassenen keren ze terug naar het huis om af te rekenen met hun verleden. De tweede reeks is een losse adaptatie van de roman ‘The Turn of the Screw’ van Henry James. Daarin zien we een jonge vrouw die als au pair wordt aangeworven. Ze moet voor twee kinderen zorgen in een huis op het Britse platteland. Maar in Bly Manor volgen de bovennatuurlijke gebeurtenissen elkaar steeds sneller op.

‘The Haunting of Hill House’ en ‘The Haunting of Bly Manor’ zijn beschikbaar op Netflix.

Midnight Mass

Met twee populare ‘The Haunting of…’-reeksen onder zijn riem, kwam Flanagan opnieuw met een klepper opzetten: ‘Midnight Mass’. Daarin neemt hij ons eens niet mee naar een universum dat door een auteur bedacht is, maar wel naar zijn eigen donkere fantasie. Het verhaal speelt zich af op een afgezonderde eilandgemeenschap. Daar zullen de levens van de bewoners nooit meer dezelfde zijn na de terugkeer van een jonge paria (Zach Gilford) en de aankomst van een charismatische priester (Hamish Linklater). De aankomst van vader Paul op het eiland Crockett valt samen met onverklaarbare en schijnbaar miraculeuze gebeurtenissen, waardoor een nieuwe devotie aan het Christendom over het eiland neerdaalt. Maar die mirakels zouden wel eens duur verkocht kunnen worden.

‘Midnight Mass’ is beschikbaar op Netflix.

Doctor Sleep

Deze film speelt zich af in een hotel dat je bekend zou moeten voorkomen. ‘Doctor Sleep’ is namelijk het vervolg op ‘The Shining’, het boek van Stephen King dat een geweldige verfilming kreeg door regisseur Stanley Kubrick. Het boek en de film verschillen op veel vlakken van elkaar, maar toch slaagde Flanagan erin om tegelijk een passend vervolg te maken op de versie van King én die van Kubrick. De terugkeer van Dan naar het Overlook Hotel, waar hij achtervolgd wordt door visioenen van zijn verleden, is heerlijk en met veel visuele knipogen naar ‘The Shining’ in beeld gebracht. Ewan McGregor schittert als een getroubleerde en getraumatiseerde man die weg probeert te raken van de verslavingen en het geweld van zijn vader. De cirkel is zowaar rond.

The Midnight Club

Het nieuwste werk van Mike Flanagan is een adaptatie van een thriller voor adolescenten van Christopher Pike uit 1994. ‘The Midnight Club’ vertelt het verhaal van zeven jongeren die wegens een terminale ziekte palliatieve zorgen krijgen, en dus het einde van hun leven zien naderen. Ze wisselen enge verhalen uit en maken daarna een pact om, wanneer ze gestorven zijn, met elkaar te blijven communiceren vanuit het graf. Daardoor ontspint het drama zich, met veel engere en vreemdere gebeurtenissen dan ze hadden kunnen vertellen aan elkaar.

‘The Midnight Club’ is nu beschikbaar op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Pickx vind je hier terug.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top