Pickx@the festivals: ondanks opspelende demonen zal Oscar and the Wolf schitteren op Pukkelpop

Pukkelpop | Oscar and the Wolf stond in 2016 en 2018 al op de planken van Pukkelpop met hits als 'Princess', 'Strange Entity' en 'The Game'. Vier jaar na zijn laatste passage in Kiewit is Max Colombie een nog completere artiest geworden. Proximus Pickx schetst een portret van het hitfenomeen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Als tiener werd Max Colombie al bekend door zijn deelname aan de voorrondes van Eurosong for Kids in 2005. In de talentenjacht ‘Eurokids 2005’, dezelfde editie waar ook Mathieu Terryn van Bazart aan deelnam, eindigde Max Colombie tweede met zijn ballade 'Voor Eeuwig'. Ondanks de morele steun van stiefpapa Franky Vercauteren moest hij zijn meerdere erkennen in de Waalse Lindsay, die de Belgische kleuren verdedigde in Hasselt. Ondertussen is Colombie bekend als de flamboyante zanger van synthpopfenomeen Oscar and the Wolf.

De roots van Colombie liggen in Jette. Hij groeide op in Dilbeek, waar hij als kind van zes droomde om beroemd te worden. Zijn grote voorbeeld? Laura Pausini, de Italiaanse zangeres die enorm populair werd in Nederland en België met haar hitsingle ‘La Solitudine’. Toen Colombie haar voor het eerst als zesjarige op tv zag zingen, wist hij het: dat wil ik ook, die faam, háár zijn.

Na studies schilderkunst begint Colombie in 2010 met zijn muziekproject Oscar and the Wolf, vernoemd naar zijn alter ego en zijn donkere kant. Als Oscar staat voor het licht en de dag, dan is The Wolf de duisternis en de nacht.

Balans tussen donker en licht

En die nacht, daar weet Colombie alles over. In juni van dit jaar annuleerde hij nog enkele concerten omdat hij kampte met angstaanvallen en een depressie. “Jullie hebben recht op een geweldige show, maar die kan ik jullie op dit moment niet geven”, klonk het toen op Instagram. Hij liet weten dat goede en slechte periodes elkaar afwisselden, maar dat hij zo niet verder kon. “Ik heb besloten om, samen met professionals, op zoek te gaan naar een gestructureerde oplossing”, luidde het.

De mentale problemen van Colombie lijken nog niet van de baan te zijn. "Ik worstel nog steeds met intense periodes en werk er ook alle dagen aan", klonk het begin deze maand. "Maar wegblijven van mijn passie voor zo'n lange tijd, biedt ook geen soelaas." En dus staat hij zondag op het hoofdpodium van Pukkelpop.

Om een ander perspectief te geven aan de kwetsbare thema’s waarover hij zingt, zoals leven, liefde en seks, meet hij zich op een podium met extravagante kleding de allure aan van een theatrale diva. Het sluit perfect aan bij zijn donkere, decadente en hedonistische muziek vol soul- en r&b-invloeden. “In de muziek zoek ik altijd de perfecte balans tussen donker en licht, koud en warm, ijs en vuur”, vertelde Colombie eerder dit jaar in het maandblad Marie Claire. “Ik hou ervan dat mensen zich afvragen of het nu droevige of vrolijke liedjes zijn. Er zit zoveel schoonheid in melancholie.”

Dromerige elektronica

Maar voor Max Colombie is het hoog houden van een imago minstens net zo belangrijk als de muziek. Net als Lana del Rey of Rihanna, zangeressen die hij bewondert, probeert hij een wereld te creëren rond het beeld dat de mensen van hem hebben, omdat dat visuele aspect de muziek ook anders doet overkomen. Plus: de zanger vindt ‘normaal’ een overbodig woord. Door zijn act op het podium probeert hij dat te doorbreken.

Oscar and the Wolf brak in 2014 door met de dromerige, elektronisch getinte debuutplaat ‘Entity’. De band wordt meteen weggezet in de hoek van de weemoedige elektropop, waar toen ook Belgwave-bands als Balthazar en Bazart toe behoorden. Het sensuele album wordt meer dan 160.000 keer verkocht in ons land. Wat volgt mag er ook zijn: het voorprogramma spelen van Lou Reed en lof van Ben Howard, Julia Stone en Elton John.

Opvolger ‘Infinity’ uit 2017 slaat dezelfde weg in van verleidelijke, dansbare elektropop met centraal Max' ongrijpbare stem, al klinkt het album iets rauwer en dansbaarder door het toevoegen van wat meer elektronica en beats. Dat komt ook tot uiting tijdens de zinderende, spectaculaire liveshows met mistige projecties en groene lasers.

The Shimmer’ uit 2021 klonk een stukje bedaarder in vergelijking met de vorige albums. Colombie zong meer dan ooit over onsterfelijkheid, een topic dat hem mateloos fascineert. Intussen loste Colombie met ‘Afterglow’ al een opvolger voor ‘The Shimmer’. “‘Afterglow’ deelt dan wel DNA met ‘The Shimmer’, toch neigt Colombie weer naar de clubvloer”, recenseerde Het Nieuwsblad. “Max Colombie gaat verder op de ingeslagen koers van elektropop die zich lekker loom laat wegdansen”, schreef Humo.

Beleef Pukkelpop live vanop de eerste rij dankzij Pickx gedurende de hele festivalzomer. Je kan tussen 18 en 21 augustus alle concerten terugvinden op Pickx.be! Of volg het feestgedruis ‘s avonds via de app of op Pickx Live (zender 11). Download de app hier voor Android en Apple.

Een livestream voor Pukkelpop vind je hier.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top