Toronto International Film Festival presenteert nieuwe films en series

Films | Nadat de organisatoren er de afgelopen jaren voornamelijk een online event van maakten, is het Toronto International Film Festival (TIFF) weer in volle glorie en in persoon terug voor de 47ste editie. Van 8 tot en met 18 september vallen in de Canadese stad maar liefst 240 titels te ontdekken, waaronder een pak nieuwe releases en films die een spotlight verdienen. Wij maakten een beknopte selectie.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Women Talking

Een langverwachte film die voor festivalgangers verplicht kijkvoer is, is ‘Women Talking’, die in avant-première wordt voorgesteld op TIFF. Die film van de Canadese actrice en regisseur Sarah Polley is gebaseerd op de gelijknamige roman van Miriam Toews. Het verhaal gaat over een groep vrouwen die in een religieuze commune zitten waar ze herhaaldelijk gedrogeerd en verkracht worden door de mannen. Ze slaan de handen in elkaar en nemen hun lot in eigen handen, maar zullen ze proberen om te vechten voor hun rechten in de commune of nemen ze permanent de vlucht?

In de indrukwekkende cast zien we Rooney Mara, Claire Foy, Jessie Buckley, Frances McDormand, Judith Ivey en Sheila McCarthy, een Canadese legende die bekend werd met ‘I’ve Heard the Mermaids Singing’ uit 1987. Spits ook je oren tijdens deze film, want niemand minder dan recente Oscarwinnares Hildur Guðnadóttir verzorgde de filmmuziek. Zij zakt ook af naar het festival om de Variety Artisan Award in ontvangst te nemen. Afgaande op het talent dat bij ‘Women Talking’ betrokken is, oogt deze film zeer veelbelovend.

1899

Op TIFF wordt ook een nieuwe Netflix-serie voorgesteld en die lijkt ook niet de minste te worden. ‘1899’ is namelijk het nieuwe werk van de makers van het Duitse ‘Dark’. Opnieuw kiezen Baran bo Odar en Jantje Friese voor een duister verhaal. De serie speelt zich af op een boot migranten die van Europa naar New York reizen. De passagiers hebben allemaal één wens: met een schone lei opnieuw beginnen in het nieuwe land. Wanneer ze in volle zee een losgeslagen schip tegenkomen, verandert hun droom van het beloofde land in een mysterieuze nachtmerrie.

Naast de makers, zien we ook enkele andere bekende gezichten terug. Andreas Pietschmann bijvoorbeeld, die in ‘Dark’ de rol van The Stranger speelde. In juni onthulde Netflix de eerste beelden in de vorm van een trailer, maar wanneer we de acht afleveringen van elk 50 minuten op het streamingplatform mogen verwachten, is nog niet geweten.

Ontdek ‘1899’ binnenkort op Netflix.

Moving On

Lily Tomlin en Jane Fonda, een duo dat bij kenners bekend is als Grace and Frankie, keren terug naar het witte doek. Opnieuw spelen ze twee oude vrienden. Ze waren elkaar al enkele jaren uit het oog verloren, maar lopen elkaar weer tegen het lijf op de begrafenis van een vriendin. Ze hebben nog een eitje te pellen met de weduwenaar die hen jaren eerder een loer draaide en besluiten samen wraak te nemen. Regisseur Paul Weitz (‘About a Boy’) combineert in ‘Moving On’ schokkende revelaties met gitzwarte humor.

Zin in meer Lily Tomlin en Jane Fonda? Ontdek ‘Grace and Frankie’ nu op Netflix.

The Eternal Daughter

Deze film ging enkele dagen geleden in wereldpremière op het filmfestival in Venetië en komt nu ook naar verschillende schermen op TIFF. Filmmaakster Joanna Hogg wroet naar goede gewoonte in haar eigen verleden (denk aan ‘The Souvenir’ en het vervolg) met haar films en dat is in ‘The Eternal Daughter’ niet anders. Ze baseerde zich op haar relatie met haar moeder voor een bovennatuurlijke thriller over familiegeschiedenis en zwaar doorwegende geheimen.

In de hoofdrol zien we Tilda Swinton terug, die eerder al met Hogg samenwerkte voor films als ‘The Souvenir’. In deze film speelt ze een filmmaakster van middelbare leeftijd die zich vragen stelt over het verleden van haar moeder nadat ze een film over haar leven maakte. Moeder en dochter keren terug naar hun vroegere thuis, dat nu een hotel is geworden dat gekweld wordt door demonen uit het verleden.

Decision to Leave

De nieuwe film van de Koreaanse regisseur Park Chan-wook (‘Oldboy’) is al even uit, maar verdient het om op TIFF nog eens in de spotlights te staan. Het betreft een intrigerende film die het midden houdt tussen romantisch drama en thriller. Nadat een man levenloos wordt aangetroffen aan de voet van een berg, start een politie-onderzoek op. De rechercheurs staan voor een mysterie. Is dit een zelfdoding, een ongeval of een moord? Nog ingewikkelder wordt het wanneer de inspecteur geobsedeerd raakt door de innemende en mysterieuze weduwe van het slachtoffer. Onder het mom van het onderzoek, volgt en observeert hij haar overal. Maar tot een liefdesrelatie kan het nooit komen, dat weet hij al.

Decision to Leave’ werd voor het eerst vertoond op het filmfestival van Cannes, waar Chan-wook de prijs voor de beste regie in ontvangst nam.

The Wonder

Deze film van de Chileense cineast Sebastián Lelio is gebaseerd op de gelijknamige roman van Emma Donoghue. De hoofdrol is voor Florence Pugh, die in de huid kruipt van de Britse verpleegster Lib Wright. Zij wordt in 1862 naar een Iers dorp gestuurd om een jong meisje te observeren dat al vier maanden niet eet, maar wonderwel overleeft. Is ze getuige van een medisch wonder of is er meer aan de hand?

Ontdek ‘The Wonder’ binnenkort op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top