‘The Hunt for Red October’ (VTM 4): deze acteurs kropen in de huid van CIA-agent Jack Ryan

Films | Vanavond zendt VTM 4 ‘The Hunt for Red October’ uit, een thriller uit 1990 naar de bestseller van Tom Clancy die zich afspeelt in een nucleaire duikboot van de Sovjet-Unie tijdens de Koude Oorlog. Proximus Pickx rangschikte de acteurs die al eens in de huid van hoofdrolspeler Jack Ryan kropen van tenenkrullend naar weergaloos.

Door Pickx

Deel dit nieuws

5. Chris Pine

In ‘Jack Ryan: Shadow Recruit’ (2014) belichaamt Pine Ryans nerdy kant; hij moet een Russische financiële regeling blootleggen, ontworpen om de Amerikaanse economie te doen crashen.

Pines speurdercapaciteiten gaan echter te snel over in veldwerk, waardoor Ryan eerder op Tom Cruise lijkt in ‘Mission: Impossible’. Het botst met de analist die zich meer op zijn gemak voelt bij het uitvoeren van onderzoek. Pines portrettering is ongeloofwaardig en boet daardoor in aan aantrekkingskracht.

4. Ben Affleck

The Sum of All Fears’ (2002) wijkt sterk af van de roman van Clancy uit 1991 en toont een jonger, nog niet in het veld getest personage in plaats van de adjunct-directeur van de CIA.

Affleck had net als Pine de pech in zwakkere films de hoofdrol te spelen. Maar ‘Sum’ bevat meer spankracht – een potentiële nucleaire oorlog tussen de VS en Rusland – en Afflecks personage legt meer naïviteit en onhandigheid aan de dag, hetgeen dichter aanleunt bij de vintage Jack Ryan.

3. John Krasinski

Krasinski's Ryan is een desk jockey wiens talent voor het kraken van wiskundige raadsels hem leidt naar een potentiële terroristische dreiging, sarcastisch betiteld als "een gloednieuwe Bin Laden" door zijn sceptische nieuwe baas (Wendell Pierce). Maar het lijkt erop dat Jack gelijk kan hebben.

Zijn rol van ironische practical joker Jim Halpert indachtig in de sitcom ‘The Office’, vult Krasinski de hoofdrol van Ryan in als een underdog; een onzekere actieheld, vooral in vergelijking met de meer traditionele leading men in de films. Zijn portrettering charmeert tegenwoordig op tv, in Amazons acht afleveringen tellende ‘Tom Clancy's Jack Ryan’, dat al bezig is met de opnames van het tweede seizoen. De serie speelt zich af in de tegenwoordige tijd en vertelt een geheel nieuw verhaal. Het is dus niet gebaseerd op één van Tom Clancy's romans.

2. Harrison Ford

De ‘Star Wars’-legende, de enige acteur die meerdere Ryan-films op zijn naam heeft staan, verdient deze plaats op basis van de tweede van zijn twee films; ‘Clear and Present Danger’ uit 1994. In deze versie wordt een oudere, wijzere Ryan aangesteld als hoofd van de inlichtingendienst van de CIA, en vecht hij een tweeledige strijd uit. Terwijl hij financiering van het Congres zoekt om gewelddadige Colombiaanse drugskartels aan te pakken, komt hij te weten dat een geheime West Wing-clan en een dubbelagent van het kartel plannen beramen om de leiders van het kartel te vermoorden en een Amerikaans black-ops team uit te roeien om alle bewijzen te vernietigen.

In 'Patriot Games' onderschept Ryan (nu een geschiedenisprofessor aan de U.S. Naval Academy) een aanval van het Ierse Republikeinse Leger op een koninklijke autocolonne. Daardoor wordt hij het primaire doelwit in de ogen van de leider van de terroristische cel (Sean Bean).

In beide films zien we een laconieke Ryan op middelbare leeftijd, die zijn missie bijna met tegenzin opvat, terwijl onervarenheid en onzekerheid de jongere Ryans typeerden.

1. Alec Baldwin

Zoals vaak het geval is, was de eerste vertolking de beste. In ‘The Hunt for Red October’ is Ryan een geslepen CIA-analist op een geheime missie: hij moet de Sovjet-onderzeeër Red October in de gaten houden. Ryan heeft een theorie waarom de onderzeeër al bij zijn eerste vaart koers zet naar de Amerikaanse Oostkust: Sovjet-commandant Ramius (Sean Connery) is niet van plan om de VS aan te vallen, maar wil overlopen en zijn state-of-the-art technologie overhandigen. Het Pentagon vermoedt dan weer dat Ramius losgeslagen is en de VS viseert.

Amerika en Rusland zetten samen de achtervolging in en hun beide vloten hebben dezelfde opdracht: "Vernietig de Red October". Bijgevolg moet Ryan twee kat-en-muisspelletjes spelen: één met de slimme onderzeebootkapitein en één met de Sovjettroepen die het vaartuig tot zinken willen brengen.

De jonge Baldwin, toen 31 jaar, wist het creatieve intellect van Ryan over te brengen, maar ook zijn jeugdige onbezonnenheid: een ontvlambare mix die de CIA-analist in een lastig parket brengt. Het ingenieuze ‘The Hunt for Red October’ is qua plot de beste van alle Ryan-films en vereiste dan ook een hoofdrolspeler die alle nuances vlekkeloos naar het scherm kon vertalen. Baldwin is daar met vlag en wimpel in geslaagd.

Bekijk 'The Hunt For Red October' vanavond om 20u35 op VTM 4 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top