Filmfestival Oostende plaatst de broosheid van het gezins- en familieleven centraal

Films |

De vijftiende editie van het Filmfestival in Oostende start pas op 27 januari 2023, maar ondertussen raakten al een aantal details bekend. Zoals het thema (Family Dynamics) en wie het festival zal cureren: dat wordt actrice Natali Broods.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Elk jaar duidt het Filmfestival Oostende een curator aan die een eigenzinnige selectie van tien films mag programmeren en een thema voor het festival kiest. Voor deze vijftiende editie viel de keuze op Natali Broods (46), die we als actrice kennen uit films als ‘Any Way the Wind Blows’, ‘Een Ander zijn Geluk’, ‘De Helaasheid der Dingen’ of ‘Wasteland’. Daarnaast schitterde ze in enkele voorname tv-series, zoals ‘Zone Stad’, ‘Over Water’ en ‘Tabula Rasa’. En ook in de theaterwereld is Broods een gereputeerde naam, gelinkt aan gezelschappen Compagnie De Koe, De Kakkewieten, TG Stan en Het Toneelhuis.

Op haar voorzet zal het thema van dit jaar ‘Family Dynamics’ zijn. Op de website van Filmfestival Oostende motiveert de Antwerpse haar keuze: “Het evenwicht en de relatie tussen de verschillende leden van een gezin of familie is vaak broos. Geheimen, verlies, de komst van nieuwe personen… Het zijn maar enkele voorbeelden die de structuur en de dynamieken in de war kunnen brengen. Vaak is het een levenslange oefening om te ontdekken hoe je moet omgaan met de eigen verlangens, laat staan de verlangens van anderen. Jarenlang samenleven met anderen is dan ook geen evidentie.”

Als Master mag Natali Broods tien films selecteren die tijdens het tiendaagse filmfestival aan de kust zullen vertoond worden. Bij wijze van voorsmaakje gaf ze al vier titels prijs: ‘Festen’ (1998) van Thomas Vinterberg, ‘Queen of Hearts’ (2019) van May el-Toukhy, ‘Melancholia’ (2011) van Lars von Trier en ‘A Woman Under the Influence’ (1974) van John Cassavetes.

Op de erelijst wordt Broods voorgegaan door schoon volk: vorig jaar was Koen De Bouw de curator van dienst, de jaren daarvoor zagen we Lynn Van Royen, Matteo Simoni, Wim Opbrouck, Kevin Janssens, Maaike Cafmeyer, Wim Willaert, Johan Heldenbergh, Barbara Sarafian, Peter Van Den Begin, Bart De Pauw, Maurice Engelen, Tom Barman en Arno de revue passeren.

Veel aandacht voor Dominique Deruddere

De organisatie maakte ook al bekend welke Vlaamse film deze keer het festival mag openen: dat wordt ‘The Chapter’, het nieuwe project van regisseur Dominique Deruddere. “'The Chapel’ is mijn meest persoonlijke film tot nu toe. Ik ben dan ook zeer verheugd er FFO mee te mogen openen. Oostende en het festival liggen me nauw aan het hart”, liet een enthousiaste Deruddere optekenen.

‘The Chapel’ vertelt het verhaal van de 22-jarige pianiste Jennifer Rogers, deelneemster aan de wereldberoemde Koningin Elisabethwedstrijd. Tijdens de wedstrijd worden de twaalf finalisten zeven dagen lang afgezonderd in de 'Muziekkapel', zonder enig contact met de buitenwereld. De film volgt Jennifer, die lijdt aan de stress van de competitie en het sociaal isolement en volledig de pedalen kwijt raakt.

Naast de debuterende en beloftevolle hoofdrolspeelster Taeke Nicolaï zien we gevestigde waarden uit de Belgische cinema aan het werk: Kevin Janssens, Josse De Pauw, Tine Reymer, Ruth Becquart en Ina Geerts. Ook achter de schermen trouwens een grote naam, want niemand minder dan Bart Van Langendonck -de man achter ‘Rundskop’, ‘De Patrick’ en ‘Le Fidèle’) stapte als coproducent mee in het project.

Dat het uitkijken is naar die Belgische première van de nieuwe Deruddere bewijst een blik op ’s mans oeuvre: ‘Brussels By Night’ (1983), ‘Crazy Love’ (1987), ‘Wait Until Spring, Bandini’ (1989), ‘Iedereen Beroemd!’ (2000) en ‘Hombres Complicados’ (1998). Allemaal klassiekers uit de Belgische cinema die tijdens het FFO vertoond zullen worden op het grote doek.

Uitreiking van de Ensors

Geen festival zonder prijzen, dus heeft ook FFO zijn eigen awardshow: de Ensors. Die werden in 2010 ingevoerd en gelden als de belangrijkste Vlaamse filmprijzen. Vorig jaar werd ‘Dealer’ van Jeroen Perceval de grote winnaar van de Ensors. De actieprent van de debuterende regisseur verzilverde maar liefst negen van de veertien nominaties. Op de lijst van genomineerden voor de komende editie is het nog even wachten, maar we hebben zo’n vermoeden dat ‘Close’ van Lukas Dhondt daar zeker bij zal zijn…

Ook tv-producties hebben hun eigen categorieën en prijzen tijdens de afsluitende ceremonie van het festival. Sinds 2021 eren Filmfestival Oostende en het creatieve agentschap HURAE bovendien de beste online videomakers met De Jamies, een knipoog naar ‘James’ Ensor. Iedereen kan zijn favoriete online videomaker nomineren. Een vakjury selecteert tien genomineerden per categorie. Daarna stemt zowel de jury als het brede publiek op de genomineerden om de winnaar per categorie aan te duiden.

Het Filmfestival Oostende vindt van 27 januari tot 4 februari 2023 plaats. Meer info en nieuws vind je hier.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top