Noorse Aurora brengt fantasierijke en melancholische muziek in de Marquee

Pukkelpop | Het hoeft niet allemaal fun and games te zijn tijdens Pukkelpop. Zaterdagavond kan je in Marquee kijken naar een show van de Noorse Aurora Aksnes. De singer-songwriter is slechts 26 jaar oud maar bouwde al een carrière uit om U tegen te zeggen. Vooral dankzij haar bijdrage aan de soundtrack van ‘Frozen 2’ en haar single ‘Runaway’ wordt ze gelauwerd door miljoenen volgers. Proximus Pickx vertelt je alles over deze bijzondere jongedame.

Door Pickx

Deel dit nieuws

16 jaar, zo oud was Aurora Aksnes toen ze haar eerste nummer, ‘Puppet’ op de wereld losliet. Nog geen half jaar later, in mei 2013, bracht ze met ‘Awakening’ een tweede nummer uit. Hoewel ze aanvankelijk weinig grote successen boekte met haar bijzondere muziek, deed ze dat met haar volgende nummer uit 2014 wel. ‘Runaway’ brak door in het Verenigd Koninkrijk en nog geen zes weken na de lancering was het nummer al 1 miljoen keer gestreamd op Spotify.

Naast de engelenstem van de Noorse krijgt ze ook veel erkenning voor haar bijzondere teksten. Vaak gaan die over duistere thema’s, hoewel ze die inpakt op een heel creatieve manier. Ze trekt als het ware door een sprookjesbos waarin ze haar angsten voorstelbaar probeert te maken. Dat alles resulteert vaak in melancholische muziek, het type electropop met een duister randje dat je nog niet vaak hoorde. Aurora blinkt uit in oprechtheid en slaagt er bijzonder goed in om die tristesse af te wisselen met menselijkheid en hier en daar een positieve boodschap.

Metamorfose

Met haar derde single ‘Murder Song (5, 4, 3, 2, 1)’ trok ze opnieuw heel wat aandacht in Noorwegen en Groot-Brittannië. Ook de makers van de voetbalgame FIFA merkten dat op en schakelden haar in 2016 in voor de soundtrack van het populaire spel. Nog in dat jaar bracht ze, vier jaar na haar eerste single, een debuutalbum uit. Met ‘All My Demons Greeting Me as a Friend’ zette ze haar typische stijl met melancholie en menselijkheid verder, met die plaat trok ze dan ook voor het eerst op tournee.

In passages in Amerikaanse en Britse televisieshows maakte ze meteen duidelijk dat dit niet haar enige album zou zijn. Ze was naar eigen zeggen meteen na de lancering van haar plaat klaar om opnieuw de studio in te kruipen. Hoewel de fans er drie jaar op moesten wachten, bracht ze in 2019 haar tweede studioalbum uit. ‘A Different Kind of Human (Step 2)’ is deel twee in een project waarvan A Different Kind of Human (Step 1) het eerste deel was. Het album gaat over de metamorfose die de Noorse zangeres doormaakte. Ze illustreert de verandering met het verhaal van een kleurrijke vlinder, die de luisteraar doorheen de nummers meeneemt op een reis doorheen verschillende genres en emoties.

Inspiratie uit Griekse mythologie

Later in 2019 werd ze ingeschakeld door de makers van de populaire Disneyfilm ‘Frozen II’. In het nummer ‘Into the Unknown’ met Idina Menzel als leadzangeres krijgt ook Aurora de kans om haar engelachtige stem toe te voegen aan het fantasierijke verhaal. Beide zangeressen mochten hun kunstje nog eens overdoen op de Oscaruitreiking van 2020 en iets later lanceerde Aurora zelfs een volledige eigen versie van het nummer.

Ook tijdens de coronacrisis zat de Noorse singer-songwriter allesbehalve stil. Begin 2022 bracht ze een nieuw album uit. ‘The Gods We Can Touch’ wordt nu al een etherisch meesterwerk genoemd. Zoals de naam van het album verklaart, wordt de luisteraar opnieuw meegenomen op een reis vol ontastbare figuren. Elk van de vijftien nummers verwijst naar de Griekse mythologie en gaan vaak over liefde. Zowel de zoektocht naar liefde als de negatieve emoties die bij liefde komen kijken, komen geregeld aan bod. Hoewel deze plaat opnieuw melancholisch klinkt, brengt Aurora de nummers opnieuw vol oprechtheid en kan de goede luisteraar ook positieve boodschappen herkennen.

Wie wil wegdromen met de muziek van Aurora, kan dat zaterdagavond vanaf 18u15 in de Marquee. Tickets en informatie kan je hier vinden.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top