Hoe het verguisde ‘The Rocky Horror Picture Show’ een gevierde culthit werd

Films |

Streamingdienst Disney+ biedt in haar catalogus de cultfilm ‘The Rocky Horror Picture Show’ aan, een overweldigend muzikaal en visueel spektakel dat al bijna 50 jaar aan populariteit blijft winnen. Al was dat bij de release in 1975 helemaal anders.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het is bijna onmogelijk om nog nooit van ‘The Rocky Horror Picture Show’ gehoord te hebben, want het script, dat oorspronkelijk als theatermusical geschreven werd, kende in de loop der jaren verschillende gedaantes. Van filmversies, tot tv-series en ontelbare theateradaptaties. Er is geen ontkomen aan.

De weg naar die tijdloze faam begon in 1975, toen ‘The Rocky Horror Picture Show’ als film uitkwam. Geschreven door Richard O’Brien, die zelf ook een van de hoofdrollen voor zijn rekening nam als Riff Raff, de kruiperige assistent van de dolle, transseksuele wetenschapper Frank N Furter. Alleen al met deze protagonisten weet je hoe geflipt het universum van deze film is. Een bonte bende van uitzinnige personages, die gezwind aan de haal gaan met thema’s als seksuele bevrijding, revolutie en zelfontplooiing. Het is net dat rebelse, groteske karakter van de film die maakt dat hij ook anno 2022 nog bijzonder relevant blijft. Zeker bij de LGBTQ+-community is ‘The Rocky Horror Picture Show’ een hit. Perfect aansluitend bij het succes van ‘RuPaul’s Drag Race’ of ‘Mamma Mia’. Maar zo zagen de media en het publiek het niet bij de release in 1975. Aanvankelijk werd de film dan ook als een flop bestempeld.

De fobie van Susan Sarandon

Ook voor de acteurs was deze flamboyante musical een riskante gok. Eentje die uiteindelijk positief uitdraaide. Tim Curry schittert in de hoofdrol van de transseksuele, zingende wetenschapper Frank N Furter. Later zou de Brit een gevierd stemacteur worden in tal van animatiefilms en videogames (‘Sonic The Hedgehog’, ‘Batman’, ‘Little Mermaid’, ‘Aladdin’, ‘Tom & Jerry’) of als booswicht (‘Hook’, ‘IT’). Er is ook een opvallende rol voor de betreurde Meatloaf (begin dit jaar overleden), de zanger die wereldhits scoorde met nummers als ‘I’d do Anything for Love’ en ‘Paradise by the Dashboard Light’.

Misschien nog het meest in het oog springend was de dan 29-jarige Susan Sarandon. Later in haar carrière zou de Amerikaanse actrice nog 9 Golden Globes winnen, een Oscar, een BAFTA Award, 6 Emmy Awards, enzoverder... kortom: een grote dame in de cinema. Maar het begon dus met een bang hartje in ‘The Rocky Horror Picture Show’.

“Ik had een soort fobie voor zingen en al zeker in het openbaar”, vertelt ze daarover op de website Screenrant. “Dat ik voor ‘Rocky Horror Picture Show’ gecast werd, was puur toeval. Ik ging langs bij Tim Curry, een vriend van mij, en ze waren bij hem thuis net bezig met de castings voor de film. Ze hadden nog niemand voor de rol van Jane en zochten iemand die haar op een grappige manier kon neerzetten. Maar het zingen was dus een probleem. Ze overtuigden mij om toch even ‘Happy Birthday’ te zingen en na wat opnames in de studio geraakte ik uiteindelijk over mijn fobie.”

Sarandon valt te horen op vier nummers uit de soundtrack van de originele film: ‘Touch-a-Touch-a-Touch Me’, ‘Dammit Janet’, ‘Over at the Frankenstein Place’ en ‘Super Heroes’. Een Maria Callas is ze nooit geworden, maar een Hollywood-icoon des te meer.

Ontdek 'The Rocky Horror Picture Show' op Disney+, beschikbaar via de tv-optie 'Pickx All Stars' en 'Pickx All Stars & Sports' van Pickx. 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top