Pickx @ the festivals: een terugblik op de geschiedenis van Pukkelpop

Muziek | Van 18 tot en met 21 augustus vindt in het Limburgse Kiewit een nieuwe editie van Pukkelpop plaats. Het festival bestaat al sinds 1985 en staat sindsdien te boek als een van de beste evenementen in België om feest te vieren. Maar waar is het allemaal begonnen? Proximus Pickx zocht het uit.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In de zomer van 1985 besloot de jongerengroepering Humanistische Jeugd Leopoldsburg onder leiding van oprichter Chokri Mahassine een eigen festival te organiseren. Dat festival kreeg de naam Pukkelpop mee, wat een verwijzing is naar het clubhuis van de toenmalige groepering: De Pukkel. Er zakten ongeveer 3.000 bezoekers af naar de eerste editie van het festival wat op zich niet onaardig is, maar helemaal niet te vergelijken is met het aantal bezoekers dat Pukkelpop vandaag aantrekt.

Dat komt omdat Pukkelpop toen nog zeer kleinschalig was. Het festival werd georganiseerd op de terreinen van voetbalclub Excelsior Heppen en je moest al goed weten waar dat was vooraleer je er naartoe zou gaan. Naarmate de jaren vorderden, kwamen er echter steeds meer bezoekers naar Pukkelpop en zag de organisatie zich meerdere keren genoodzaakt om een nieuwe locatie te zoeken. Dat werd in 1991 een gigantische weide in Kiewit, nabij Hasselt, en daar vindt Pukkelpop nog steeds plaats.

Pukkelpop bleef maar groeien en ondertussen telt het festival meerdere podia waarop de allerbeste artiesten ter wereld komen optreden. Het festival trekt sinds 2009 dagelijks meer dan 60.000 bezoekers aan en staat internationaal bekend als een topevenement. In de zomer van 2011 kwam Pukkelpop helaas negatief in het nieuws. Een storm die dat jaar over de festivalterreinen raasde, beroofde toen helaas vijf festivalgangers van het leven. Pukkelpop 2011 werd hierdoor afgelast, maar het jaar erop besloot de organisatie gelukkig om opnieuw de feesttenten op te trekken.

Uitzonderlijke line-ups

Maar welke muziek wordt er zoal gespeeld? In de beginjaren werden vooral namen uit de alternatieve muziekscene gevraagd om te komen spelen, maar vandaag de dag blinkt het festival uit omwille van zijn gevarieerde aanbod aan muziek. Je kan op Pukkelpop dan ook terecht voor rock-, pop, dance-, hiphop, punk- en heavymetalmuziek, als je dat wil. Dat bewijzen ook de vele line-ups van Pukkelpop uit het verleden waarop artiesten zoals Nirvana, Iggy Pop, Dua Lipa, Billie Eilish, The Weeknd en andere grootheden stonden.

Ondanks het internationale karakter van Pukkelpop, is de organisatie haar Belgische roots bijlange niet vergeten. Meer zelfs, ze voorziet elk jaar zelfs enkele plaatsen voor Belgische artiesten in de line-up en daar kunnen Selah Sue, Netsky en Charlotte De Witte over meespreken. Door haar gezonde mix tussen lokale, nationale en internationale artiesten staat Pukkelpop nog steeds te boek als een van de meest toonaangevende festivals in België, en daar hebben we er gelukkig veel van.

Pukkelpop vindt plaats van 18 tot en met 21 augustus in het Limburgse Kiewit.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top