Het echte verhaal achter ‘Bridge of Spies’, de eerste spionnenruil van de Koude Oorlog
Door Pickx

Deel dit nieuws
De Amerikanen onderhandelen momenteel een gevangenenruil met de Russen, een praktijk die al lang aan de gang is. Tijdens de Koude Oorlog werd de ruil van spionnen meestal uitgevoerd op de Glienicker Brücke in Berlijn, die het toenmalige West-Berlijn met het toen Oost-Duitse Potsdam verbindt. In 1985 werden er zo 23 westerse gevangen spionnen geruild voor 4 communistische. Maar de allereerste keer dat de legendarische brug gebruikt werd voor een spionnenruil was op 10 februari 1962. De film ‘Bridge of Spies’ vertelt het onwaarschijnlijke verhaal achter die ruil. En zoals specialisten over de Koude Oorlog getuigen, was het echte verhaal nog onwaarschijnlijker dan dat in de film.
Abel of Goldfus?
Dat verhaal begint in april 1957, toen een beschonken man in de Amerikaanse ambassade in Parijs binnen wandelde. Hij had gewerkt als koerier voor de KGB, ofwel de geheime dienst van de Sovjet-Unie, maar was aan de haal gegaan met het bedrag dat hij moest vervoeren. Hij bezatte zich en kocht een ticket naar Parijs in de hoop de Amerikanen te kunnen charmeren met wat sappige informatie. Hij kende namelijk de identiteit van een belangrijke Sovjetspion in Brooklyn, New York.
Zo komen we bij kolonel Rudolf Abel, die onder de naam Emil Goldfus als artiest werkte in een studio in Brooklyn. Hij werd door de FBI weken- en maandenlang geschaduwd, maar nooit konden ze een teken van spionage vaststellen. Uit ongeduld gaf FBI-baas J. Edgar Hoover de opdracht om zijn appartement illegaal te onderzoeken. Bij die huiszoeking vonden ze tal van concrete bewijzen, maar omdat de raid niet legitiem was, konden ze er niets mee doen.
Er zat dus niets anders op dan te proberen om Abel te breken. Hij verkaste twee jaar lang van de ene gevangenis naar de andere, in steeds meer erbarmelijke omstandigheden en met steeds meer gevorderde ondervragingstechnieken (lees: folteringen), maar hij brak nooit. Zijn gevangennemers omschreven hem als een vriendelijke gentleman. "Ik zal met u praten over de kunsten, wiskunde, fotografie, eender wat, maar vraag me niet naar spionage. Ik heb daarover niets gezegd en zal ook niets zeggen”, zou Abel verklaard hebben toen hij in Atlanta in een van de meest beruchte gevangenissen van de VS werd binnengebracht. Dat wordt in de film ‘Bridge of Spies’ vertaald naar een laconiek zinnetje van acteur Mark Rylance. Wanneer hem gevraagd wordt om zijn informatie op te geven, antwoordt hij simpelweg: “Zou dat helpen?”

Vuil spel
De Amerikanen speelden het spelletje vuil. Ze overtuigden een rechter ervan om het illegaal verkregen bewijsmateriaal toch toe te laten. Abel werd veroordeeld tot 30 jaar cel. Zijn advocaat, James Donovan (in de film vertolkt door Tom Hanks), stapte meteen naar het hooggerechtshof, waar hij net geen meerderheid van de rechters (4 van de 9) kon overtuigen. Abel moest opgesloten blijven. Voor Donovan een affront tegen de grondwet, voor president Eisenhower een reden om te fulmineren – het was hem allemaal veel te nipt en de vier rechters gaven hem flink zijn vet.
Maar in 1960, kort na de bevestiging van de veroordeling, werd het vliegtuig van de Amerikaanse spionagepiloot Francis Gary Powers neergeschoten boven de Sovjet-Unie. De piloot werd gevangengenomen en veroordeeld tot tien jaar cel. De nog steeds woedende Eisenhower weigerde toe te geven dat Powers een spion was en volhardde in een leugen die al lang doorprikt was door de Sovjets. De gemoederen waren bijzonder hooggespannen en het enige wat een uitweg kon bieden, was een ruil.
Zo komen we op 10 februari 1962, de dag waarop de twee gevangengenomen spionnen geruild werden op de Glienicker Brücke. Abel – van wie de Amerikanen pas na de Koude Oorlog en de val van de Sovjet-Unie de echte identiteit achterhaalden – werkte nadien nooit meer als spion omdat de Sovjets bang waren dat hij van kamp gewisseld was. Powers werd bespot omdat hij zich volgens zijn collega’s te makkelijk had laten vangen.
Ontdek 'Bridge of Spies' op dinsdag om 20u35 op FOX, beschikbaar in de tv-optie Pickx Mix. Probeer deze tv-optie nu één maand gratis uit. Daarna betaal je voor deze tv-optie 10,99 euro/maand. Ontdek hier alles over Pickx Mix!

