Waarom 'The Gray Man' een plekje op je watchlist verdient

Films | Sinds vorige week kan je in de cinemazalen de film ‘The Gray Man’ zien en vanaf vandaag is de Netflix-productie ook op het streamingplatform beschikbaar. Achter de spectaculaire actiefilm zitten namen met heel wat slagkracht en nu al wordt er gespeculeerd over een toekomstige franchise.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De altijd stoïcijnse Ryan Gosling is Court Gentry (a.k.a. Sierra Six), een bijzonder soort huurmoordenaar in dienst van de CIA. Hij is een zogenaamde gray man, een agent die onder de radar opereert en in het grootste geheim, maar met een uitzonderlijk talent, “hits” uitvoert. Maar per ongeluk stuit hij op geheimen waarvan de CIA niet wil dat die het daglicht zien. Ineens wordt de geoefende huurmoordenaar zelf een doelwit. Over de hele wereld wordt hij opgejaagd door de meest getrainde assassins, voorop gegaan door de psychopaat Lloyd Hansen (een heerlijke rol voor een besnorde Chris Evans), zijn gewezen collega.

Het verhaal is gebaseerd op het gelijknamige boek van thrillerauteur Mark Greaney. ‘The Gray Man’ was zijn debuut uit 2009 en het eerste boek in een reeks die intussen al uit tien romans bestaat. Later maakte Greaney naam als de co-auteur van de laatste drie romans van Tom Clancy, een van de meest succesvolle thrillerauteurs aller tijden. Greaney nam na zijn dood onder andere de ‘Jack Ryan’-boeken over.

Het idee om ‘The Gray Man’ naar het grote scherm te halen, gaat al een tijdje mee. In 2016 werd Christopher McQuarrie, regisseur van twee ‘Jack Reacher’-, drie ‘Mission: Impossible’-films en het nieuwe ‘Top Gun: Maverick’ aangesteld om de roman te verfilmen, maar zijn versie kwam nooit van de grond. In 2020 nam Netflix het project over en zij hadden niet de minsten in gedachten om te regisseren.

Grote namen

Joe en Anthony Russo werden aangenomen als de nieuwe regisseurs. Het regisseursduo oogstte lovende kritieken met cultcomedyseries als ‘Arrested Development’ en ‘Community’ voor ze in 2014 de kans kregen om ‘Captain America: The Winter Soldier’ van Marvel Studios te maken. Nadat ze ook het vervolg ‘Civil War’ tot een goed einde hadden gebracht, kregen ze zowat het grootste project uit de recente filmgeschiedenis in handen: ‘Avengers: Infinity War’ en ‘Avengers: Endgame’. Aan die films, die de apotheose moesten worden van meer dan tien jaar Marvel Cinematic Universe-films, hingen torenhoge verwachtingen vast. Maar zoals we nu weten, werd dat tweeluik een massaal succes dat elk kassarecord verpulverde. Om maar te schetsen dat deze twee broers weten hoe ze een spektakelfilm in elkaar moeten boksen.

Als dat nog niet genoeg is om ‘The Gray Man’ op je watchlist te zetten, pakt de film ook uit met een indrukwekkende cast. Ryan Gosling bewees met films als ‘Drive’ en ‘Blade Runner 2049’ dat hij moeiteloos creatieve actiefilms op zijn schouders kan dragen. Chris Evans (Captain America zelve) leeft zich helemaal uit in de rol van de geflipte en gevaarlijke psychopaat. Ana de Armas, die al naast Gosling acteerde in ‘Blade Runner 2049’ en schitterde in ‘No Time to Die’ speelt de bondgenote van Sierra Six. Daarnaast zien we ook ‘Bridgerton’-ster Regé-Jean Page, ‘Bad Santa’ himself Billy Bob Thornton en Jessica Henwick, Nymeria Sand uit ‘Game of Thrones’. Geen wonder dat 'The Gray Man' samen met 'Red Notice' de duurste Netflix-film ooit is.

De eerste reacties uit de cinemazalen klinken in elk geval positief. Filmcriticus Courtney Howard prees de onaflatende en goed gestructureerde actiescènes, schrijver voor Gizmodo Germain Lussier vergelijkt de prent met ‘James Bond’ en ‘The Fast and the Furious’ en Matt Neglia van Next Best Picture is lovend over de stoïcijnse Gosling tegenover de charmante Evans.

Ontdek ‘The Gray Man’ vanaf vandaag op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top