Hoe Claire Danes de rol van Julia Capulet kreeg

Films | Toen Baz Luhrmann voor zijn ‘Romeo + Juliet’ op zoek ging naar zijn vrouwelijke hoofdrolspeelster, stonden toenmalige tienersterren te popelen. De rol ging uiteindelijk naar de toen 17-jarige Claire Danes, die voor het eerst een hoofdrol in een langspeler kreeg. Om je warm te maken voor de uitzending van de Shakespeare-adaptatie vanavond op FOX, blikken we terug op de casting.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In het oorspronkelijke theaterstuk ‘Romeo en Julia’ van William Shakespeare is de vrouwelijke hoofdrol, Julia Capulet die een gedoemde romance begint met Romeo Montague, de telg van een rivaliserende familie, amper 13 jaar oud. Toen Baz Luhrmann zijn ‘Romeo + Juliet’ begon te maken, wilde hij op sommige vlakken zo trouw mogelijk blijven aan het origineel. Hij zette het verhaal in een modern decor, maar wilde de dialogen zo dicht mogelijk bij het origineel laten aanleunen, inclusief alle archaïsche en theatrale zinnen. En hij had oorspronkelijk ook een 13-jarige actrice op het oog voor de hoofdrol.

Dat was Natalie Portman, die met haar rol in ‘Léon: The Professional’ een prominente kindster was geworden. Ze werd gecast als Julia, maar tijdens de eerste repetities greep de filmstudio in. Naast de 7 jaar oudere Leonardo DiCaprio zag ze er simpelweg te jong uit. Kusscènes waren te ongemakkelijk. Zo begon de zoektocht naar een nieuwe Julia.

Enkele kandidaten waren Sarah Michelle Gellar en Jennifer Love Hewitt, die beiden enkele jaren later met ‘I Know What You Did Last Summer’ helemaal zouden doorbreken, en Kate Winslet, die wel in een adaptatie van ‘Hamlet’ zou acteren en in 1997 uiteraard de rol van haar leven speelde in ‘Titanic’. Ook actrices als Reese Witherspoon en Christina Ricci zouden in de running zijn geweest, maar het was de 17-jarige Claire Danes die uiteindelijk de rol kreeg.

Liever geen ster

Danes was toen al vrij bekend in Hollywood. Ze had de hoofdrol gespeeld in de net afgevoerde dramareeks ‘My So-Called Life’, waarvoor ze een Golden Globe won. Baz Luhrmann noemde haar de Meryl Streep van haar generatie, maar naar verluidt was dat niet de reden waarom ze de rol kreeg. DiCaprio vertelde later in interviews dat ze de enige actrice was die hem tijdens de audities in de ogen durfde kijken. Zo was het snel beklonken.

Iedereen was na ‘Romeo + Juliet’ zo verknocht aan het koppel DiCaprio en Danes dat het duo meteen gevraagd werd om in een andere blockbuster te acteren: James Camerons ‘Titanic’. DiCaprio hapte na heel wat twijfel toe, maar Danes liet optekenen dat ze het niet zag zitten om zo beroemd te worden. “Ik voelde dat het in de buurt kwam en ik kon het gewoon niet doen. Ik wilde het niet”, zei ze. En daar heeft ze geen seconde spijt van gehad. De rol ging dan maar naar haar concurrente tijdens de casting van ‘Romeo + Juliet’: Kate Winslet.

Danes, die voor haar rol in 'Romeo + Juliet' onder andere een Blockbuster Entertainment Award en een MTV Movie Award won, maakte in 1998 een drastische keuze. Ze besloot haar acteerwerk op pauze te zetten om naar de universtiteit van Yale te gaan en dus, net als met haar keuze om niet in 'Titanic' te acteren, niet voluit te gaan voor een carrière als Hollywoodster. In 2000 keerde ze dan toch terug naar Tinseltown. Tegenwoordig is ze misschien nog het best bekend van haar hoofdrol als Carrie Mathison in de gelauwerde dramareeks ‘Homeland’.

Ontdek 'Romeo + Juliet' op dinsdag om 20u35 op FOX, beschikbaar in de tv-optie Pickx Mix. Probeer deze tv-optie nu één maand gratis uit. Daarna betaal je voor deze tv-optie 10,99 euro/maand. Ontdek hier alles over Pickx Mix!

Wil je meer Baz Luhrmann? ‘Elvis’ is nu beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top