Meest gelezen
-
1
Films
Deze personages hebben de filmografie van Steven Spielberg gemarkeerd
-
2
Films
Spielbergs ‘The Fabelmans’ nu in de VOD-catalogus
-
3
Films
Deze films zijn even oprecht als ‘The Fabelmans’
-
4
Films
‘J’aime la vie’, Belgische cinema op zijn best aan het einde van het jaar
-
5
Films
'Unleashed' (VTM 3): over de Amerikaanse rollen van Jet Li
Lees meer over Films
-
'Unleashed' (VTM 3): over de Amerikaanse rollen van Jet Li
Acteur en vechtkunstenaar Jet Li (60) is een van de meest prominente Chinese filmsterren. Films als ‘Shaolin Temple’ en ‘Hero’ maakten van hem een held in Oost-Azië, maar ook in het Westen maakte hij al furore dankzij uitstapjes naar Hollywood. Naar aanleiding van de uitzending van ‘Unleashed’ op VTM 3 vanavond, nemen we enkele Amerikaanse filmrollen van Jet Li onder de loep.
-
‘J’aime la vie’, Belgische cinema op zijn best aan het einde van het jaar
Nu 2023 ten einde loopt, zijn er enkele uitstekende Belgische films te zien in de bioscoop: ‘J’aime la vie’, ‘Augure’, ‘Holly’ en meer. Pickx vertelt je over de nieuwste speelfilms van eigen bodem die je niet mag missen.
-
Deze films zijn even oprecht als ‘The Fabelmans’
Vanaf vandaag kan je in de VOD-catalogus van Proximus naar 'The Fabelmans' kijken, een film waarin de Amerikaanse regisseur Steven Spielberg terugblikt op zijn kindertijd. Spielberg koos ervoor om een eerlijk en oprecht verhaal te vertellen over zijn eigen jeugd en dat hebben enkele andere beroemde filmregisseurs ook al eens gedaan.
-
Deze personages hebben de filmografie van Steven Spielberg gemarkeerd
'The Fabelmans', Spielbergs meest persoonlijke film, is vanaf vandaag terug te vinden in de VOD-catalogus van Proximus. Maar Steven Spielberg heeft uiteraard al een immense carrière achter de rug en vele succesvolle kaskrakers op zijn naam staan. Pickx werpt een blik op de personages die de filmografie van de regisseur hebben gemarkeerd.
-
Spielbergs ‘The Fabelmans’ nu in de VOD-catalogus
Familie is altijd al een centraal onderwerp geweest in het imposante oeuvre van de Amerikaanse filmregisseur Steven Spielberg. In zijn nieuwe film ‘The Fabelmans’, die vanaf vandaag te zien is in de VOD-catalogus van Pickx, richt Spielberg zowaar de camera voor het eerst op zijn eigen jeugd. Maar zijn enkele opmerkelijke gebeurtenissen in de film ook echt gebeurd? Pickx zoekt het uit.
-
'Apollo 13' is gebaseerd op ware feiten, maar een paar cruciale punten zijn Hollywood-magie
Vanavond kan je op VTM 3 kijken naar 'Apollo 13', de veelvuldig bekroonde film van regisseur Ron Howard over de mislukte vlucht van het ruimtevaartuig Apollo 13 in april 1970. Na zijn release in 1995 werd de prent gelauwerd vanwege zijn realisme, maar op enkele punten is er toch wat met de werkelijkheid gespeeld, bijvoorbeeld met de beroemde uitspraak "Houston, we have a problem". Pickx toont je enkele verschillen.
-
Deze titels op Prime Video moet je gezien hebben dit eindejaar
In de laatste maand van het jaar verschijnen op Prime Video nog tal van films en series die je gezien moet hebben. Van kerstfilms tot satire en actie, kijkvoer genoeg om op een winterse avond gezellig in de zetel te ploffen. Dit zijn onze kijktips voor het eindejaar op Prime Video.
-
Na ‘Oppenheimer’ (VOD): dit zijn de beste acteerprestaties van Cillian Murphy
'Oppenheimer', de epische biopic van Christopher Nolan, is vanaf vandaag te vinden in de VOD-catalogus van Proximus. Daarin kruipt de Ierse acteur Cillian Murphy in de huid van de Amerikaanse wetenschapper J. Robert Oppenheimer. Murphy doet dat wat ons betreft schitterend en dat deed ons dan weer denken aan enkele andere sterke acteerprestaties van de man. Een overzicht.
