‘Dahmer - Monster: The Jeffrey Dahmer Story’: in welke mate is deze Netflix-serie gebaseerd op ware feiten?

Series | Terwijl de serie momenteel op één staat in de top tien van de meest bekeken series in de meeste landen van de wereld, neemt Pickx een kijkje achter het ijzingwekkende, waargebeurde verhaal van de "kannibaal van Milwaukee". Spoiler alert!

Door Pickx

Deel dit nieuws

Door de jaren heen heeft Netflix heel wat waargebeurde misdaadseries en -documentaires geproduceerd (of True Crime om de Angelsaksische term te gebruiken), maar weinig tv-programma's waren zo angstaanjagend als 'Dahmer - Monster: The Jeffrey Dahmer Story', waarin het leven van de beruchte seriemoordenaar wordt geschetst aan de hand van intieme momenten uit zijn leven. De 10-delige serie van Ryan Murphy ('Nip/Tuck', 'Glee', 'American Horror Story') geeft een kijkje in het leven van Dahmers familie, zijn slachtoffers en zelfs zijn buren, Glenda Cleveland en Pamela Bass, die getuige waren van zijn gruwelijke misdaden. De hoofdrol wordt uitstekend vertolkt door Evan Peters, die eerder te zien was in de laatste 'X-Men', waar hij de Silver Snitch speelde, en in de serie 'Mare of Easttown'

De acteur wordt overal geprezen voor zijn vertolking van de "de kannibaal van Milwaukee". In interviews heeft Peters uitgelegd dat hij interviews en audio-opnames van de moordenaar had bekeken om zich voor te bereiden op de rol, "de meest slopende van mijn carrière", aldus de acteur.   

Hoewel de serie controversieel is omdat ze de misdaden van Jeffrey Dahmer verheerlijkt en het trauma van zijn slachtoffers exploiteert, is het momenteel de meest bekeken serie op Netflix, met meer dan 196 miljoen kijkuren vorige week, aldus CNN. De hype achter de serie kan je vergelijken met de hysterie die losbrak toen Dahmers verhaal in 1991 voor het eerst werd onthuld en de Amerikaanse samenleving in de greep was van de onthullingen.

Duik in de horror

Maar welke elementen van de serie zijn nu echt, en welke zijn fictie? Hoe beangstigend het ook is, de meeste gebeurtenissen zijn waargebeurd. Jeffrey Dahmer was verantwoordelijk voor de dood van 17 mannen, waaronder minderjarigen. Nadat hij ze vermoord had, at hij enkele van hun organen op, wat hem de bijnaam "de kannibaal van Milwaukee" opleverde.  Enkele van de meest huiveringwekkende scènes in de serie gaan over Dahmers kannibalistische neigingen. In een interview met een tijdschrift in 1993 verklaarde Dahmer dat zijn behoefte om zijn slachtoffers op te eten voortkwam uit het verlangen om volledige en totale controle over hun lichaam te hebben. De moordenaar heeft echter nooit veel details gegeven over hoeveel slachtoffers hij daadwerkelijk heeft opgegeten. Hoewel we bijgevolg de exacte hoeveelheid niet weten, heeft de moordenaar nooit verstopt dat hij menselijke organen at.

Dahmers eerste slachtoffer was een lifter. In aflevering 3 zien we de seriemoordenaar zijn eerste slachtoffer kiezen, de 18-jarige Steven Hicks, die hij naar zijn ouderlijk huis lokte, waar zijn familie hem gewoonlijk maandenlang alleen liet. Toen Hicks probeerde te vertrekken, sloeg Dahmer hem van achteren met een halter en wurgde hem dood. Als zijn eerste moord trouw aan de reële feiten is, volgt zijn tweede moord pas negen jaar na de moord op zijn eerste slachtoffer. In werkelijkheid vermoordde Dahmer zijn tweede slachtoffer, Steven Tuomi, slechts vier maanden nadat hij Hicks vermoordde. Hij beschreef zijn eerste moord, en de daaropvolgende wroeging, in detail in een gevangenisinterview uit 1993.

Twee jaar gevangenis

'Dahmer - Monster: The Jeffrey Dahmer Story' gaat niet in op alle moorden die hij pleegde, maar de serie schetst wel een levendig beeld van de rituelen die de moordenaar gebruikte om vooral slachtoffers te maken onder jongeren uit de LGBTQ+ gemeenschap. Tenslotte wordt Dahmer in de laatste aflevering van de serie doodgeslagen door een medegevangene, nadat hij tot 957 jaar gevangenisstraf (wat overeenkomt met 17 keer de levenslange gevangenisstraf)  is veroordeeld. Zoals bij de meeste andere bepalende momenten in de serie, worden ook de details van Dahmers dood levendig in beeld gebracht. Net als in de serie stierf Dahmer in 1994 op 34-jarige leeftijd, twee jaar na zijn opsluiting.

Ontdek 'Dahmer - Monster: The Jeffrey Dahmer Story' nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Pickx vind je hier terug.


Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top