De vele gezichten van tienerdetective Nancy Drew

Series | Op de zender FOX loopt de serie ‘Nancy Drew’, een moderne en donkere adaptatie van de jeugdromannen rond de gelijknamige tienerdetective. Nancy Drew is al veelvuldig naar het scherm gehaald, de ene keer al met meer succes dan de andere. Een overzicht.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Nancy Drew’ is een duistere, geheimzinnige en volwassen serie over een groep jongeren die van moord beschuldigd wordt, maar het bronnenmateriaal is beduidend braver. De eerste boeken over tienerdetective Nancy Drew verschenen al in de jaren 30 van de vorige eeuw. Tot in 2003 bleven er nieuwe boeken uitkomen, voor een totaal van 175 titels. Het hoofdpersonage is een slimme en creatieve jongedame die haar mannetje staat en daarom noemen verschillende vooraanstaande vrouwen (waaronder Hillary Clinton en Laura Bush) haar als een inspiratie. En hoewel de eerste boeken tegenwoordig niet meer helemaal in de tijdsgeest passen, blijven veel Nancy Drew-verhalen vaste waarden in het leesvoer van Amerikaanse jongeren. Logisch dus dat er verschillende film- en televisieversies bestaan van het verhaal.

Samen met Hardy Boys

De Nancy Drew-boeken dienden als een vrouwelijk equivalent voor de populaire Hardy Boys-jeugdromans, dus het mag geen verrassing wezen dat de jonge detectives wel eens het scherm deelden. Dat was het geval tussen 1977 en 1979 met de serie ‘The Hardy Boys / Nancy Drew Mysteries’. Daarin speelden Pamela Sue Martin en Janet Louise Johnson de rollen van Nancy.

In die serie focusten enkele afleveringen enkel op Nancy, maar in 1995 verscheen ook een televisieserie die volledig aan de vrouwelijke detective gewijd was. Tracy Ryan kroop erin in de huid van Nancy, die deze keer een studente criminologie was in New York City. De reeks ging gepaard met een serie over de Hardy Boys, maar beide series waren geen lang leven beschoren. Halfweg het eerste seizoen werden ze afgevoerd.

Geflopt en geslaagd

In 2002 speelde Maggie Lawson de rol van de detective in de tv-film ‘Nancy Drew’. Daarin ontdekt ze een complot op haar universitaire campus. De bedoeling was om een hele reeks films uit te brengen, maar door het matige succes van deze prent, werd het project niet opgepikt.

De film uit 2007 was succesvoller. Emma Roberts, die we tegenwoordig kennen van series als ‘American Horror Story’ en ‘Scream Queens’, portretteerde als 16-jarige actrice de detective in een lichtvoetige film van Andrew Fleming. Daarin verhuist Nancy van haar vaste stek, het vissersdorpje River Heights, naar Californië met haar vader. Daar onderzoekt ze de mysterieuze dood van een filmster.

Tweemaal 2019

In 2019 verschenen zowel een film als een serie over Nancy Drew. In de eerste, ‘Nancy Drew and the Hidden Staircase’, speelt Sophia Lillis (‘I Am Not Okay With This’) de hoofdrol. De film kreeg slechts een gelimiteerde release en was als gevolg ook geen groot kassucces.

Het verging de serie op de Amerikaanse zender The CW beter, en dat kunnen we gerust toeschrijven aan het feit dat die risico’s durfde nemen en het verhaal van Nancy Drew in een donkerdere setting zette. Daarmee wordt het voorbeeld gevolgd van die andere succesreeks van The CW: ‘Riverdale’, dat een donkerdere twist geeft aan Archie Comics. Van die reeks verschenen al zes seizoenen, het zevende en laatste is onderweg. De reeks met opkomend talent Kennedy McMann in de titelrol krijgt intussen al een vierde seizoen en is dus goed op weg om ‘Riverdale’ te evenaren, of zelfs te overstijgen! In vergelijkingen door critici komt ‘Nancy Drew’ er alvast vaak als de betere reeks uit.

Ontdek ‘Nancy Drew’ elke donderdag om 20u35 op FOX, beschikbaar in de tv-optie Pickx Mix. Probeer deze tv-optie nu één maand gratis uit. Daarna betaal je voor deze tv-optie 10,99 euro/maand. Ontdek hier alles over Pickx Mix!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top