'The Lincoln Lawyer', de film versus de serie

Series | ‘The Lincoln Lawyer’ is een roman van Michael Connelly over een advocaat die vanuit zijn auto, een Lincoln Navigator, werkt. ‘The Lincoln Lawyer’ is ook de filmadaptatie van dat boek met Matthew McConaughey in de rol van de advocaat. En tot slot is ‘The Lincoln Lawyer’ ook een serie op Netflix die gebaseerd is op het tweede boek in de reeks van Connelly. Ze delen een naam, maar verschillen toch sterk van elkaar.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In zowel het eerste boek als de gelijknamige film rekent de Lincoln Lawyer, Mickey Haller, voornamelijk kleine criminelen en bikers tot zijn cliënteel. Maar dan krijgt hij een zaak voorgeschoteld die hem misschien wel van de achterbank van zijn wagen naar een echt kantoor kan promoveren. Hij moet een steenrijke playboy vertegenwoordigen die ervan beschuldigd wordt een prostituee zwaar te hebben toegetakeld. De man houdt het been stijf en zegt dat hij zelf in de val is gelokt. Dan blijkt zijn zaak nog eens gelijkenissen te vertonen met die van een man die veroordeeld is tot de doodstraf en ook steeds zijn onschuld volhield.

De serie, die ongeveer tien jaar na de film en na enkele jaren in “development hell” op Netflix verscheen, speelt zich een jaar later af. Bedenker David E. Kelley – zelf een voormalige advocaat die met de serie L.A. Law zijn doorbraak kende – baseerde zich op het tweede boek in de reeks van auteur Michael Connelly: ‘The Brass Verdict’. Daarin krijgt Haller – die nog steeds recupereert van de gebeurtenissen in het eerste boek – ineens de lopende zaken van een vermoorde collega op zijn bord. Terwijl hij zich voorbereidt op een sterk gemediatiseerde rechtszaak, moet hij er ook rekening mee houden dat de moordenaar van zijn collega nog op vrije voeten is, en het misschien wel op hem gemunt zou kunnen hebben.

De serie neemt bewust wat afstand van de film, vermoedelijk om niet gezien te worden als een direct vervolg. Zo recupereert Haller in de serie niet van een gebeurtenis in het vorige verhaal, maar wel van een surfongeval. De serie leunt met het personage van Haller dan weer dichter bij de boeken aan dan de film. In het originele verhaal wordt namelijk gehint naar Hallers Latino achtergrond, wat in de film met McConaughey helemaal verdwijnt. In de serie speelt de Maxicaanse acteur Manuel Garcia-Rulfo de hoofdrol en speelt zijn afkomst een belangrijkere rol. Bovendien ligt het karakter van Haller, een ietwat zelfingenomen, maar uiteindelijk charmante en goedbedoelende advocaat, in de serie iets dichter bij het boek.

Wat zegt Connelly?

Zowel de film als de televisieserie scoorden goede, maar ook geen unaniem positieve recensies. Op de filmwebsite IMDb scoort de film momenteel 7,3/10, de serie staat op 7,7/10. Ook op recensiewebsites MetaCritic en Rotten Tomatoes hebben ze een gelijkaardige score. De conclusie is in beide gevallen dat ze een vermakelijk rechtbankdrama afleveren zonder al te veel verrassende twists op het genre.

Dus misschien kunnen we voor een verdict best luisteren naar wat Michael Connelly te zeggen heeft over de film en de serie. Hij stond op de zijlijn terwijl de film gemaakt werd en kon geregeld zijn mening geven over het project, dus toen de film af was, was hij er zeer tevreden mee. Qua verhaal volgt de film zijn boek tot in de details, en dat kon de auteur duidelijk bekoren. “Veel mensen zijn wat terughoudend om een boek dat ze kennen in de cinema verfilmd te zien. Maar als de auteur van dit boek kan ik zeggen dat ze het verhaal en het personage echt gevat hebben”, zegt hij.

Voor de serie ‘The Lincoln Lawyer’ kreeg de auteur een rol als uitvoerend producent. Hij was dus nog meer betrokken bij het maken. “Het is een droom om het verhaal in tien afleveringen te kunnen vertellen zonder het te moeten condenseren in een film van 100 minuten”, zei hij in een interview. “We kunnen de motivatie van het personage echt uitdiepen.” Televisiemaker David E. Kelley, die overigens ook de serie ‘Big Little Lies’ bedacht, contacteerde hem al voor de film in productie ging ruim 15 jaar geleden met het idee voor een serie. “Maar ik had de rechten net verkocht. In de laatste jaren is het televisielandschap zo hard veranderd dat het nu de ideale plaats is geworden om een verhaal als het mijne te vertellen, dus voor mijn part kon het niet beter verlopen.”

Conclusie: de film was in 2011 de ideale manier om het verhaal van ‘The Lincoln Lawyer’ te vertellen, maar door de manier waarop het medialandschap sindsdien veranderd is, vormt de serie het ideale moderne medium.

Bekijk de film ‘The Lincoln Lawyer’ op vrijdag om 22u45 op Eén of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app. 

Ontdek de serie ‘The Lincoln Lawyer’ nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Pickx vind je hier terug.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top