‘Wij, Vrouwen’ (Canvas) : een pakkende reeks over de evolutie van vrouwen in de samenleving

Films | Vanaf dinsdag 11 oktober kan je op Canvas naar ‘Wij, vrouwen’ kijken. In deze vierdelige reeks wordt nagegaan hoe het zit met de rechten van vrouwen in onze maatschappij en welke evolutie die hebben doorgemaakt. De makers laten vrouwen van alle leeftijden en standen aan het woord en passen een bijzonder trucje toe om de vrouwen de kijker in de ogen te laten kijken.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In ‘Wij, vrouwen’ staat de vrouw centraal en de rechten waarvoor vrouwen in onze maatschappij al meer dan een eeuw hebben moeten  voor vechten. Er wordt een blik geworpen op de opvoeding in ons land, het onderwijs, het huwelijk, het gezin, seksualiteit, werk en politiek en dit allemaal door de lens van achttien verschillende vrouwen. Een van de eerste vrouwelijke gasten is trouwens Nelly Maes, een voormalige politica van de Volksunie-partij die enkele opmerkelijke verhalen te vertellen heeft over hoe mannen in de politiek met haar zijn omgegaan toen ze nog actief was.

Onthutsende en grappige verhalen

De makers kozen er ook voor om deze vierdelige reeks te doorspekken met spraakmakende archiefbeelden. Die moeten aantonen welke obstakels er bijvoorbeeld in de jaren vijftig, zeventig en 2000 waren voor vrouwen. Die beelden maken de tongen los en hierdoor worden er enkele onthutsende en grappige verhalen verteld. Via het beeldmateriaal worden sommige getuigenissen bovendien extra tastbaar. Er worden vier thema’s behandeld: seksualiteit, het huwelijk en gezin, het beroepsleven en de politiek.

Speciale cameratechniek

Om de getuigenissen van de vrouwen tot leven te laten komen, kozen de makers van ‘Wij, vrouwen’ ervoor om de sprekers recht in de camera te laten kijken. De producers gebruikten daarvoor een speciale cameratechniek waarbij er een monitor werd geplaatst naast de cameralens. Op die monitor zal het gezicht van een programmaredacteur te zien zijn die naar de verhalen luistert en ook reactie geeft. De vrouwen kijken dus recht in de lens, maar hebben toch het gevoel alsof ze tegen een mens spreken en het effect daarvan zie je ook terug in de beelden.

Bekijk ‘Wij, vrouwen’ op dinsdag 11 oktober om 21u20 op Canvas of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top