Wie is Tatiana Maslany, het gezicht achter de hoofdrol in ‘She-Hulk’

Films | Via Disney+ kan je sinds 18 augustus kijken naar ‘She-Hulk’, een reeks over advocate Jennifer Walters die na een auto-ongeluk in contact komt met het bloed van haar neef. Die neef is Bruce Banner, ook wel gekend als de Hulk. De gevolgen zijn meteen groot want van zodra Walters zich opwindt of angst ervaart, verandert ze net als haar neef in een razende hulk. Tatiana Maslany speelt op glansrijke wijze de rol van Jennifer Walters, maar wie is die Canadese actrice nu eigenlijk? Proximus Pickx vertelt je alles over haar.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Als dochter van een houtbewerker en een tolk, werd Tatiana Maslany op 22 september 1985 in Canada niet geboren in een gezin met veel achtergrond in de filmsector. Na een jarenlange passie voor films ging ze zich verdiepen in improvisatie. Gaandeweg belandde ze in de filmwereld, al was het lang wachten vooraleer ze echt doorbrak. Uiteindelijk zou ze uitgroeien tot een actrice die zich specialiseert in rollen voor sciencefictionfilms- en series. Maar welke weg legde ze af vooraleer ze grote rollen kreeg?

Talenknobbel en improvisatiespecialiste

Vooral haar mama, die actief was als tolk, had een grote passie voor taal. Daardoor kreeg Tatiana Maslany al van jongs af aan heel wat talen aangeleerd. Naast Engels studeerde ze Frans op school en leerde ze later ook nog Spaans. Haar mama gaf haar daarnaast ook nog eens lessen Duits, waardoor ook zij uitgroeide tot een echte talenknobbel. Dat talent zou haar later goed uitkomen, want als actrice reist ze momenteel de wereld rond

Op 10-jarige leeftijd ging ze voor het eerst acteren in een theaterstuk van haar school. Daarvoor sloot ze zich aan bij de toneelgroep van Dr. Martin LeBoldus Catholic High School. Haar talent werd opgemerkt, en al snel kreeg ze kleine rollen in Canadese televisieseries als ‘Incredible Story Studio’ (in het jaar 2000) en ‘2030 CE’ (in 2002 en 2003). Door zich verder te specialiseren in het spontaan acteren, kon ze zich aansluiten bij een improvisatietheatergroep. Daarmee trok ze zeven jaar lang het land rond om te spelen in verschillende theaterzalen. Uiteindelijk schopte het gezelschap het zelfs tot de ‘Canadian Improv Games’. Door haar jarenlange ervaring als improvisatieactrice, mocht ze later zelfs officieel aan de bak als ‘Improv instructor’.

Drukke agenda en doorbraak in 2012

Na verschillende kleine rolletjes in films en series kreeg ze in 2006 voor het eerst een grotere rol toegewezen. In ‘Booky Makes Her Mark’ mocht ze als schrijfster aan de bak, later dat jaar kreeg ze ook nog een rol in ‘Prairie Giant: The Tommy Douglas Story’. Een jaar later had ze een bijzonder drukke agenda en speelde ze in ‘Robber Bride’, ‘The Homecoming’, ‘Late Fragment’ en ‘Diary of the Dead’. 

In 2008 werd ze voor het eerst bekroond voor een rol in een grotere film toen ze een ‘Gemini Award’ kreeg voor haar rol gastrol in ‘Flashpoint’. Door de ervaring die ze kon opdoen dankzij de vele rollen in 2006, 2007 en 2008 brak ze volledig door in 2009. Haar rol als 13-jarige tiener die voor het eerst experimenteert met seksualiteit in 'Grown Up Movie Star’ werd beloond met de juryprijs op het Sundance Film Festival en een nominatie voor een Genie Award. In ‘Defendor’ had ze voor het eerst een rol in een echte superheldenfilm, gevolgd door rollen in ‘Hardwired’, ‘The Nativity’ en ‘Bloodletting and Miraculous Cures’

Maslany werkte in 2012 verder aan haar opkomst als Hollywoodster en kreeg in dat jaar een eerste rol in een echte grote film. Ze speelde mee in ‘Blood Pressure’, ‘The Vow’ en ‘World Without End’. Die film werd bovendien bekroond met een Emmy. Haar rol in ‘Picture Day’ werd bekroond op verschillende filmfestivals waardoor ze later in 2012 mee mocht doen met het TIFF Rising Stars professional development program op het filmfestival van Toronto. Haar doorbraak was nu helemaal een feit.

Emmy Award voor beste actrice

Van 2013 tot 2017 speelde Maslany in een bekende sciencefictionreeks waardoor ze wereldwijd naam en faam ontwikkelde. In de televisiereeks ‘Orphan Black’ vertolkte ze de rol van Sarah Manning, een jongedame die op een dag het leven overneemt van haar dubbelganger ... Tot duidelijk wordt dat er meerdere zussen of klonen bestaan. Maslany speelde alle versies, waaronder een Duitse spion, een voetbalmama, een student die bijna afstudeert, een Oekraïense huurmoordenaar en een intelligente wetenschapster. Door haar talenkennis en talent om om de haverklap van persoonlijkheid te veranderen, ontving ze heel erg veel lof. Voor het eerste seizoen van de reeks werd Maslany tot grote verbazing van veel kijkers niet bekroond, maar in 2015 was het wel raak. Voor haar rol in ‘Orphan Black’ ontving ze dat jaar een nominatie voor beste actrice. In 2016 was het feestje helemaal compleet toen ze de eerste Canadese actrice die een Emmy Award kreeg voor een rol in een Canadese serie

Met ‘She-Hulk’ zet Maslany haar specialisatie voor rollen in superheldenfilms verder. Als advocate met superkrachten moet ze opeens leren omgaan met haar emoties. Als ze haar angst of woede niet kan beheersen, verandert ze in een hulk. Dankzij de ervaringen die ze opdeed in andere filmprojecten, combineert ze de superkrachten met een heerlijke dosis humor. Het resultaat is een best grappige reeks met een groot aandeel woman-superpower!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top