'The Woman King' in VOD: Viola Davis als krijger uit Dahomey

Films | In haar nieuwste film geeft regisseur Gina Prince-Bythewood Viola Davis misschien wel een van de meest memorabele rollen uit haar carrière: Nanisca, de generaal van de Agojie. Dat volledig vrouwelijk militair regiment vocht voor Dahomey, een West-Afrikaans koninkrijk dat tot het einde van de 19e eeuw bestond. Pickx vertelt je meer over deze epische film die vanaf vandaag te vinden is in de VOD-catalogus van Pickx.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In 'The Woman King' kruipt Viola Davis in de huid van Nanisca, een doorgewinterde krijger die de volgende generatie rekruten traint om te vechten tegen een groter rivaliserend Afrikaans koninkrijk en Europese slavenhandelaren. De film brengt de echte krijgersvrouwen van het 19e eeuwse koninkrijk Dahomey, gelegen in het huidige Benin, in beeld. Een verhaal dat in veel opzichten een sprong in het diepe is voor een grote Hollywoodstudio.

Voor de film heeft regisseur Gina Prince-Bythewood, die 'The Old Guard' maakte met Charlize Theron, een beroep gedaan op de expertise van Leonard Wantchekon, een professor in politiek en internationale zaken aan de Universiteit Princeton. Hij legt momenteel de laatste hand aan een boek met biografieën van meer dan vijftig Agojies, gebaseerd op interviews met hun nakomelingen en gemeenschappen. "Ik denk dat het iets is dat, zelfs vandaag de dag, als revolutionair zou worden beschouwd", zegt Wantchekon over de krijgsvrouwen.

"Demonstratie van black power"

Hoewel de Agojie echt zijn - ze bestaan al meer dan een eeuw - hebben ze ook vele interpretaties in de popcultuur geïnspireerd, waaronder de Dora Milaje in de film 'Black Panther'. De volledig vrouwelijke special forces van de fictieve Afrikaanse natie Wakanda verschenen voor het eerst in Marvel comics voordat ze zich in 2018 naar het scherm begaven.

Viola Davis is zes jaar bezig geweest om onwillige studio's en producenten te overtuigen in het project te investeren. Ze ziet het project dan ook als een belangrijk punt in de toekomst van grote Hollywoodfilms gemaakt door zwarte vrouwen. Uiteindelijk heeft de 100 miljoen dollar kostende film een Afro-Amerikaanse regisseur, Gina Prince-Bythewood, en een overwegend zwarte en vrouwelijke cast. De film werd goed ontvangen bij de wereldpremière op het Toronto Film Festival, waarbij vakblad Variety prees voor een "meeslepende demonstratie van black power" met Viola Davis in haar "felste rol tot nu toe".

‘The Woman King’ is vanaf vrijdag 23 december beschikbaar in de Pickx VOD-catalogus

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top