Deze actrices kropen al in de huid van Marilyn Monroe

Films | Vanaf 23 september kan je op Netflix kijken naar 'Blonde', een film over de 'rise to fame' en de epische ondergang van actrice Marilyn Monroe, een van de grootste sterren ter wereld. Het is Ana de Armas ('No Time To Die') die in de huid van het icoon kruipt. Proximus Pickx gaat op zoek naar andere actrices die haar voorgingen. 

Door Pickx

Deel dit nieuws

Misty Rowe: 'Goodbye, Norma Jean' (1976)

Misty Rowe is lang niet de eerste naam die opduikt als je denkt aan actrices die Marilyn Monroe hebben gespeeld, maar ze was wel een van de eersten. In 'Goodbye, Norma Jean' speelt ze de rol van Norma Jean Baker, alias de aanstaande Marilyn Monroe, terwijl ze een ster wordt. Rowe vertolkte het icoon jaren later nog eens in 'Goodnight, Sweet Marilyn' uit 1989. Haar prestatie was niet baanbrekend, maar de films werden wel positief onthaald. Vooral omdat ze een van de eersten was en dus weinig voorbeelden had om op af te gaan.

Catherine Hicks: 'Marilyn: The Untold Story' (1980)

Catherine Hicks (bekend van 'Child's Play') stond centraal in 'Marilyn: The Untold Story' (1980), een van de beter ontvangen films over het leven van het icoon, ook al was het een tv-film. De critici waren over het algemeen vol lof over haar vertolking van Marilyns tumultueuze opvoeding en haar huwelijken met honkbalsuperster Joe DiMaggio en toneelschrijver Arthur Miller.

Paula Lane: 'Goodnight, Sweet Marilyn' (1989)

'Goodnight, Sweet Marilyn' (1989) is een vervolgfilm op het eerder genoemde 'Goodnight, Norma Jean' uit 1989. Hij gaat verder waar de vorige startte en we zien de opkomst van de ster, die ditmaal gespeeld wordt door Paula Lane. Maar het is niet zomaar een biografisch verhaal, want de film neemt de vorm aan van een retrospectief moordcomplot verteld door Marilyns moordenaar.

Mira Sorvino: 'Norma Jean & Marilyn' (1996)

Na het winnen van een Oscar en Golden Globe voor haar werk in Woody Allens 'Mighty Aphrodite' het jaar daarvoor, volgde Mira Sorvino dit succes op met een originele HBO-film over de reis naar de top van Marilyn Monroe. Critici waren eerst sceptisch over "alweer een verhaal waarin overleden Marilyn voortleeft door middel van flashbacks", maar ze moesten hun mening herzien omwille van de uitmuntende chemie tussen de cast.

Poppy Montgomery: 'Blonde' (2001)

De film is gebaseerd op de roman van Joyce Carol Oates, die finalist was voor de Pulitzer Prize en de National Book Award, en draagt dezelfde naam als de film die dit jaar nog op Netflix uitkomt. Hij beeldt Marilyn af terwijl ze worstelt met het imago dat haar is opgelegd en wie ze echt is binnenin. In de film is Poppy Montgomery te zien als een meer introspectieve Marilyn. Montgomery voelde zich voorbestemd voor de rol. "Toen ik mijn moeder vertelde dat ik de rol van Marilyn Monroe had gekregen, knipperde ze niet eens met haar ogen... Ze zei: 'Nou, je hebt er je hele leven voor gerepeteerd'", aldus de actrice.

Michelle Williams: 'My Week with Marilyn' (2011)

Williams lijkt dan misschien niet sprekend op Monroe, maar ze legt haar essentie wel heel goed vast. De make-up en haarontwerper van de film, Jenny Shircore, getuigde: "We wilden geen lookalike van haar maken. De film gaat over de persoon achter het beeld. Dus we laten je de persoon zien zonder alle glitter en glans." Deze afwijking van glamour, samen met een intiem begrip van haar personage, leidde ongetwijfeld tot Williams' Golden Globe winst en Oscarnominatie voor de rol.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top