Alles wat je moet weten over de filmklassieker 'All About Eve' met Bette Davis

Films | ‘All About Eve' (1950) won zes Oscars en had Anne Baxter en Bette Davis in de hoofdrollen, maar ook Marilyn Monroe had er een rolletje in. Pickx blikt terug op deze vreemde moderne klassieker uit het Hollywood van de Golden Age.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Tweeënzeventig jaar geleden kwam 'All About Eve' uit, een film die werd geregisseerd door Joseph L. Mankiewicz. Gewezen scenarist Mankiewicz was een getalenteerd schrijver en regisseur, onder meer bekend om zijn gepolijste dialogen en soms gestileerde mise-en-scène. Hij tekende onder meer voor ‘A Letter to Three Wives’ en 'The Barefoot Contessa' en 'Sleuth', twee andere grote hits na 'Eve'. Maar Mankiewicz was ook de regisseur van ‘Cleopatra’, het Elizabeth Taylor-vehicle dat symbool werd voor het megalomane Hollywood van de jaren zestig.

In ‘All About Eve’ speelt Bette Davis de rol van Margo Channing, een gewaardeerde maar ouder wordende Broadway-ster. Anne Baxter is Eve Harrington, een ambitieuze jonge fan die zich met Channings leven gaat bemoeien om uiteindelijk haar carrière en persoonlijke relaties te bedreigen.

Het psychologische drama haalde liefst 14 Oscar-nominaties binnen. Alleen 'Titanic' zou dit record evenaren, een record dat tot nog toe nog altijd niet verbroken is. Bette Davis en Anne Baxter werden genomineerd voor Beste Actrice, waardoor ze dus net als in de film kans maakten op een Oscar. Celeste Holm en Thelma Ritter waren genomineerd in de categorie Beste Bijrol. Hoewel geen van beide won, is het nog steeds de enige film in de geschiedenis van de Oscars die vier nominaties kreeg voor vrouwelijke rollen. ‘All About Eve' won er uiteindelijk zes, waaronder die voor Beste Film en Beste Regisseur en Scenarist voor Joseph L. Mankiewicz.

Het meest indrukwekkende is dat ‘All About Eve’, hoewel deze 20th Century Fox-productie meer dan 70 jaar oud is, tijdloos grappig is. Het lijkt erop dat ambitie, jaloezie en ijdelheid nooit uit de mode raken in Hollywood.

Een feministische film

Terwijl de meeste Hollywoodfilms uit de jaren vijftig een retrograde visie op vrouwen hadden, is 'All About Eve' nog altijd een erg moderne film. De film snijdt het thema aan van vrouwen die het zwijgen wordt opgelegd, die worden gedwongen om naar mannen te luisteren en van hen te leren, ongeacht hun eigen talenten, maar maakt ook mannen tot het mikpunt van de spot. Dat blijkt bijvoorbeeld uit een van de fameuze monologen van het personage van Bette Davis: “Het is een grappige zaak, de carrière van een vrouw. De dingen die je opgeeft als je hogerop komt om sneller vooruit te komen, je vergeet dat je ze later weer nodig hebt als je opnieuw een vrouw wordt. Het is een carrière die alle vrouwen gemeen hebben, of we dat nu leuk vinden of niet: vrouw zijn. Vroeg of laat moet je eraan werken, ongeacht welke andere carrière je ook hebt gehad of gewild."Gebaseerd op een waargebeurd verhaal

Het is niet moeilijk om te geloven, maar dit verhaal over verraad in de showbizzwereld is echt gebeurd. Elisabeth Bergner, een Europese toneel- en filmactrice, nam begin jaren veertig een jonge fan in dienst als haar assistente, maar die probeerde dus haar carrière te stelen. Bergner vertelde het verhaal aan actrice en schrijfster Mary Orr, die er een kortverhaal over schreef onder de titel ‘The Wisdom of Eve’. Het verhaal werd gepubliceerd in Cosmopolitan in 1946, en trok uiteindelijk de aandacht van Mankiewicz.

Het tijdloze verhaal werd later ook bewerkt tot een Broadway-musical: 'Applause'. De show won de Tony Award voor Beste Musical in 1970, met Lauren Bacall in de hoofdrol als Bette Davis. Grappig genoeg werd Bacall, toen ze de show verliet, vervangen door Anne Baxter, die Eve had gespeeld in de film. Zo is het Eve uiteindelijk toch gelukt om Margo te worden! Meer recent inspireerde het verhaal van 'Eve' ook scenarist Deborah Davis tot de film 'The Favourite' (2018), met Olivia Colman, Emma Stone en Rachel Weisz in de hoofdrollen.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top