Artiest van de week: de aanstekelijke, onafhankelijke pop van Axelle

Festivals | Er zijn er maar weinig die met een allereerste single kunnen verwezenlijken wat de Kortrijkse Axelle Vandeputte deed. Zij bracht in mei haar derde eigen nummer uit en zal op 28 augustus op Maanrock vast nog met heel wat nieuws op de proppen komen. Daarom lichten wij haar alvast uit als artiest van de week!

Door Pickx

Deel dit nieuws

In 2020 kwam er ineens een bescheiden radiohitje uit een onverwachte hoek. In ‘Mala Leche’ vergeleek een Engels met Spaans vermengende zangeres kleinerende “chicos” met “mala leche”, ofwel bedorven melk, op een opzwepende, zuiderse beat. De vergelijkingen met Rosalía waren snel gemaakt, maar dit was geen tropische, pas geïmporteerde zangeres. Het was de allereerste single van Axelle, het muzikale project van de toen nog 24-jarige Kortrijkse Axelle Vandeputte.

Het nummer en het verhaal van Axelle werden in verschillende media opgepikt. Het leverde haar een terugkerende gastspot op in de radioshow van Michèle Cuvelier op Studio Brussel, waarin ze telkens een paar covers bracht. De muziekwebsite Dansende Beren zette het nummer in hun lijst van de dertig beste Belgische singles van 2020. Zoals de website zelf schrijft: “Dat met haar eerste uitgebrachte nummer ooit, faut le faire.”

Dat Axelle al eens graag een nummertje op een eigenzinnige manier covert, dat hoorden we dus al op StuBru. Het leidde ook tot de release van ‘Si Tu M’attends’, een Franstalige versie van Milk Inc.’s ‘Walk on Water’. Axelle toonde dat ze al in minstens drie talen uit de voeten kon. Opnieuw was het een schot in de roos, het nummer werd door Radio 2 op hun compilatie-cd ‘Zomerhit 2021’ gezet.

Slaapkameresthetiek

In het begin van dit jaar kwam dan de tweede geheel eigen single uit, getiteld ‘Fireworks’. Het aanstekelijke popdeuntje toonde in welke richting Axelle verder wil gaan, en met het nieuwe ‘Candy Crush’ evolueert ze nog verder in die richting. Zachte vocals, funky gitaar- en synthlijntjes en discobaslijnen die wat van Dua Lipa hebben in een DIY slaapkameresthetiek. Die slaapkamer krijgt overigens ook in de recentste videoclips een prominente rol. Met ‘Candy Crush’ speelde Axelle zich opnieuw in de kijker van Radio 2, want het vrolijke popnummer is dit jaar genomineerd voor Zomerhit 2022. Met elke opeenvolgende track groeit ze als artiest.

Die groei maakt ze overigens samen door met haar partner in crime en in het leven, Willem Vanderstichele, in het milieu beter bekend als de producer en beatmaker Hush. Samen met hem doet Axelle alles, van het schrijven en producen tot de promotie, artwork en videoclips maken. “We houden daarvan”, zegt ze. “We willen aan de wereld tonen dat popmuziek niet alleen van de grote instituten kan komen. Onafhankelijke pop bestaat!”

Axelle heeft er intussen enkele liveshows op zitten, maar het optreden op Maanrock van 28 augustus durven we toch nog een vuurdoop noemen. Voorlopig kennen we van haar repertoire nog maar drie nummers en een handvol covers, dus als ze op het Mechelse festival drie kwartier lang het podium zal vullen, zullen we ongetwijfeld nog heel wat nieuws te horen krijgen. Dit weten wij alvast zeker: als Axelle op deze manier verder blijft groeien, zullen we nog heel veel van haar horen.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top