One day, one goal: Johan Walem schildert België naar achtste finales op WK 2002

Sport | België heeft er intussen een lange WK-geschiedenis opzitten. Goede en slechte herinneringen wisselen elkaar af. Een mooie herinnering was de goal van Johan Walem op het WK van 2002, die er mede voor zorgde dat de Rode Duivels in de knock-outfase tegen het grote Brazilië uitkwamen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Op het WK van 2002 in Japan en Zuid-Korea stonden de Rode Duivels in hun laatste groepsmatch met hun rug tegen de muur. Nadat gelijkgespeeld werd tegen Japan en Tunesië moesten de Belgen winnen van Rusland. Het hoofd van bondscoach Robert Waseige lag al op het kapblok. Het was met andere woorden hét moment om op te staan.

Perfectie benaderd

Vrij vroeg in de match leidde een knokpartijtje tussen Marc Wilmots en Andrej Solomatin tot een vrije trap voor de Rode Duivels. Johan Walem, die bekend stond om zijn feilloze techniek, zette zich achter de bal. Met een waanzinnige vrije trap in de kruising zette hij België op voorsprong: 1-0. Perfectie bestaat niet, maar deze goal kwam wel héél dichtbij.

De Belgen waren baas over de match, maar kregen na de pauze een koude douche. De Russen vochten terug en maakten via Vladimir Beschastnykh gelijk. Tien minuten voor tijd lukte invaller Wesley Sonck, die op dat WK meer op de bank zat dan hem lief was, de 2-1. Toen Marc Wilmots de 3-1 scoorde, leek de kwalificatie binnen voor Robert Waseige en de zijnen. Rusland maakte via Dmitri Sychev nog wel de aansluitingstreffer, maar België mocht een ronde verder.

Prendergast begeleidt België naar de uitgang

België won dus uiteindelijk met 3-2 en plaatste zich met de hakken over de sloot voor een achtste finales. Daarin wachtte een titatenduel tegen Brazilië. Het werd een wedstrijd die we ons nog lang zullen herinneren. Iedereen weet nog wel dat scheidsrechter Peter Prendergast een goal van Marc Wilmots afkeurde en zo de Belgen een 0-1-voorsprong ontnam. België verloor uiteindelijk met 2-0.

De partij tegen Brazilië was meteen ook de laatste interland van Johan Walem. Hij klokte af op twee doelpunten voor de Rode Duivels in 36 interlands. Amper drie jaar na zijn exploot tegen Rusland hing Le Geomètre, vrij vertaald De Landmeter, zijn schoenen aan de haak.

Bekijk hieronder nog eens naar de perfecte vrije trap van Johan Walem (vanaf 0:35).

Fan van onze reeks 'One day, one goal'? Lees dan even door over de dag Toni Kroos Hannover sloopte bij Bayern München.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top