‘My Life as a Rolling Stone’ op Canvas viert zestig jaar The Rolling Stones

Muziek | De docureeks ‘My Life as a Rolling Stone' liep afgelopen zomer op de BBC, naar aanleiding van het zestigjarig bestaan van de Stones. In de vierdelige docu worden de bandleden een voor een geportretteerd. In het eerste deel vertelt frontman Mick Jagger vanavond over zijn leven met de band, zijn eerste optredens op tienerfeestjes en het ontstaan van zijn iconische podiumpersoonlijkheid. Met bijdragen van onder anderen Tina Turner, Jon Bon Jovi, Slash en Rod Stewart.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Uitvoerend producent Steve Condie en zijn crew stonden in 2021 op het punt om aan de opnames te beginnen, toen ze het nieuws kregen dat Charlie (Watts, red.) was overleden. Even werd overwogen om de stekker eruit te trekken. Maar Mick, Keith (Richards, red.) en Ron (Wood, red.) wilden niks liever dan vertellen wat Charlie voor hen heeft betekend. “Waar ze alle drie de nadruk op legden, was dat hij - als overtuigde jazzcat - de man was die de Stones liet swingen. Op de Stones kun je dansen: dat is Charlies verdienste”, aldus Condie deze week in Humo.

De Britse rockgroep The Rolling Stones ontstond in 1962 en groeide uit tot een van de succesvolste bands aller tijden. Zestig jaar later zijn de oude rockers nog lang niet uitgespeeld, want afgelopen zomer stonden ze nog in een vol Koning Boudewijnstadion tijdens hun ‘Sixty’-tour. Er werden al heel wat documentaires gewijd aan de supergroep, o.a. door grootmeester Martin Scorsese.

Door Mick Jaggers verbluffende moves, Keith Richards' down-and-dirty gitaarspel, Ronnie Woods multi-instrumentale talent en wijlen Charlie Watts' bedrieglijk geraffineerde drumstijl hebben de Stones 60 jaar lang mensen in vervoering gebracht.

Beatles als inspiratiebron

‘My Life as a Rolling Stone' toont Jaggers intuïtieve gevoel voor showmanship, Richards' cruciale kennis – en dat ‘less is more’ is als het gaat om akkoorden – Woods kunde om gitaarlijnen in en uit een nummer te weven en Watts’ onwrikbare ritme, een menselijke metronoom.

Ook hun muzikale invloeden komen aan bod, zoals hoe Jagger Little Richard bestudeerde om te leren hoe hij een publiek moest mennen vanop een podium. Dat omvatte ook het creëren van de rockstadionervaring, zoals Jon Bon Jovi opmerkt.

Jagger houdt vol dat hij eigenlijk naïef was over de impact van zijn androgyne look ("Ik wist niet eens dat ik aan androgynie deed"), terwijl Richards de Beatles en hun ontluikende populariteit in de jaren 60 als inspiratiebron aanduidt voor het ontstaan van de Stones. "Zonder de Beatles waren de Stones er nooit geweest", zegt hij.

Pact met de duivel

Richards beschrijft zijn reputatie als "uitdagende hedonist" en drugsverslaafde, maar ook een pionier die de sound en het imago van de band hielp creëren. Wood wordt afgeschilderd als de lijm die de Stones bij elkaar hield nadat hij Mick Taylor halverwege de jaren zeventig had vervangen. De laatste aflevering is een eerbetoon aan de in 2021 overleden drummer Charlie Watts. "De beste drummer die Engeland ooit heeft voortgebracht", zegt Richards.

Uitvoerend producent Steve Condie en de vier regisseurs verdoezelen de controverses en excessen rond de Stones niet, maar de nadruk ligt duidelijk op het vieren van hun kunstenaarschap en hun lange levensduur als nog steeds rockende zeventigers.

"Sommige mensen kunnen ertegen en andere niet", zegt Jagger over de druk die met roem gepaard gaat. "Het is een beetje een pact met de duivel." ‘My Life As a Rolling Stone’ roept een zekere sympathie op voor deze duivels, maar vooral een gevoel van waardering voor tientallen jaren rocktovenarij.

Bekijk het eerste deel van ‘My Life as a Rolling Stone’ vanavond om 20u10 op Canvas of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top