Niet te missen: Pickx kiest voor jou de beste tv-tips voor dit weekend

Films | Filmliefhebbers komen dit weekend volop aan hun trekken. Elke dag zijn er wel vergeten, verguisde, bejubelde en gekoesterde pareltjes te ontdekken op tv. Pickx kiest voor jou alvast enkele niet te missen titels uit.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Vrijdag: The Shining

Wie zijn weekend graag spannend inzet, is met deze cultfilm aan het juiste adres. We kennen allemaal wel de iconische badkamerscène met Jack Nicholson en Shelley Duval in een glansrol (“Here's Johnny!”), maar deze horrorprent van Stanley Kubrick heeft zoveel meer te bieden. Een ingenieus scenario in de eerste plaats, gebaseerd op een bestseller van suspensmeester Stephen King. De voorzichtig en traag opgebouwde spanning is nog steeds een voorbeeld voor veel thrillerregisseurs, het decor van de Rocky Mountains is episch en de filmtrucjes om die snijdende sfeer in de verf te zetten zijn ongeëvenaard. Bovendien zet een geniaal gekke Jack Nicholson hier een van zijn strafste acteerprestaties uit zijn carrière neer.

Al die elementen maken van ‘The Shining’ misschien wel de oerklassieker onder de slashermovies. Gek genoeg was dat applaus allerminst aanwezig bij de release in 1980, toen regisseur Kubrick zelfs genomineerd werd voor een Razzie Award -een prijs die de slechts filmprestaties ‘viert’. Stephen King was not amused dat de eigenzinnige regisseur zoveel veranderde aan het originele scenario.

Het verhaal: schrijver Jack Torrance trekt met zijn vrouw en spiritueel begaafde zoon naar een desolaat hotel in de Rocky Mountains om daar rustig te kunnen werken aan zijn roman. Maar dan blijkt dat het hotel een luguber en duister verleden herbergt. Gaandeweg verandert de idylle in een nachtmerrie…

Bekijk ‘The Shining’ op vrijdag 26 augustus vanaf 21u25 op Canvas, of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Vrijdag: The Mask

‘The Mask’ lanceerde in 1994 zowel de carrière van Jim Carrey (die de hoofdrol van Stanley Ipkiss vertolkt) als Cameron Diaz (de ravissante love interest Tina Carlyle). De komische film werd een onverwacht kassasucces en bracht de productiemaatschappij tien keer meer op dan het kostte. Het scenario -losjes gebaseerd op een stripreeks- is nochtans behoorlijk van de pot gerukt: Stanley Ipkiss, een kleurloze bankbediende, krijgt op een dag de oogverblindende Tina Carlyle op bezoek in zijn kantoor. Hij geraakt in de ban van haar schoonheid en geraakt ongewild verstrikt in een malafide onderneming. Tina is immers het liefje van Dorian Tyrell, een gevreesde onderwereldfiguur en uitbater van een illustere nachtclub, de Coco Bongo. Het wordt vooral interessant wanneer Ipkiss een houten masker vindt dat over magische krachten blijkt te beschikken. Wanneer hij het groene masker opzet, verandert Ipkiss plots in een charismatische dandy. En op die manier weet hij toch de interesse van Tina te kapen.

Ondanks die eigenaardige plot kan de film toch heel wat mensen aanspreken. Dat heeft veel te maken met de ongedwongen, veelzijdige acteerprestatie van Jim Carrey, die daarvoor een Golden Globe won. Maar ook met de swingende soundtrack en de visuele hoogstandjes. De manier waarop het personage ‘The Mask’ tot leven komt, was toen ongekend. Zelfs wanneer een Jack Russell-hondje het ding op zijn snuit krijgt, lijkt het geloofwaardig. Je moet het zien om te geloven. De film puilt uit van de hilarische en gedenkwaardige scènes. Entertainment voor de hele familie gegarandeerd!

Bekijk ‘The Mask’ op vrijdag 26 augustus vanaf 23u op Play 4, of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Zaterdag: Manchester by the Sea

Een ingetogen en hartverscheurend drama uit 2016. Dat vooral gedragen wordt door de intense vertolkingen van Casey Affleck (broer van) en Michelle Williams. Zij spelen een koppel, Lee en Randi Chandler, dat door een diepmenselijke tragedie uit elkaar gedreven werd. Jaren later zien ze elkaar terug wanneer Lee naar zijn geboortestad terugkeert. Zo wordt hij opnieuw geconfronteerd met zijn pijnlijke verleden en worden oude wonden weer opengereten. We zien hoe de voormalige liefdespartners elk op hun manier proberen om te gaan met dat leed. Twijfelend en naar elkaar toe schuifelend, om dan weer geconfronteerd te worden met de diepe kloof die tussen hen is ontstaan.

Regisseur Kenneth Lonergan maakte er een sober kijkstukje van, zonder al te nadrukkelijke soundtrack die bepaalt hoe je je moet voelen, of zonder cinematografische hoogstandjes die afleiden van de emoties. Het resultaat is oerdegelijk en puur. Casey Affleck won een Oscar voor beste mannelijke acteur in een hoofdrol.

