‘Forrest Gump’ op VTM 3: tussen boek en film gaapt een hemelsbrede kloof

Films | Vanavond zendt VTM 3 het tragikomische, vertederende ‘Forrest Gump’ uit, met Tom Hanks in de rol van zijn leven als de minderbegaafde Forrest Gump die een bijrol speelt in tal van historische gebeurtenissen en willens nillens wereldberoemd wordt. Het bekroonde script is gebaseerd op een fictief verhaal van auteur Winston Groom uit 1985. Maar de verfilming is niet erg trouw aan de roman, concludeert Proximus Pickx.

Door Pickx

Deel dit nieuws

“Run Forrest, run!” Mogelijk ben je bekend met dit stukje tekst, want weinig woorden zijn in de filmgeschiedenis iconischer dan deze motivational quote. Of het lage IQ van titelpersonage Forrest Gump al dan niet voortvloeit uit een mentale handicap, staat onder filmfans nog steeds ter discussie. Maar ook fysieke beperking speelt een grote rol in het leven van Forrest, een jongeman uit het diepe zuiden van de Verenigde Staten.

In zijn kindertijd krijgt hij beugels voor zijn benen, omdat hij door een kromme ruggengraat moeite heeft met stappen. Hij wordt om zijn verstandelijke achterstand en beenbeugels voortdurend gepest, maar wanneer hij wordt achternagezeten door een groepje pestkoppen blijkt dat hij zonder beugels onwaarschijnlijk snel kan rennen. Forrest wordt zelfs een uitstekende footballspeler, maar het thema van fysieke beperking duikt later in de film weer op. Luitenant Dan, zijn overste in de Vietnamoorlog, verliest tijdens een aanval beide benen en wordt gered door Forrest. Wanneer de twee elkaar jaren later weer tegenkomen, wordt duidelijk dat Dan het Forrest erg kwalijk neemt dat hij nu als gehandicapte door het leven moet. De twee ontwikkelen desondanks een hechte vriendschapsband.

Tot zover de plot van de film. Het boek is andere koek. De tearjerker uit 1994 portretteert Forrest Gump als een heldhaftige underdog, terwijl hij in de roman uit de verf komt als nors en opvliegend. Het romanpersonage vloekt geregeld – terwijl de filmversie niet op een krachtterm te betrappen is. In de roman is Forrest hyperintelligent in domeinen als wiskunde en natuurkunde, terwijl het filmpersonage in geen enkel schoolvak uitblinkt – integendeel.

Hartverscheurend romaneinde

Nadat ze wapenbroeders zijn geworden, sterft Benjamin Buford "Bubba" Blue uiteindelijk in Vietnam, waarna Forrest zijn vriend eert met de oprichting van de Bubba Gump Shrimp Corporation. In de film ontmoet Forrest Bubba tijdens zijn legertraining, terwijl de twee elkaar in het boek ontmoeten op een footballwedstrijd tijdens hun universiteitsstudies.

Een bijzondere eigenschap van Forrest die werd weggelaten uit de film was zijn aanleg voor schaken. In het boek groeit Forrest uit tot een schaakgrootmeester. In de verfilming werd eerder de nadruk gelegd op Forrests tafeltenniscarrière. Eén van de meest beruchte verhaallijnen uit het boek is de astronautencarrière van Forrest, die zich op een bepaald punt in de ruimte waagt met een orang-oetan. Omdat deze plotlijn te zot voor woorden is, werd ze niet opgenomen in de film.

Ook het einde is anders in de roman. We zullen het slot van de film niet verklappen, maar het boek eindigt alvast op een hartverscheurende manier: Jenny, de jeugdliefde van Forrest, neemt Forrests zoon van hem af en gaat er met een andere man vandoor.

Bekijk 'Forrest Gump' vanavond om 20u35 op VTM 3 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top