-
‘Oppenheimer’ (VOD), het verhaal over de vader van de atoombom
In de VOD-catalogus van Proximus vind je vanaf vandaag de nieuwe film van Christopher Nolan terug: ‘Oppenheimer’. Daarin volgen we het verhaal van Robert Oppenheimer, de fysicus die ons de atoombom schonk en van de ene dag op de andere de status van held omruilde voor die van paria. De biopic is gebaseerd op een biografie geschreven door Pulitzerprijswinnaars Kai Bird en Martin J. Sherwin.
-
Deze meesterwerken van Christopher Nolan gingen ‘Oppenheimer’ (VOD) voor
Christopher Nolan is een van de meest vooraanstaande filmmakers van zijn generatie. Of het nu gaat om zijn meeslepende thrillers of zijn 'Batman'-trilogie: hij weet zijn publiek altijd sprakeloos achter te laten. vanaf vandaag is zijn nieuwe film 'Oppenheimer' terug te vinden in de VOD-catalogus van Proximus. De kans voor Pickx om terug te blikken op 5 van zijn beste films tot nu toe.
-
Hollywood-acteurs bekrachtigen akkoord, einde van maandenlange staking
Na een maandenlange staking, hebben de leden van acteursvakbond SAG-AFTRA in Hollywood een overeenkomst met de filmstudio's bekrachtigd. Dat heeft de vakbond dinsdag bekendgemaakt
-
Sarah Vandeursen zoekt de grenzen op in 'Sarah in Wokeland'
Weinig woorden doen anno nu zoveel emoties oplaaien als "woke". Maar weet je werkelijk wat deze Engelstalige term betekent? Vanaf 5 december kan je op VRT Canvas zien hoe Sarah Vandeursen, redactielid van De Ideale Wereld en gepatenteerd satiricus, uitzoekt wat "woke" is en waarom het zoveel emoties oproept. Ze krijgt daarbij hulp van een reeks bekende en minder bekende Vlamingen.
-
‘Saartje’ (Pickx+) verwelkomt een topregisseur en een topdokter
In de tweede aflevering van het nieuwe seizoen van ‘Saartje’ op Pickx+ ontvangt gastvrouw Saartje Vandendriessche Fien Troch en Guy T’Sjoen. Een gevierde filmmaakster en een topdokter – ze hebben op het eerste gezicht niet zoveel met elkaar gemeen, maar bij ‘Saartje’ gaat het er net om dat ze verrassende gelijkenissen vinden. We stellen de gasten even aan je voor.
-
Kijktip: het mysterie van ‘Alter Ego’ (Streamz)
Een donker mysterie met fantasy-elementen, zo omschrijft actrice Taeke Nicolaï haar nieuwe serie op Streamz: ‘Alter Ego’. Voor wie nog niet weet wat te kijken de komende koude avonden, geeft Pickx je de Vlaamse serie mee als kijktip.
-
Mathias Coppens kiest voor een carrièreswitch in 'Boer Coppens'
Vanaf maandag 4 december kan je op VTM zien hoe Mathias Coppens een opvallende carrièreswitch maakt. Hij trekt zijn laarzen aan om werk over te nemen van enkele boeren. Het is niet de eerste keer dat een beroemdheid kiest om zijn grenzen te verleggen in een andere job. Pickx vertelt je meer.
-
'The A-Team': was de film even succesvol als de befaamde serie?
Fans van jeugdsentiment opgelet: vanavond kan je op VTM 3 kijken naar de film 'The A-Team'. Pickx blikt terug op de film uit 2010 en het succes van de franchise.
-
Kortfilm 'The Miracle' van Nienke Deutz valt in de prijzen op Kortfilmfestival in Leuven
De Vlaamse kortfilm 'The Miracle' van Nienke Deutz is op het Kortfilmfestival van Leuven bekroond als Beste Vlaamse Kortfilm. Dat heeft de organisatie zondag bekendgemaakt. De prijs bezorgt de film meteen een plaats op de longlist van de Oscar voor Beste Animatie Kortfilm.
-
Deze films mag je nog onder de kerstboom verwachten
De laatste maand van het jaar is begonnen, en er staan dit weekend nog tal van straffe en langverwachte filmreleases op je te wachten. Deze films mag je in december verwachten in de cinema en op Netflix.
-
Met deze films maak je het nóg gezelliger in de komende kerstperiode
Of je nu naar de bioscoop gaat of ze thuis bekijkt, hier zijn de nieuwe eindejaarsfilms die je niet wil missen!
-
‘The Lost King’ op Pickx+: ook deze vijf werken van filmveteraan Stephen Frears moet je gezien hebben
Deze zondagavond kan je op Pickx+ genieten van ‘The Lost King’, het nieuwste werk van regisseur Stephen Frears (82), veteraan van de Britse filmindustrie. Pickx dook in de archieven en diepte vijf andere niet te missen werken op uit de lange carrière van deze filmmaker met ruim een halve eeuw ervaring.