De bekende inspiratie achter de personages van 'Schitt's Creek'

Series | De meermaals bekroonde Canadese sitcom ‘Schitt’s Creek’, het geesteskind van vader en zoon Eugene en Dan Levy, is nu weer te bekijken op Canvas en VRT MAX. Voor de gelegenheid werpen we een blik op de inspiratie achter de reeks en de personages.

Door Pickx

Deel dit nieuws

'Schitt’s Creek' gaat over een familie miljardairs die in één klap alles verloren zijn. Alhoewel, niet alles, want ze zijn nog steeds eigenaar van een klein dorpje dat pater familias Johnny Rose ooit voor de grap kocht voor zijn zoon David. Er zit niets anders op voor de familie Rose: ze moeten wel verhuizen naar het afstandse dorpje, waar enkel plaats voor hen is in het lokale motel. Rijkeluiskinderen als een vis uit het water in een afgelegen boerendorpje, dat is waar de serie een groot deel van haar humor haalt.

De Kardashians

De rijke en ietwat wereldvreemde familie Rose is deels gebaseerd op een andere al even rijke en wereldvreemde televisiefamilie. In een interview met het magazine Out vertelde bedenker, schrijver en acteur Dan Levy dat hij zich liet inspireren door de Kardashians. Hij zat naar hun realityserie te kijken en dacht: “Wat als zij al hun geld zouden verliezen?” Hij sloeg meteen aan het schrijven en deelde het idee met zijn vader Eugene. Samen werkten ze verder op die verhalen die steeds in de realiteit verankerd moesten blijven. “Wat ik van mijn vader heb geleerd, is dat comedy altijd over echte mensen moet gaan”, aldus Dan.

Alexis

Misschien wel de meest directe vergelijking met de Kardashians kan je trekken met dochter van de familie, Alexis. De rotverwende jongedame laat namen van wereldberoemde exen (Harry Styles, Leonardo DiCaprio…) vallen alsof het niets is. Maar de grootste inspiratie voor het personage was blijkbaar de actrice Goldie Hawn (‘Cactus Flower’).

“Ik kopiëerde Goldie Hawns stralende aanwezigheid om ervoor te zorgen dat Alexis niet zomaar een eentonige en vreselijk dwaze rijkeluis was”, vertelde actrice Annie Murphy. Met Hawn als eerste inspiratie, keek ze ook naar de Olsen-tweeling, Lindsay Lohan en Paris Hilton. “Ik merkte dat ze allemaal op dezelfde manier spraken, met dat luie krakende stemmetje en een intonatie die het doet lijken alsof ze alleen maar vragen stellen”, aldus de actrice. Ze leerde van hen ook hoe ze haar handtas moest dragen met losse polsen, wat voor het personage Alexis resulteerde in haar kenmerkende handgebaren.

David

Dan Levy’s eigen personage David, de zoon van het gezin, is dan weer grotendeels gebaseerd op zijn eigen ervaringen. Hij is homoseksueel en probeerde het personage vanuit dat perspectief te schrijven – al is het personage David panseksueel. De enorme liefde die David voelt voor zangeres Mariah Carey komt dan weer rechtstreeks uit het leven van Dan.

Het personage werd ook deels gevormd door zijn garderobe. In de serie draagt hij steeds dure designertruien. Zodra Dan die aantrok, voelde hij een deel van de persoonlijkheid van David opborrelen. “Er kwam een vreemde soort flamboyantie over mij. Het was tegelijk gecontroleerd en helemaal ongecontroleerd. Het hielp me voelen als iemand die zijn hele leven al met een masker rondloopt.”

Moira

Niet alleen David draagt dure designerkledij. Ook zijn moeder Moira kan er wat van. Actrice Catharine O’Hara flaneert op de set in de meest bijzondere zwart-witte jurken en wisselt om de haverklap van pruik, waarmee ze de ene excentrieke haarstijl ruilt voor de andere. De look is geïnspireerd door de Engelse socialite en modeontwerpster Daphne Guinness. Zij was onder andere de muse van ontwerper Alexander McQueen en hult zich vaak in dezelfde opvallende en extravagante kledij als Moira.

Die extravagante kledij werkt tegelijk als een constante herinnering aan het rijke verleden van de familie Rose, en de manier waarop Moira zich wil onderscheiden van de “gewone” dorpsbewoners van Schitt’s Creek. Voor de kijker zijn haar kleren en pruik dan weer een weerspiegeling van hoe het personage zich voelt.

Bekijk ‘Schitt's Creek’ op weekdagen om 23u35 op Canvas of VRT MAX of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top