L-Week: deze films vieren de lesbische liefde!

Films | Van 9 tot 18 september organiseert Het Roze Huis - çavaria Antwerpen L-Week, een jaarlijks festival voor lesbische, biseksuele en trans vrouwen, queer en niet-binaire personen. Op de agenda staan lezingen, debatten en workshop, maar ook een avonturenparcours. Om L-Week mee te vieren van thuis uit, kan je ook altijd genieten van een film die een positief licht werpt op lesbische relaties. Een greep uit het aanbod.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Do Revenge

Deze aanstormende film is een van de meest geanticipeerde titels op Netflix. Daarin zullen we twee actrices terugzien die al furore maakten op het streamingplatform: Camila Mendes (Veronica in ‘Riverdale’) en Maya Hawke (Robin in ‘Stranger Things’). De spannende tienerfilm speelt zich af in de jaren 90, maar is een moderne remake van Alfred Hitchcocks ‘Strangers on a Train’ (1951). Die film was een adaptatie van de gelijknamige roman van Patricia Highsmith – die erom bekend staat vaak queer hoofdpersonages op te voeren – en wordt beschouwd als Hitchcocks film met de meeste queer-elementen.

De nieuwe versie voor Netflix lijkt een verhaal van wraak tegen pestkoppen en homofoben te worden. Het leven van Drea, een populaire scholier die een perfect leven lijkt te leiden, wordt dooreen geschud wanneer een sekstape van haar opduikt. Eleanor is dan weer een nieuwe leerlinge die gedwongen naar school moet met haar pestkop, die al jaren gemene geruchten verspreidt. De twee sluiten niet alleen een bijzondere vriendschap, maar ook een pact: om onder de radar te blijven, nemen ze wraak op elkaars kwelduivels.

Ontdek ‘Do Revenge’ vanaf 16 september op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.

Summerland

Een verhaal over verboden liefde tijdens de Tweede Wereldoorlog, dat is wat toneel- en filmmaakster Jessica Swale aflevert met haar nieuwste film ‘Summerland’. Ze focust zich op vrouwelijke homoseksualiteit in een tijd waarin daar een heel groot taboe rond bestond. De Britse filmmaakster vertelt het verhaal van Alice Lamb, een eenzame en misantrope schrijfster. Ze leeft afgezonderd van de rest van de wereld om haar eigen leven te kunnen leiden. Ze heeft lak aan de acceptatie van anderen en komt daardoor vaak gemeen over. Uiteraard gaan er tal van roddels over haar rond in het dorp. Wanneer ze opgedragen wordt een kind te herbergen, moet ze zich wel openstellen naar de wereld.

Naargelang ze haar hart meer en meer opent door de aanwezigheid van Frank, een jonge Londenaar wiens ouders mee strijden in de oorlog en wiens huis gebombardeerd werd, komen we ook meer te weten over Alice. Ze was in een vorig leven verliefd op een vrouw, maar zij verliet haar om een gezin te stichten met een man. In de cast vinden we enkele recente revelaties van de Britse filmkunst terug: Gemma Arterton, Gugu Mbatha-Raw en de jonge Lucas Bond.

Portrait de la jeune fille en feu

We schrijven 1770. Schilderes Marianne wordt ingehuurd om het portret te schilderen van Heloïse, een jongedame die op het punt staat uitgehuwelijkt te worden aan een rijke Milanees. Maar Heloïse laat zich niet zomaar schilderen, dus krijgt de kunstenares een duidelijke opdracht: ze moet overdag als gezelschapsdame tijd spenderen met Heloïse en haar gelaatstrekken onthouden, om ze ’s nachts in het geheim te schilderen. Dat de jongedame zich niet laat schilderen, heeft alles te maken met het feit dat ze niet in het gearrangeerde huwelijksbootje wil stappen. Tegelijk slaagt Marianne er maar niet in om haar onderwerp te portretteren zonder er een karikatuur van te maken. Intussen ontstaat er wel een bijzondere band en een sterke aantrekkingskracht tussen de twee vrouwen.

Deze passionele film van Céline Sciamma won op het filmfestival van Cannes de scenarioprijs in 2019. De twee hoofdrollen worden vertolkt door Noémie Merlant en Adèle Haenel. Zij slagen erin om de complexiteit en diepgang van de personages prachtig op te roepen.

‘Portrait de la jeune fille en feu’ is nu beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online.

Carol

In de conservatieve Verenigde Staten van de jaren 50 was het niet evident om uit de kast te komen. Homoseksualiteit werd er nog beschouwd als een geestelijke ziekte. In die context ontmoeten we Carol (Cate Blanchett), die volop bezig is met een scheiding wanneer ze fotografe Therese (Rooney Mara) ontmoet. Die laatste heeft een relatie met een man, Richard, maar is er helemaal niet zeker van of ze wel gevoelens heeft voor hem. Wanneer de twee vrouwen elkaar ontmoeten, slaat de vonk over. Ineens zitten ze gevangen tussen hun gevoelens en de normen die de maatschappij hen oplegt. Dat heeft verregaande gevolgen, want Carol kan zelfs het hoederecht over haar kind verliezen.

Deze sentimentele dramafilm is een adaptatie van de semi-autobiografische roman ‘The Price of Salt’ van Patricia Highsmith, ook al de auteur van het verhaal dat de eerste film in deze lijst inspireerde. Highsmith schreef over haar ontmoeting met E.R. Senn, een verkoopster van kinderspeelgoed. Voor haar boek in 1952 gepubliceerd werd, nam Senn haar eigen leven.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top