Vier de vaderlandse filmwereld met de VOD-catalogus

Films |

21 juli is de dag bij uitstek om het werk van filmmakers uit ons eigen land in de verf te zetten. Daarom heeft Proximus Pickx een VOD-collectie klaarstaan met het beste dat het Belgische filmlandschap te bieden heeft. Toon je vaderlandse trots en duik nog tot 2 augustus in deze topfilms van eigen bodem!

Door Pickx

Deel dit nieuws

Marina

Met ‘Marina’ leverde regisseur Stijn Coninx een ode af aan een van de meest succesvolle exportproducten die onze muziekwereld ooit heeft gehad. Rocco Granata, de hese zanger van Italiaanse afkomst met de accordeon verkocht in 1959 wereldwijd miljoenen exemplaren van zijn single ‘Manuela’. Niet omwille van dat voorzichtig gecomponeerde lied, maar wel voor de haastig geïmproviseerde B-kant: ‘Marina’.

Het plotse succes van de Italiaanse arbeiderszoon is een wonderlijk verhaal over doorzettingsvermogen en het overwinnen van tegenslagen. Net daarom is het levensverhaal dat in ‘Marina’ verteld wordt zo sterk. Al zit de acteerprestatie van Matteo Simoni, die wel geboren leek voor de rol, er ook voor iets tussen.

‘Marina’ is nu beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online.

Soeur Sourire

Ook de tweede film in onze lijst vertelt het verhaal van een Belgisch muzikaal fenomeen via de lens van Stijn Coninx. 'Soeur sourire' kroniekt het leven van Jeannine Deckers, de zingende non die je ongetwijfeld kent van het iconische nummer 'Dominique'. Alvorens ze liedjes begon te schrijven, besloot de jonge Belgische om zich bij de kloosterorde aan te sluiten. Haar ouders waren allerminst tevreden met die beslissing, want zij hadden haar toekomst al uitgestippeld: trouwen en aan het hoofd komen te staan van het familiebedrijf. Jeannine wijdde haar leven echter aan religie en begon daarnaast muziek te maken. Onder haar pseudoniem 'Soeur Sourire' zou ze als non en zangeres een wereldwijd en doorslaand succes beleven. Het einde mag dan wel tragisch zijn, het avontuur was geweldig en dat wordt nauwkeurig in beeld gebracht in deze film.

Soeur Sourire’ is nu beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online.

The Broken Circle Breakdown

Countryfanaat Didier leidt een eenvoudig bestaan. Hij speelt banjo in een bluegrassband en woont alleen op een boerderij, waar hij in een caravan slaapt. Op een dag leert hij Elise kennen, een bevlogen jonge vrouw vol levenslust en uitbaatster van een tatoeageshop op wie hij hopeloos verliefd wordt. Al gauw krijgen de twee een dochter. Elise komt zingen in de groep van Didier, die zijn leven omgooit voor zijn nieuwe partner en dochter. Maar een dramatische gebeurtenis zal een onoverbrugbare kloof slaan tussen de twee geliefden.

In dit meesterwerkje van Felix Van Groeningen zijn de hoofdrollen voor Johan Heldenbergh en Veerle Baetens. De film sleepte een Oscarnominatie in de wacht en won maar liefst negen beeldjes op de Ensor-uitreiking van 2013. De soundtrack van de Broken Circle Bluegrass Band ging dan weer twee keer platina.

‘The Broken Circle Breakdown’ is nu beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online.

Cool Abdoul

Ismaïl Abdoul groeide op in de Brugse Poort, een beruchte wijk in Gent, als kind van een Belgische moeder en een uit Mauritanië geëmigreerde vader. Hij was een probleemkind, zegt hij zelf. Deed niets op school, hing veel op straat rond. Tot hij in aanraking kwam met de bokssport, het gaf zijn leven een richting en zijn ego een boost. Op zijn 20ste maakte hij al de overstap van amateur naar profbokser en twee jaar later kroonde hij zich tot Belgisch kampioen bij de cruisergewichten. Later zou hij daar nog BeNeLux-titels en Europese titels aan toevoegen. Ismaïl Abdoul was een rastalent.

