One day, one goal: Mohamed Salah scoort zijn eerste profdoelpunt

Sport | Voordat hij een vedette bij Liverpool werd, doorliep Mohamed Salah een aantal clubs. Het was in zijn geboorteland Egypte dat de Farao van de Mersey zijn debuut maakte. Daar scoorde hij ook zijn eerste profdoelpunt, meer dan tien jaar geleden.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Mohamed Salah is met zijn 30 jaar één van de beste voetballers van de planeet. Sinds 2017 schittert de Liverpoolspeler seizoen na seizoen en rijgt hij met een zeker gemak doelpunten aaneen. Maar voordat hij Anfield Road verrukte met zijn dribbels, perfectioneerde Mohamed Salah zijn spel bij Basel, Chelsea, Fiorentina en Roma. Het was echter in Egypte, bij Arab Contractors, dat hij zijn profdebuut maakte en in 2010 op de radar van internationale voetbalscouts verscheen.

Aan het einde van het seizoen 2009-2010 maakte Salah zijn debuut. Hij werd met slechts 17 jaar de jongste speler in de Egyptische competitie. Pas het seizoen erna maakte hij regelmatig speelminuten en groeide hij uit tot een sterkhouder. Hij opende toen ook zijn rekening op professioneel niveau, de eerste treffer in een lange reeks.

Aalvlug

Aan het begin van het seizoen 2010-2011 was Mohamed Salah een jongeling met veel potentieel, maar zonder vaste basisplaats in de ploeg. De aanvaller moest het stellen met een invallersstatuut, verzamelde minuten en won aan ervaring. Langzamerhand speelde hij zich in de gratie bij zijn coach. Na hard werken verwierf Salah op 3 december 2010 een basisplaats bij Arab Contractors, een plaats die hij nooit meer zou afstaan.

De volgende wedstrijd betaalde hij het vertrouwen van zijn coach terug door zijn allereerste doelpunt voor zijn team te maken. De aanvaller werd diep gestuurd en gebruikte zijn snelheid en spelinzicht om de buitenspelval te omzeilen en oog in oog met de doelman van El Alhy te staan. Salah aarzelde niet en vuurde een krachtig schot af dat onder Aboul-Saoud door ging. Het was een tamelijk onbeduidend doelpunt, maar wel één met een sterke symbolische waarde voor de spits.

Rijzende ster

Door zijn gebrek aan ervaring en zijn frêle tienerlijf kon hij echter niet met alle verdedigingen wedijveren. Zijn ploeg bengelde onderaan het klassement. Uiteindelijk scoorde Mo Salah dat seizoen slechts vier doelpunten, mede omdat hij niet omringd was door spelers van zijn niveau. Zijn prestaties wezen echter op een sterk potentieel, die de grote Egyptische clubs aantrok.

Het daaropvolgende seizoen etaleerde hij zijn talent door zeven doelpunten te maken in 15 competitiewedstrijden, voordat de competitie werd afgelast vanwege het drama in Port Said. FC Basel greep zijn kans en gaf 2,5 miljoen uit om de Egyptische international naar Zwitserland te halen. De rest is geschiedenis...

Ben je fan van onze serie? Herbeleef de tweeklapper van Nemanja Vidic met Rode Ster Belgrado.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top