‘Cliffhanger’ op VTM 4: ook dit kijkvoer over alpinisme doet je adem stokken

Films | VTM 4 zendt vanavond ‘Cliffhanger’ uit, een actiefilm uit 1993 over een reddingsklimmer die enkele gestrande klimmers uit de nood moet helpen. Maar die klimmers blijken snode plannen te hebben. Proximus Pickx stelt nog ander kijkvoer over bergbeklimmen voor dat op eenzame hoogte boven de rest uittorent.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Free Solo

'Free Solo' is een visueel verbluffende documentaire over Alex Honnold, de man die als eerste El Capitan beklom zonder veiligheidsuitrusting, een huzarenstukje dat ‘free soloing’ wordt genoemd. El Capitan, de bekende bergwand in Yosemite National Park, vormt voor vele klimmers het summum van hun bucketlist. De rotsformatie is immers een bijna 1000 meter hoge verticale muur van gladde steen. Maar die uitdaging aangaan is zeker niet zonder risico: er vielen al meer dan dertig doden bij het beklimmen van El Cap.

Coregisseurs Jimmy Chin en Chai Vasarhelyi volgen Honnold en zijn voorbereidingen om het onmogelijke te doen gedurende twee jaar. Chin, zelf ook een fervent klimmer, houdt zich vooral bezig met het stuntgehalte van de film. Het risico is er immers niet enkel voor Honnold, maar ook voor de cameracrew die met hem mee klimt (weliswaar mét veiligheidsuitrusting). Vasarhelyi raakte dan weer gefascineerd door de menselijke kant van het verhaal: Honnolds relatie met zijn vriendin Sanni McCandless. Bovendien staan beide regisseurs voor een moeilijke ethische kwestie: wat als het ergste gebeurt en Honnold valt?

‘Free Solo’ is nu te bekijken op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.

14 Peaks: Nothing Is Impossible

In deze spannende documentaire zien we hoe de Nepalese bergbeklimmer Nirmal Purja erop uit is om op zeven maanden tijd alle veertien bergtoppen op aarde te beklimmen die op meer dan 8.000 meter hoogte liggen. Purja wil koste wat kost het wereldrecord van de Zuid-Koreaanse bergbeklimmer Kim Chang verbreken die in 2013 dezelfde opdracht volbracht na meer dan zeven jaar onderweg te zijn.

Tijdens de documentaire krijgen ook passages uit een interview te zien met Reinhold Messner. Deze Italiaanse bergbeklimmer was de allereerste die ooit de veertien bergtoppen heeft beklommen.

Everest

Het is niet verrassend dat de levensgevaarlijke beklimming van ‘s werelds hoogste berg aan meer dan 300 mensen het leven zouden hebben gekost. 2015's ‘Everest’ is gebaseerd op een verbazingwekkende expeditie in 1996, en de beklimming van de Himalayaberg onder leiding van Rob Hall en Scott Fischer (Jason Clarke en Jake Gyllenhaal). Nadat ze in een onvoorziene sneeuwstorm zijn beland, blijven de verkleumde klimmers achter op de top van de berg.

De moedige Hall probeert terug de berg op te klimmen om gestrande klimmers te redden die zich aan de hachelijke afdaling wagen, met mogelijk desastreuze gevolgen. Regisseur Baltasar Kormákur en zijn bijzonder getalenteerde cast brengen vakkundig de enorme omvang van de Everest in beeld, en geven de essentie weer van de natuur als een “wrede meesteres”.

Touching the Void

'Touching the Void' vertelt het verhaal van Joe Simpson en Simon Yates, twee bergbeklimmers die zich in 1985 in een gevaarlijk avontuur stortten. De twee Amerikanen beslisten toen om de westkant van de Siula Grande in het Andesgebergte te trotseren. Een beklimming die nog nooit eerder was gedaan.

Vol motivatie en in topvorm bereikten Joe Simpson en Simon Yates de top in slechts drie dagen. Maar de afdaling maakte het hen aartsmoeilijk. Joe Simpson brak tijdens een storm zijn been en zijn kompaan moest hem meter voor meter aan een koord naar beneden helpen. Maar door de slechte zichtbaarheid kwam Joe, nog steeds aan de koord, in een klif te hangen. Wat er met hem gebeurde? Ontdek het in deze adembenemende documentaire die je op YouTube kan bekijken.

Meru

Wist je dat de Meru in Indië een van de gevaarlijkste bergen ter wereld is om te beklimmen? Heel wat bergbeklimmers hebben gefaald, zoals Conrad Anker, Jimmy Chin en Renan Ozturk. Na hun eerste mislukking probeerden ze het in 2011 opnieuw. En dat is het onderwerp van deze documentaire. Verticale kliffen, ijswanden en de dodelijke top van de Shark’s Fin… Voeg daar nog moeilijke weersomstandigheden, voedseltekort en oververmoeidheid aan toe en je hebt een film vol emoties.

Bekijk 'Cliffhanger' vanavond om 20u35 op VTM 4 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top