Maar ook buiten de ring dacht hij dat niets hem kon deren. Daardoor kwam hij in aanraking met het criminele milieu en de drugstrafiek. Hoe Ismaïl zijn status als boksicoon combineerde met die van koning van het nachtleven, zien we gedetailleerd weergegeven in ‘Cool Abdoul’, de verfilming van zijn verhaal door regisseur Jonas Baeckeland. Hoofdrolspeler Nabil Mallat won dit jaar de Ensor voor zijn uitstekende vertolking.

‘Cool Abdoul’ is nu beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online.

Tot Altijd

In de jaren 80 geniet Mario samen met zijn vrienden nog met volle teugen van het leven. Hij trouwt met Sophie en krijgt een zoon. Maar jaren later volgt een vreselijk hard verdict: hij heeft multiple sclerose. Mario legt zich er niet zomaar bij neer en werpt zich op als allereerste woordvoerder van de actiegroep Waardig Sterven die ijvert voor de legalisering van euthanasie.

Toen de altijd geëngageerde regisseur Nic Balthazar besloot om het verhaal van Mario Verstraete, die hij trouwens persoonlijk kende, naar het witte doek te vertalen, was het vooral om zijn steun voor de euthanasiewetgeving uit te spreken. Maar naast een film met een krachtige boodschap, is ‘Tot Altijd’ vooral een aangrijpend en emotioneel stukje cinema.

‘Tot Altijd’ is nu beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online.

De Helaasheid der Dingen

Dit is er nog eentje van de Belgische trots Felix Van Groeningen, gebaseerd op de gelijknamige roman van Dimitri Verhulst. Die beschrijft in het boek anekdotes die gebaseerd op zijn eigen jeugd. In de gemeente Reetveerdegem – een afspiegeling van Nieuwerkerken bij Aalst – woont Dimitri met zijn vader, drie ooms en grootmoeder. De mannelijke gezinshoofden zijn met hun overmatige drankgebruik, schunnige liederen, naakte koerswedstrijden en bedenkelijke opvoedingstechnieken niet bepaald voorbeeldige vaderfiguren te noemen. Dimitri wil niets liever dan ontsnappen aan het marginale leven in Reetveerdegem, ook als dat betekent dat hij in een home zou belanden.

De film moest uit praktische overwegingen enkele zaken aanpassen uit het boek. Zo schreef Verhulst de anekdotes niet in chronologische volgorde neer en veranderde het hoofdpersonage dus enkele keren van leeftijd. Enkele scènes, waaronder niet in het minst de naakte koers, zijn voor eeuwig op het collectieve netvlies van de Vlaamse filmkijker gebrand.

‘De Helaasheid der Dingen’ is nu beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online.

Patser

Adil El Arbi en Bilall Fallah maken tegenwoordig films en series voor gigantische Hollywoodfranchises, maar voor ze aan ‘Bad Boys for Life’ begonnen, deden ze het nog op z’n Vlaams met ‘Patser’. Die film vertelt het krankzinnige verhaal van vier vrienden uit een Antwerpse buurt die ervan dromen te leven als echte patsers: snel rijk worden en leven zoals in een videoclip of zoals Tony Montana in ‘Scarface’. Ze willen een droomleven leiden met snelle auto's, grote villa's, veel bling en respect. Om hun droom te verwezenlijken raken ze betrokken bij een drugsdeal en beginnen ze een bendeoorlog van Antwerpen naar Amsterdam, via Colombia. De cast is een mix van professionele acteurs en nieuwkomers: Matteo Simoni, Nora Gharib, Ali B, Hans Royaards, Junes Lazaar, Said Boumazoughe, Noureddine Farihi en Werner Kolf.

‘Patser’ is nu beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top