Bekijk ‘Manchester by the Sea’ op zaterdag 27 augustus vanaf 23u10 op Canvas, of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Deze film is ook te zien via Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.

Zaterdag: Hugo

‘Hugo’ was in 2011 een prestigeproject van Martin Scorsese, de vermaarde regisseur van onder meer ‘Taxi Driver’, ‘Raging Bull’, ‘The Wolf of Wall Street’, ‘The Departed’, ‘Casino’ en ‘Goodfellas’. Het was zijn allereerste kinderfilm en bovendien wilde hij het in 3D draaien. Visueel werd de film dan ook een verbluffend werkje, ergens tussen animatie en real life in, bekroond met liefst vijf Oscarbeeldjes. Martin Scorsese won er ook een Golden Globe mee als beste regisseur. In de cast treffen we sterren als Ben Kingsley, Jude Law en Sacha Baron Cohen ('Borat', 'Ali G') aan. Die laatste schittert als de boze Inspecteur Gustav. Een stationschef die de kleine Hugo Cabret voortdurend op de hielen zit.

Hugo is een wees die onder de vleugels van zijn oom opgroeit in de catacomben van het Parijse treinstation Montparnasse. Naast het herstellen van klokken in het station is Hugo bezig met een andere hobby: hij wil een robot, waar zijn overleden vader aan bezig was, eindelijk afwerken met behulp van het oude notitieboekje van zijn vader. Daarvoor moet hij wel materiaal stelen bij kioskuitbater Georges. Wanneer die hem betrapt, komt Hugo in nauwe schoentjes.

Bekijk ‘Hugo’ op zaterdag 27 augustus vanaf 20u35 op Play 5, of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Zondag: Waterworld

Bijzonder ambitieus, dat is het minste wat je kan zeggen van deze ‘Waterworld’. Er werd een budget van 180 miljoen dollar tegenaan gegooid -wat het project op dat moment de duurste film aller tijden maakte, enkele jaren later gepasseerd door ‘Titanic’- en Kevin Costner zette er persoonlijk zijn schouders onder. Op dat moment was Costner Hollywoods meest gevierde acteur, met hoofdrollen in ‘Dances With Wolves’, ‘Robin Hood: Prince of Thieves’, ‘JFK’ en ‘The Bodyguard’, allemaal grote kassasuccessen op een termijn van amper vier jaar. Er leek dus niets mis te kunnen gaan. Bovendien sprak het scenario toch wel tot de verbeelding: een dystopisch verhaal over hoe de opwarming van de aarde ervoor zorgt dat onze planeet in een watermassa verandert. Mensen overleven op zelfgemaakte drijvende eilanden en elke interactie staat in het teken van ruilhandel en voortplanting. Visueel nog het best te vergelijken met ‘Mad Max’, maar dan op zee.

Het voorziene succes aan de box office pakte echter anders uit. In die eerste jaren bracht de film amper 88 miljoen dollar op, wat ‘Waterworld’ de weinig benijdenswaardige titel gaf van ‘duurste filmflop aller tijden’. Maar met de tijd is ‘Waterworld’, mede door de realiteit van de klimaatcrisis, een cultstatus gaan verwerven. Ondertussen staat de balans zelfs op winst voor de productiemaatschappij. Kevin Costner, die het project dat aanvankelijk bedoeld was als B-film naar Hollywood haalde, kreeg dus toch zijn gelijk. Zij het met enkele decennia vertraging. Hopelijk krijgt hij dat ook niet met de plot van het verhaal.

Bekijk ‘Waterworld’ op zondag 28 augustus vanaf 18u10 op VTM 3, of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Zondag: basketbal Griekenland – België

Fan van ‘David tegen Goliath’-verhalen, maar dan niet in filmversie? Dan is deze kwalificatiewedstrijd voor het WK basketbal volgend jaar iets voor jou. De Belgische mannen trekken naar de hel van Athene (in Griekenland is basketbal een zeer populaire sport, met vaak dolle supporters in de tribune) om er ene Giannis Antetokounmpo te bekampen. ‘The Greek Freak’ is zijn bijnaam. Een wonderlijk product van Moeder Natuur: 2m11 groot en toch zo behendig en mobiel als een Lionel Messi. Giannis is een van de absolute vedetten van de NBA, waar hij in 2021 een eerste titel won met zijn ploeg Milwaukee Bucks en waarin hij al tweemaal tot beste speler van de liga (MVP) werd verkozen.

De Belgian Lions, een team zonder vedetten, stelt daar een ongelooflijke vechtlust en winnaarsmentaliteit tegenover. Die combinatie leverde hen al twee stuntzeges op tegen topland Servië, waardoor ze in deze kwalificatiepoule nog volop in de running zijn voor een rechtstreeks WK-ticket. Het zou hun eerste deelname ooit zijn. Maar dan moeten ze eerst dus nog wel Giannis en zijn twee broers -eveneens Griekse internationals- over de knie leggen. Kom dat zien, kom dat zien!

Bekijk de wedstrijd Griekenland - België zondag 28 augustus vanaf 19u op Canvas, of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top