Van ‘Elvis’ tot ‘The Great Gatsby’: de crème de la crème van Baz Luhrmann

Films | Naar aanleiding van de release van de film ‘Elvis’ in onze VOD-catalogus, zet Proximus Pickx vijf topfilms van regisseur Baz Luhrmann in de kijker.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Elvis

Wie anders dan Baz Luhrmann zou de biopic van The King hebben kunnen regisseren? De Australische cineast vertaalt het leven en het muzikale werk van Elvis Presley naar het witte doek. Van zijn bescheiden afkomst tot zijn ongeëvenaarde sterrenstatus in een cultureel veranderd Amerika: Luhrmann portretteert alle aspecten van het muzikale icoon, maar ook zijn giftige relatie met zijn manager Colonel Tom Parker (Tom Hanks). Onder de controle van deze laatste zien we hoe het rockicoon gemanipuleerd en tot een geldmachine gekneed wordt. Ondanks de adoratie van de jeugd en de hysterie van zijn vrouwelijke fans wordt de man de marionet van zijn impresario, het favoriete doelwit van de media en slachtoffer van de hebzucht van zijn familieleden.

Luhrmann geeft een nieuwe draai aan het genre van de biografische film: door de split-screens, superimposities, stripboekeffecten en geremixte King-hits baadt de film in dezelfde uitzinnige energie als de "echte" King-shows. De keuze voor acteur Austin Butler, tot nu toe onbekend bij het grote publiek, was gedurfd, maar hij slaagde erin Elvis' beroemde gewiebel een tweede leven te geven. Hij blaast ook iedereen weg met zijn eigen stem op 'That's All Right (Mama)’, 'Hound Dog', 'Suspicions Minds', 'Can't Help Falling in Love', 'Heartbreak Hotel' en 'Blue Suede Shoes'. De man die  Elvis tot leven wekte op het witte doek onderging uitgebreide zangtraining voor zijn rol.

‘Elvis’ is vanaf 08/08 beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de knop 'On demand' of 'Shop' van uw afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online!

Moulin Rouge

De musical gewijd aan het gelijknamige beroemde Parijse cabaret kon uiteraard niet ontbreken. Eens te meer slaagt de regisseur erin de betovering van de nachtelijke wereld in zijn montage te vatten. Grandioze decors, historische kostuums, onvergetelijke soundtrack: alles is tot in detail uitgedacht. Nicole Kidman en Ewan McGregor spelen de hoofdrollen in dit meesterwerk. Zij is de cabaretster en hij een arme jonge dichter in het Parijs uit de Belle Époque. Wanneer ze elkaar ontmoeten in de Moulin Rouge slaat de vonk over en beleven ze een verboden liefdesverhaal.

Vijf zaken die je vast nog niet wist over de productie van 'Moulin Rouge'.

Wil je je onderdompelen in de wereld van 'Moulin Rouge'? Ontdek ‘Moulin Rouge’ op Disney+, beschikbaar via de tv-optie 'Pickx All Stars' en 'Pickx All Stars & Sports' van Proximus Pickx. Klanten van de tv-optie krijgen een jaar lang toegang tot de streamingdienst zonder extra kosten. De algemene gebruiksvoorwaarden van Disney+ zijn van toepassing.

Romeo + Juliet

Over onmogelijke liefde gesproken... Baz Luhrmann bracht het beroemde toneelstuk van William Shakespeare in 1996 naar het scherm. Met behoud van de oorspronkelijke tekst van de Engelse toneelschrijver heeft de regisseur de Italiaanse stad Verona getransponeerd naar een arme en gewelddadige wijk in Los Angeles, USA, in een 20e eeuwse setting. De Capulets en Montagues zijn in de moderne bewerking geen aristocratische families maar rivaliserende bendes, zwaarden worden vuurwapens, bals worden verkleedpartijen, kostuums uit die tijd worden vervangen door bloemetjeshemden, enz. Behalve de tekst, die recht uit het originele werk komt – wat soms komisch in de oren klinkt – blijft ook de liefdesverhouding tussen Romeo en Julia overeind, evenals het tragische einde van de twee geliefden. Een originele benadering van de filmmaker, die de "klassieker" vanonder het stof haalde en hapklaar serveerde aan een generatie die steeds minder leest.

Ontdek 'Romeo + Juliet' op Disney+, beschikbaar via de tv-optie 'Pickx All Stars' en 'Pickx All Stars & Sports' van Proximus Pickx. Klanten van de tv-optie krijgen een jaar lang toegang tot de streamingdienst zonder extra kosten. De algemene gebruiksvoorwaarden van Disney+ zijn van toepassing.

Australia

Met ‘Australia’ keerde Baz Luhrmann terug naar zijn geboorteland, waar ook hoofdrolspeelster Nicole Kidman haar roots heeft. Zij speelt een Britse aristocrate die de ranch van haar overleden man erft. Ze reist erheen en slaat de handen ineen met een Australische cowboy (Hugh Jackman) en zijn Aboriginal-medewerkers om zich te verzetten tegen de concurrentie in de veehandel in de regio. De film speelt zich af middenin de Tweede Wereldoorlog en behandelt het onderwerp van de "gestolen generaties"; Aboriginalkinderen die onder dwang van hun ouders werden gescheiden om als westerlingen opgevoed te worden. Ook het bombardement van Darwin door de Japanse luchtmacht wordt in beeld gebracht.

In de film, verpakt als romantische komedie, schuilen ingrijpende historische feiten die Oceanië sterk getekend hebben. Helaas voor de Australische filmmaker is de film de laatste jaren in de vergetelheid geraakt. De critici hadden kritiek op de speelduur van de film. Luhrmann besloot afgelopen mei om de film om te zetten in een zesdelige serie voor Disney+. De miniserie, die de nieuwe titel ‘Faraway Downs’ (de naam van de ranch van de heldin) zal dragen, zal opnieuw worden gemonteerd op basis van de opnamen die destijds voor ‘Australia’ zijn gemaakt. Er is nog geen releasedatum bekend.

Ontdek 'Australia' op Disney+, beschikbaar via de tv-optie 'Pickx All Stars' en 'Pickx All Stars & Sports' van Proximus Pickx. Klanten van de tv-optie krijgen een jaar lang toegang tot de streamingdienst zonder extra kosten. De algemene gebruiksvoorwaarden van Disney+ zijn van toepassing.

The Great Gatsby

In 2012 keerde de regisseur terug naar de Roaring Twenties met typerende tijdselementen als cabaret, wilde, weelderige en mondaine feesten, de drooglegging, dranksmokkel en swing! Hij bewerkte de beroemde roman van F. Scott Fitzgerald uit 1925. Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van Nick Carraway, een leerling-schrijver, die in de lente van 1922 vanuit het Midwesten naar New York afreist. Op zoek naar zijn eigen Amerikaanse droom wordt hij de buurman van een mysterieuze miljonair, Jay Gatsby genaamd. Zo komt Nick terecht in de fascinerende wereld van miljardairs, hun luxe, illusies, liefdes en leugens. Een film met een vijfsterrencast, waaronder Leonardo DiCaprio, Carey Mulligan, Joel Edgerton en Tobey Maguire.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top