Actrice Joke Devynck wordt 50: dit zijn drie hoogtepunten uit haar carrière

Series | De West-Vlaamse actrice Joke Devynck mag vandaag vijftig kaarsjes uitblazen. Devynck staat bijna 30 jaar op de planken en dat zette de redactie van Pickx aan het denken. Wat zijn de hoogtepunten uit de carrière van de getalenteerde West-Vlaamse actrice?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Joke Devynck werd op 10 oktober 1972 geboren in het West-Vlaamse Poperinge. Ze studeerde dictie, voordracht en toneel tijdens haar tienerjaren en begon nadien school te lopen aan de legendarische toneelschool Studio Herman Teirlinck te Antwerpen. In 1994 studeerde ze daar af en stond ze op de planken bij enkele theaterproducties. Ze kreeg in die tijd ook een gastrol aangeboden in de toenmalige VTM-serie ‘De Kotmadam’.

Een voorbeeld voor heel wat vrouwen

In 1999 begon haar carrière pas echt. Toen werd ze opgevist door de VRT om mee te spelen in ‘Flikken’, een populaire politiereeks die van 1999 tot 2009 liep op de openbare omroep. Devynck speelde de rol drie jaar lang en werd op die manier bekend bij het Vlaamse publiek. Uit een interview met Steps blijkt dat Devynck na haar passage heel wat berichtjes van vrouwen had gekregen die zeiden dat het personage, hun leven had veranderd. “Het personage was een voorbeeld voor hen geweest”, stelt Devynck. “Dat is wel fijn.”

Na haar vertrek bij ‘Flikken’ was Devynck te zien onder andere in de Vlaamse film ‘Buitenspel’ (2005) van regisseur Jan Verheyen, de politieserie ‘Vermist’ (2007), ‘Katarakt’ (2008), ‘Sara’ (2007-2008), ‘Het Goddelijke Monster’ (2011) en ‘De Rodenburgs’ (2009-2011). In 2019 speelde Devynck een hoofdrol in de Nederlandse serie ‘Morten’ (2019) en de Belgische reeks ‘Een Goed Jaar’ (2020). Ze was dat jaar ook te zien in de Vlaamse film ‘All of Us’ waarin ze aan de zijde van Maaike Neuville, Ella Leyers, Barbara Sarafian, Tom Vermeir en Wim Opbrouck speelt.

Eigen haar afscheren

Voor ‘All of Us’ kroop Devynck in de huid van Elizabeth die in een zelfhulpgroep voor terminale patiënten terechtkomt. Voor deze rol scheerde de West-Vlaamse actrice haar eigen haar af, en dat was iets wat ze al lang wou doen. “Het was een bijzonder moment”, stelde ze aan Steps. “Ik voelde me kwetsbaar, maar ook heel krachtig. Het was een moment van vrijheid. Natuurlijk is dat voor mensen met kanker totaal iets anders. Dat is vaak het ergste wat de ziekte met zich meebrengt”, begrijpt de actrice. Voor ‘All of Us’ mocht de West-Vlaamse actrice zich ook verdiepen in het Japans en dat vond ze fijn; ‘Ik word graag uitgedaagd, het verrijkt me als mens.”

Zweeds met een Hebreeuws accent

Die verrijking vond Devynck naar eigen zeggen als actrice in de Zweedse misdaadserie ‘STHLM Requiem’ die sinds 2018 loopt. In deze serie volgen we het professionele leven van de Zweedse criminologie Fredrika Bergman die aan de slag gaat bij het speciale onderzoeksteam van de politie in Stockholm. Devynck speelt in deze serie de rol van Daphne Goldmann en leerde voor deze rol zelfs Zweeds met een Hebreeuws accent.

Ontdek 'All of Us' nu op Streamz via Proximus Pickx! Klik hier om te achterhalen hoe je eenvoudig je Streamz-account activeert.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top