Pickx @ the festivals: de vijf meest populaire cultnummers van Salvatore Adamo

Festivals | Op vrijdag 29 juli zal de Belgisch-Italiaanse charmezanger Salvatore Adamo een spetterende show geven in de Proximus Pop-up Arena. De 78-jarige Adamo zal zijn grootste hits meebrengen naar Middelkerke. Welke dat zijn, lees je hier.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Tombe la neige (1963)

Salvatore Adamo brak in de zomer van 1963 door met het nummer ‘Sans toi ma mie’. Nog geen jaar later legde hij de laatste hand aan een nieuw nummer dat Vlaanderen, en bij uitbreiding de hele wereld, zou veroveren: ‘Tombe la neige’. In dit lied zingt Adamo over een niet beantwoorde liefde en de kilheid die hij ervaart als de eerste winterprik zich aandient. De charmezanger schreef het lied in de lente van 1964 en bracht het in die periode ook uit. Zijn producers probeerden de release van ‘Tombe la neige’ nog uit te stellen naar de winter, maar dat lukte niet. ‘Tombe la neige’ sloeg in als een bom en werd vertaald naar verschillende talen waaronder het Turks ('Her yerde kar var') en het Japans ('Yuki ga Furu').

‘Mes mains sur tes hanches’ (1965)

Na enkele zeer succesvolle beginjaren kwam Adamo in 1965 met het zwoele "Mes mains sur tes hanches” op de proppen. Het nummer werd platgespeeld op de radio maar was ook zeer populair tijdens trouwfeesten. Het lied werd immers vaak gekozen als openingsdans door pasgehuwde stellen. In 2003 bracht de Franse filmregisseuse Chantal Lauby een romantische komedie uit die de titel ‘Laisse tes mains sur mes hanches’ meekreeg. De titel is alvast een mooie knipoog naar het populaire nummer van Adamo uit 1965.

La Nuit (1965)

Kort na ‘Mes mains sur tes hanches’, liet Adamo ‘La Nuit’ op de wereld los. In ‘La Nuit’ zingt de Belgisch-Italiaanse zanger wederom over zijn meest geliefkoosde onderwerpen: de liefde en hartzeer. Adamo had met ‘La Nuit’ opnieuw een hit te pakken: het nummer stond minstens 8 weken op nummer 1 in Frankrijk en ging naar verluidt meer dan 400.000 keer over de toonbank. Heel wat fans vinden dat ‘La Nuit’ het mooiste lied is dat Adamo ooit heeft gemaakt.


Les Filles du bord de Mer (1965)

In dit nummer blikt Adamo terug op zijn jeugdjaren en de zomers die hij toen doorbracht aan de Belgische kust. Hij zingt over de vele meisjes die er flaneerden en over het feit dat zowel hij als zijn vrienden ze enorm bewonderden. ‘Les Filles du bord de Mer’ werd enkele jaren later gecoverd door Arno. Die deed er natuurlijk zijn eigen ding mee en verwerkte er overigens heel wat humor in.


Inch'Allah (1966)

Adamo was niet blind voor de politieke problemen uit zijn tijd. In 1966 bracht hij bijvoorbeeld een nummer uit waarin de zanger opriep tot vrede in het Midden-Oosten, meer bepaald in Israël en Palestina. Het nummer groeide uit tot een protestlied voor sommigen en werd in het Engels, Spaans en Italiaans vertaald. In de Arabische wereld moest men niets weten van ‘Inch’Allah’ omdat het volgens vele Arabieren ‘pro-Israëlische sentimenten’ bevat. Om de kritiek te counteren, bracht Adamo in 1993 een herwerkte versie uit met een meer neutrale toon.

Adamo zal op vrijdag 29 juli optreden in de Proximus Pop-up Arena. Ontdek hier het hele zomerprogramma van Proximus Pop-up Arena, alsook info over tickets en mobiliteit. Voor het volledige aanbod tijdens de Proximus Pop-up Arena wijzen we je door naar dit artikel.

Kan je er niet bij zijn? Volg hier alle updates over de uitzendingen op de Pickx kanalen en de Proximus VOD-catalogus


Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top