Pickx@the festivals: Arctic Monkeys, de meest begeerlijke volbloed rockband van deze tijd

Muziek | Alex Turner is 16 als hij Arctic Monkeys opricht en – zonder het zelf goed te beseffen – het vuur aan de lont houdt voor een nieuwe British Wave. Anno 2022 is hij een onvervalste rockster, een posterboy die de traditie van de rock-'n-rollmuziek bijna eigenhandig overeind houdt. En deze zondag is hij vanaf 22u50 te bewonderen op het hoofdpodium van Pukkelpop.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Plek: High Green, een buitenwijk van het mistroostige en grijze industriestadje Sheffield, maar wel vruchtbare grond, want naast Arctic Monkeys is Sheffield ook de plek waar Joe Cocker, Pulp, Richard Hawley, Milburn, The Human League... het levenslicht zagen. Arctic Moneys is de juiste band op de juiste plek en op het juiste moment: Turner en de zijnen brengen branie op het podium, spelen vol vuur en barsten van de ambitie.

De demo 'Beneath the Boardwalk' en een filmpje van een fan 'Fake Tales of San Francisco' brengen alles in een stroomversnelling. Arctic Monkeys wordt als prille band opgepikt door de BBC. De eerste single 'I Bet You Look Good on the Dancefloor' (2005) stoot meteen door naar de eerste plek in de UK Single Charts, waarmee ze de illustere Robbie Williams achter zich laten. In 2006 volgt het eerste album 'Whatever People Say I Am, That's What I'm Not', meteen de snelst verkopende Britse plaat aller tijden; in een week tijd verkopen ze bijna 364.000 exemplaren. In de VS doen ze dat huzarenstukje nog eens over: de plaat wordt het tweede snelst verkopende indierockalbum aller tijden.

Opvolger wordt 'Favourite Worst Nightmare' (2007), alweer een directe hit in de album charts, met daarna 'Humbug' (2009) – onder de auspiciën van Josh 'Queens of the Stone Age' Homme - 'Suck It and See' (2011) en 'AM' (2013). In 2013 was de Britse groep de meest gestreamde band van het jaar dankzij ‘AM’.

Karrenvracht prijzen

In 2018 volgde het voortreffelijk ontvangen ‘Tranquility Base Hotel & Casino’, met leadsingle ‘Four Out of Five’. Was deze plaat een drastische koerswijziging voor Alex Turner en zijn kornuiten? Ja en neen. Wie Turner enkel kent van zijn frontmanschap bij Arctic Monkeys zou kunnen stellen dat hij eens iets nieuws wou proberen, maar wie zijn strapatsen volgt bij The Last Shadow Puppets, begrijpt de ietwat andere insteek. Meer nog: dat het gros van de songs voor deze plaat op de piano gecomponeerd werd en niet op gitaar, had natuurlijk ook een invloed op de sound en de algemene feel. Meer Bowie, meer concept, meer sixties- en seventies-invloeden, minder poignant, maar evengoed: very Arctic Monkeys.

Het gebeurt niet vaak dat een band de tijdgeest zo goed weet te vatten. Hoe verklaar je anders de karrenvracht prijzen en lofbetuigingen die Turner en co. als jonkies in de wacht sleepten. Een beknopte bloemlezing: Brit Awards voor British Breakthrough, British Group, British Album of the Year en British Live Act, een Mercury Prize ('Album Of The Year') voor ‘Whatever People Say I Am, That's What I'm Not’, vijf Grammy-nominaties, vijf MTV Europe Music Awards-nominaties, enz…

Op 9 augustus jongstleden speelde Arctic Monkeys zijn eerste show in drie jaar. Concertlocatie was Istanbul, Turkije. Op de 21 songs tellende setlist prijkten tracks uit ‘AM’, ‘Favourite Worst Nightmare’ en ‘Humbug’. Onder meer publiekslievelingen ‘Brianstorm’, ‘Snap Out Of It’, ‘Why’d You Only Call Me When You’re High?’, ‘I Bet You Look Good On The Dancefloor’ en ‘R U Mine’ passeerden de revue. Dat belooft voor Pukkelpop!

Beleef Pukkelpop live vanop de eerste rij dankzij Pickx gedurende de hele festivalzomer. Je kan tussen 18 en 21 augustus alle concerten terugvinden op Pickx.be! Of volg het feestgedruis ‘s avonds via de app of op Pickx Live (zender 11). Download de app hier voor Android en Apple.

Een livestream voor Pukkelpop vind je hier.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top