VTM-dilemma: ‘Call of the Wild’ versus ‘The Mountain Between Us’, welke avontuurlijke sneeuwfilm is de beste?

Films |

Nu buiten de temperaturen oplopen, kan je altijd wat mentale verkoeling gaan zoeken in films die zich afspelen in barre omstandigheden in besneeuwde berglandschappen. VTM zendt vanavond zowel ‘The Mountain Between Us’ als ‘Call of the Wild’ uit, twee avonturenfilms die zich afspelen tegen de achtergrond van een adembenemende natuur. Het wordt dus kiezen tussen Kate Winslet of Harrison Ford. Proximus Pickx helpt je mee een keuze maken.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In ‘The Mountain Between Us’ (2017) belanden fotojournaliste Alex Martin en chirurg Ben Bass in een afgelegen Amerikaans gebergte nadat hun chartervliegtuigje is neergestort. Samen met de hond van de dode piloot trekken ze op zoek naar tekenen van beschaving. Het begin van een hachelijke tocht door onherbergzame landschappen, woeste sneeuwstormen en gruwelijke aanvallen van wilde dieren waarbij ze alleen op elkaar zijn aangewezen.

De hoofdrollen in dit overlevingsavontuur, door regisseur Hany Abu-Assad met flair geregisseerd, worden vertolkt door Kate Winslet en Idris Elba. Hoewel de film zich afspeelt in de High Uintas-wildernis van Utah, werd ‘The Mountain Between Us’ opgenomen in de Canadese Rocky Mountains en in Vancouver. De set van het vliegtuigwrak werd bijvoorbeeld gebouwd op een bergtop in de Purcell Mountains op 3.300 meter hoogte. Elke dag vervoerden helikopters de crew en acteurs naar de top van de berg om te filmen.

In geval van slechte weersomstandigheden werden scènes die geen bergachtergrond vereisten, in de lagergelegen gebieden van het basiskamp opgenomen. Op een bepaald moment bereikte de thermometer zelfs -38 graden celsius. Net omwille van die barre omstandigheden vergeleek Kate Winslet in een interview de opnames met het filmen van ‘The Revenant’, die epische western met Leonardo DiCaprio. De vrieskou zorgde ook bijvoorbeeld voor extra technische problemen, zoals het voorkomen dat de apparatuur zou bevriezen waardoor de camera’s bijvoorbeeld niet zouden kunnen filmen.

"Het moeilijkste was het overwinnen van je eigen angst," zei Kate Winslet achteraf in een interview. Op een gegeven moment zakt haar personage door dun ijs in het dodelijke ijswater, een stunt die de actrice per se zelf wilde uitvoeren - "Ik heb Titanic gedaan, dude! Door het ijs vallen - geen probleem!”, aldus Winslet.

Het probleem met deze bewerking van Charles Martins roman is evenwel dat je weinig inzicht krijgt in de achtergrond van de personages waardoor je als kijker ook weinig met hen meeleeft. Bovendien is het scenario ook niet altijd even consequent of geloofwaardig en voelt de romantische subplot kunstmatig aan. Daartegenover zijn er de adembenemende beelden van de winterse landschappen van Mandy Walker, bekend van haar werk voor onder meer ‘Elvis’ en ‘Australia’. En de hond is schattig.

Bekijk ‘The Mountains Between Uszaterdag 6 augustus omstreeks 22u20 op VTM of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

CGI-hond

Een schattige maar vooral stoere hond krijg je ook in ‘Call of the Wild’ (2020), een Jack London-verfilming. Harrison Ford, alias Indiana Jones/Han Solo, speelt de hoofdrol van de grijs bebaarde John Thornton. De avonturier woont anno 1900, ten tijde van de goudkoorts, in de wildernis van Alaska. Daar vindt hij op een dag Buck, een verwende sint-bernard die uit Californië ontvoerd is en als sledehond is verkocht.

Dat juist Disney dit ouderwetse familieavontuur verfilmde, mag geen verrassing zijn. Buck bezit heel wat menselijke emoties en het hondendrama is een geliefd genre in Hollywood. Dit is bijvoorbeeld al de 7deverfilming van Jack Londons roman. En met zijn vertolking van de rol van Jack Thornton treedt Harrison Ford in de voetsporen van Hollywoodlegendes als Charles Heston en Clarke Gable.

Het opmerkelijke aan deze adaptatie, in een regie van Chris Sanders (‘How to Train Your Dragon’, ‘Croods’), is dat Disney ervoor koos om Buck niet door een echte hond te laten spelen maar om er een CGI-hond van de maken. Dat procedé – denk aan de recente ‘Jungle Book’-verfilmingen – zorgt ervoor dat zijn op menselijke uitdrukkingen gemodelleerde gezichtsuitdrukkingen geweldig zijn. Met dank aan de motion-capture performance door Cirque du Soleil-performer Terry Notary.

Maar niet alle effecten in ‘The Call of the Wild’ zijn digitaal. Veel scènes werden gerealiseerd met behulp van ‘ouderwetse’ technische special effects. De besneeuwde omgeving, de val door het ijs of een kanotocht op een fel stromende rivier, werden allemaal opgenomen op een set in het zonnige Santa Clarita, Californië.

Het resultaat is een verrassend spannende en aangrijpende avonturenfilm over het vinden van verlossing in de harde, vrije natuur. Een film die met zijn mix van live action en computeranimatie bovendien ook nog eens optimaal gebruik weet te maken van de optische illusie of magie van het film maken.

Bekijk ‘Call of the Mountainszaterdag 6 augustus omstreeks 20u25 op VTM of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top